Ben çat kapı uğrayan misafirleri severim. Bu nedenle de her zaman elimin atında çıkarıp sunabileceğim , çabuk hazırlanabilen lezzetler ararım. Bu "Börek" de yıllardır yaptığım ve her seferinde severek yediğimiz,asla ertesi güne kalmayan bir lezzet .Adı Gül Böreği ama lezzeti sanki mantı. Bir arkadaşım "Yerken boğazımdan aşağıya kayıp gidiyor sanki" demişti. Hazırlanıp kızartıldıktan sonra buzluğa atılabilmesi de artı yönü.
Malzemeler
500 gr dana kıyma
3 yufka
1 soğan
1 sivribiber
1 domates
1/2 demet maydanoz
Yoğurt
sarımsak
3 su bardağı et suyu(tavuk suyu)
kırmızıbiber
tuz,karabiber
İnce ince doğradığınız soğanları sıvıyağda pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Doğranmış biber ve domatesi ilave edip kavurmaya devam edin. İnce doğranmış maydanoz,tuz ve karabiberi ekleyip 3-5 dakika daha kavurun.
Yufkayı 4 e bölün. Geniş kenarına kavrulmuş kıymadan koyup sigara böreği sarar gibi sivri uca doğru sarın ve gül gibi kıvırın.Yağlanmış tepsiye dizin. Böreklerin üzerine yarımşar tatlı kaşığı tereyağ yerleştirip 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. 20-25 dakika kadar.
( Buzluğa atacaksanız bu aşamadan sonra soğutup,borcam da yada yer kaplamaması için özenle buzdolabı poşetlerine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz.)
Tavuk suyunu kaynatın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Börekleri, pişince geniş fakat fazla derin olmayan kapaklı bir tencereye alıp üzerine et suyunu döküp kapağını kapatıp,kısık ateşteki ocakta börekler et suyunu çekene dek pişirin. Üzerine yoğurt döküp biber serperek servis yapın.
(İstenirse servis ederken üzerine eritilmiş tereyağ da gezdirebilirsiniz.)
Afiyet olsun.
hiç farketmez....
YanıtlaSilikiside olur...
ikisinide ayıla bayıla yerim valla...
enfeees...
ellerine sağlık canım...
kocaman sevgiler...
Haklısın adı değil tadı önemli.
SilMutlu bir haftasonu diliyorum canım.
çat kapı dedin de , bi arkadaşım var özellikle o çok gelir deseydin ya:))
YanıtlaSilÇok mutlu oluyorum seni kapıda görünce.
SilHi Clara. Thanks for visiting my website and your reply.
YanıtlaSilHappy weekand.
bak ,şu böreklerin üstüne yağı sürmektense tereyağı koymak çok iyi fikir,bunu kayıt edeceğim,ellerine sağılık,çoook güzel olmuş.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım. Böreğin içerisine herhangi bir harç sürülmediği için yufkaların fırında kurumaması gerekiyor. Sürmek yeterli gelmez. O yüzden bir miktar tereyağı koymak pişerken böreği nemli tutuyor ve lezzet veriyor.
Sil