2 Kasım 2012 Cuma

Tabaktakiler ve Haftasonu


Balkonumda ki fesleğenler güneşin kendini saklaması ile boyunlarını bükmeye başladı. Yazın olduğu gibi canlı değiller artık. O yüzden ben de bu aralar daha fazla fesleğenli tarif denemeye başladım. Bunlardan biri fesleğenli bezelye püresi. İki su bardağı kadar bezelyeyi 1,5 bardak suda haşladım ve kalan az miktardaki suyunu süzdüm. İçine 1 yemek kaşığı kadar tereyağ ve kıvam alana dek süt ekleyip rondo ile püre haline getirdim. Tuz ve biber ile damak tadınıza göre lezzetlendirebilirsiniz. Patates püresi fanatiği biri olarak bezelye püresine karşı biraz şüpheli idim ama denemekte fayda var deyip yaptım. Sonuç bu püre bizden tam puan aldı ve sık sık yapılması için de istek aldı. Tek sorun yazın bezelyeyi dondurucuya pek fazla miktarda atmamıştım. Neyse ki marketlerde dondurulmuşu satılıyor. Biterse onlardan denerim. 





Yazın bahçenin bir kısmına benim şifa köşesi dediğim bir bölüm yapmıştım. İçinde çeşitli baharatlar var. Taze taze tüketmeyi seviyorum baharatları. Neler ekmedim ki. Adaçayı,biberiye,3 çeşit kekik,lavanta,ıtır,mercanköşk,nane,reyhan. Bu bölüm benim en sevdiğim yerdir bahçede. Havalar güzelken kelebekler sıra ile geziyorlar bitkileri üzerinde. Ben de onların peşinde fotoğraf çekme derdinde. Her seferinde ilk önce onların yanına gidip konuşuyorum. Yapraklarına dokunup kokluyorum. Şimdi rüzgarla birlikte kirazın sararan ve kuruyan yaprakları hep baharatlarımın üzerinde. Gidip gidip topluyorum düşenleri. 
Bu hafta biraz adaçayı toplamıştım. Bu pürenin yanına bir de ızgara tavuk yapmayı planladım ve 1 limon suyu,1 çay bardağı zeytinyağ,tuz,biber,3 yaprak adaçayı,1 limon kabuğu rendesi  ile hazırladığınız sosa tavuk göğüs etlerini koyup üzerini streçleyip ve 4 saat lezzetlenmesi için buzdolabında beklettim. Yanmaz tabanlı bir tavada ızgara yaptım. Yanına bezelye püresinin üzerine bir miktar, önceden yaptığım limonlu adaçaylı aromalı zeytinyağını gezdirdim. 
Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği oldu. 




Bugün Tatlı Cuma. 
Ve ben sonbaharın o güzel renkleri ile süslenmiş sokaklarda sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz keyifli bir haftasonu geçirmenizi diliyorum. 



Görsel: Pinterest
Tariflerin orjinali:Yap Ye Mutlu ol






24 yorum:

  1. adaçayı deyince benim bahçemde olup, gözüm gibi baktıklarım aklıma geldi.ama bahçeyi temizleyen adam kökünden sökmüştü.çok üzülmüştüm. acaba yne çıkarmı. çünkü naneleri de aynı böyle katletmişti.şimdi yeniden çıktılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl biri ki o bahçede dikili olan bitkiyi söküyor. Ben ce o adamı bir daha bahçene sokma. En azından kalanları korursun. Yine çıkacağını sanmmıyorum ama benimkinden baharda kökleriz tutar. Nane sürgün verdiği için söksen de kalıntısından tekrar çıkıyor.

      Sil
  2. Ellerine sağlık ,iyi hafta sonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Sana da iyi haftasonları.

      Sil
  3. canim bu ne guzel bir tabak ve de tarifler tabiki,enfes bezelye puresini bezelye sever olarak deneyecegim kesin,ellerine saglik ve sana da musmutlu haftasonlari insallah...sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bezelye seviyorsan mutlaka dene derim. Fesleğen olmazsa nane koy içine. Harika oluyor. Sevgiler canım.

      Sil
  4. Ayyyyy bezelyeli püreyi görünce dolaba koyup unuttuğum avakadolar geldi aklımaa, şimdi gidiyorum hemen onları kurtarıp salata yapmaya. Döncem senin tarifi okumaya geri :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avokado salatasını denemedim. Hatta avokadoyu hiç denemedim desem çok mu ayıp olur. Hiç merak etmedim tadını. Sen salatayı bir yap bakalım da sonra yorumlarını öğrenmek isterim senden.

      Sil
    2. Geldim geri :)) Bezelyeye bayılırım, en kısa zamanda deneyim bu püreyi. Avakadoyu denememenin nesi ayıp olsun. Benimde denemediğim bir sürü şey var. Ben avakadonun tek bir salatasını yaparım ve çok severiz. Bloguma yazayım bir ara. Hatta ilk avakadoyu aldığımda nasıl yeneceğini bilmediğimden haşlamıştım, çok komikti :)))) onuda yazarım.

      Sil
  5. Gerçekten harika bir menü olmuş. Belli ki oturduğunuz yer bu bahsettiklerinizi yetiştirmeye uygun. Dondurulmuş bezelye o kadar değil de, konserveleri gerçekten tazesi gibi. Konservecilik çok gelişti. Avakadoyu denememekle bie şey kaybetmediniz bence. Sası, tatsız tuzsuz bir şey (Ben böyle şeyleri sevdiğimden avakadoyu da çok ama çok seviyorum ayrı). Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey. Marmara da oturuyorum. Kıslar artık eskisi gibi sert değil. Bir de bu tür bitkileri çok güneş alacakları ve rüzgara maruz kalacakları yerlere dikmemeli çalışıyorum. Bu kıs bir de baharatlarının üzerine sera tarzı birşey yapmak istiyorum. Bakalım. Avakodayu merak etmediğim için yemedim. Pek de ilgimi çekmedi herhalde. Lezzetini okuyunca tatmamaklar çok da birşey kaybetmemiştim diye düşündüm.

      Sil
  6. ellerine sağlık canım...
    tabaktakiler çok lezzetli birşeylere benziyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şirine çığım. Gercekten lezzetli oldu.

      Sil
  7. bezelye yemeğini sevmiyordum,
    püre fikri süper:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeği benimde favorim değildir ama daha önce tarafinı verdigim çorbası ve puresi çok güzel oluyor.

      Sil
  8. Ben de tüm baharatlarımı balkonda yetiştiriyorum. Bezelye püresi çok güzel olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. yok ki bir bahçemiz her şeyi taze taze yiyelim.özendim valla.tabaktakiler harika görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralara yolun düşerse beklerim. Sevgiler.

      Sil
  10. Ellerine sağlık. Profil resmini çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Breakfast at Tiffany Audrey Hepburn den bir sahne.

      Sil
  11. değişik lezzetler olmuş.denemek için biraz çekimser kaldım ama az bir miktarda denenmeli değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni tatlara acıksan uygulanabilir. Hoş bir lezzet.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...