14 Mart 2012 Çarşamba

acem pilavı


Bugün yemeklerin yanına Acem pilavını hazırladım. Acem pilavının farklı malzemelerle yapılan versiyonları internette bulmak mümkün. Bazılarında soğan,nohut,kuzu eti veya dana eti kullanılmış. Bizim evde kuzu eti pek yenmez ama lezzeti konusunda ona en yakın bulduğum ve daha az yağlı olduğunu düşündüğüm hindi eti kullandım. Dana etini ise pişmesi diğerlerine göre daha uzun sürdüğü için pilav türü tariflerde kullanmıyorum. Bu pilavın İran saraylarında yapıldığını ve Abdülhamit zamanında saray menüsüne alındığını okumuştum. Bence lezzeti ve görünümü ile uygulaması kolay ve özel bir tarif. Test edildi ve onaylandı.   

  

1 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağ
200 gram kadar hindi eti
2 orta boy havuç
1/2 çay bardağı dolmalık fıstık
1/2 çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay kaşığı zencefil tozu
Yarım çay kaşığı tarçın
Tuz
2,5 su bardağı su

Pirinci yıkayın. Tereyağını tencerede eritin. Etleri ekleyip hafifçe kavurun. Fıstık ve kibrit çöpü şeklinde doğranmış havucu tencereye alıp soteleyin. 1 su bardağı su ekleyerek etler pişene dek yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Pirinci ve kalan 1,5 su bardağı suyu,tuz,tarçın ve zencefil tozunu da ilave edip pilavı pişmeye bırakın. Su kaynadıktan sonra tencerenin altını kısarak suyu çekene kadar pişirin. Pişen pilavı alttan üste hafifçe karıştırıp kağıt havlu kapatarak demlendirin ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.







2 yorum:

  1. Görüntü muhteşem olmuş, kokusu buralara kadar geldi. Elinize sağlık. Mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
  2. İnan lezzetide en az görüntüsü kadar güzel canım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...