15 Şubat 2013 Cuma

Kolezyum

Roma imparatorluğu, tarihi boyunca efsanelere ,entrikalara,komplolara şahit olmuş. Şehre girdiğiniz anda zaman tüneline girmiş gibisiniz. Herşey sanki hala canlı,yaşamaya devam ediyor. Tarihi yaşamak gibi. Tahminlerimin çok ötesindeydi. Tam artık bu bölgeyi bitirdik,hemen hemen herşeyi gördük deyip makinemi çantama kaldırıyorum ki hiç olmadık bir yerde sokak arasında,binaların arkasında yeniden bir tarih fışkırıyor. Orada tamam bitti demek mümkün değil. 
Bir sonraki gün başlangıç noktamız Piazza Venezia ( Venedik Meydanı) Meydanın hemen sağ tarafında Mussolini nin kendisi için yaptırdığı ve çalışma binası olarak kullandığı , balkonundan halka seslendiği yapı. 






Altta Mussolini nin halka seslendiği balkon. 



Meydanın merkezinde Venedik Sarayı. İtalya'nın ilk kralı olan Victor Emanuelle adına 1890 larda sadece beyaz mermer kullanılarak yapılmış . Üstteki 16 sütun İtalya nın 16 bölgesini temsil ediyormuş. Aynı zamanda şehrin o tarihi siluetine uymadığı ve çok yakınında bulunan Eski Roma Forumun üzerine inşaa edildiği içinde halk ve sanat tarihçileri tarafından pek sevilmezmiş. 




1. Dünya savaşında ölen meçhul 11 askerin mezarı buraya konulmuş ve onlar içinde bir anıt yapılmış. 







Hiçbir zaman sönmesine izin verilmeyen Roma nın özgürlük ateşi. Pek fazla görünmüyor ama kasede devamlı yanan bir ateş var. Ben çekerken ateşin harı azalmış galiba. 




Meydandan sola doğu ilerleyince hemen solunuzda tarihin ilk çok katlı alışveriş merkezini görebilirsiniz. 




Yürümeye devam edince sağınızda ,yol kenarında duvara asılmış haritalar görüyorsunuz. Tam 4 harita. Önünde öbek öbek turist grupları. Rehberler harıl harıl bir şeyler anlatıyor. Herkes pür dikkat.  Roma İmparatorluğunun genişlemesini görüyorsunuz. 
Harita da görülen beyaz nokta Roma nın ilk başlangıç noktası ve büyüklüğü




Daha sonra beyaz kısım yani İmparatorluk genişliyor. 







 Akdeniz bir iç deniz olmuş neredeyse. 




Ve büyük Roma İmparatoru Julius Sezar
Arkada eski Roma Forum. 




Sağda ve Venedik Sarayının yanında Roma Forum. 
Antik Roma nın geliştiği merkez. Her türlü ticaret,iş,ibadet ve adalet işinin yapıldığı bölge. Bilet alarak içeriye girip gezebiliyorsunuz. Çok geniş bir alan. 




Yürümeye devam edince karşınıza çıkan bina tanıdık . Colosseum . Önü satıcılar,turistleri gezdirmek için bekleyen faytonlar,sizinle resim çektiren gladyatör kıyafetli insanlar,polis ve carabinieriler ve bir sürü turist. Çok kalabalık. Bilet almak için sıraya giriyorsunuz. Biz yaklaşık 45 dakika bekledikten sonra kişi başı 12,5 euro karşılığı biletimizi alıp içeriye girebildik. Sıranın bir kısmı dışarıda,bir kısmı içeride devam ediyor. 












Kolezyum aslında bir arena. MÖ 72 de yapımına başlanmış ve MS 80 de bitirilmiş. İmparatorlar burada hem Roma halkını hemde kendilerini eğlendirmek için çeşitli eğlenceler ve gladyatör dövüşleri düzenlerlermiş. Ayrıca infazlar,bazı savaşların canlandırmaları ve dramalar sergilenirmiş. Daha sonraları barınma yeri,kışla ve taş ocağı olarak kullanılmış. Ben daha iyi durumda olmasını beklerdim. Çok tahrip olmuş. Bakımsız ve harap durumda idi bence. Bunun nedenini sorduğumda depremler ve taşlarının çalınması gibi nedenlerden dolayı bu durumda olduğu söylendi. Üzüldüm açıkçası. 2007 yılında Dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilmiş. Muhteşem bir tarih ama gerçekten harap. 






Kolezyum un içinde aynı zamanda küçük bir müze de var. Dönemin yaşantısını anlatan resimler,heykeller,taşlara çizilmiş,vahşi hayvanlarla savaşan gladyatörlerin resimleri, kalıntılar arasında bulunan eşya ve hayvan kemikleri parçaları ... Hepsi ayrı bir kısımda sergileniyor. 
Arena da eğlenceleri bekleyen halk...





Arena da yapılacak etkinliklere göre zeminin altındaki hazırlıklar resmedilmiş. 





Yapıldığı tarihlerdeki durumu ile şu andaki mevcut hali











15 yorum:

  1. Keyifle okudum bilgilendim paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. cook keyifli bir gezi olmus:)bizde iki sene once ordaydik tekrar gitmek istedim:)
    omurinandi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ömür cugum. Oldukça keyifliydi. Şansımıza hava da bahardan kalma gibiydi sanki.

      Sil
  3. Gezi yazıları ilk göz ağrım, keyifle okudum. Şu ana kadar gidemedim ve arkeoloji derslerinde saatlerce inceledik ama resimlerinizde gördüğüm kadarıyla bana oldukça iyi durumda göründü...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkeolog musunuz? Hayalimdi. Belki de bu nedenle kalıntılara eski hikayelere merakliyimdir. Tüm gezi rehberin pesinden ayrılmadım neredeyse.
      Bloğunuzu çok beğendim. Takipteyim.

      Sil
  4. sayende oralara gitmiş kadar olduk lilacım :)
    sevgiler, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Canım emiğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş ,fotolarla şenlendik :)

    YanıtlaSil
  6. eşimde bende tatil yapacağımız zaman mutlaka tarihi yerleri tercih ederiz,roma da en merak ettiğim yerlerden biri,tama anlamıyla tarih kokuyor.fotoğraflara bayıldımm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de yurt dısını gezmeye yeni yeni başladık. O nedenle de dunya da tarihi önemi olan yerleri ilk sıraya almıştık. Şimdi görüyorum ki iyi ki de böyle yapmışiz. Okulda oku oku bitirememistik Roma imparatorlugunu. Görünce ve gercekten onlarin tarihini yalamış yutmuş olan birinden dinleyince gercek büyüklüğünü ve tarihte ne kadar önemli bir yeri olduğunu anlıyorum.

      Sil
  7. tarıh kokan yerlere ayrı bayılıyorum yasanmıslıklar hakkında yorum yapmak ne kadar guzel...sahane bır gezı oldugu bellı..bırde o ates demk hıc sonmuyor :) vay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle...Tarihi mekanları gezmeyi,hikayelerini dinlemeyi seviyorum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...