Bu aralar bizim evin favorisi bu üzümlü tatlı ekmek. Fırından pişerken kedinin ciğer beklediği gibi bekleniyor başında. Çay demlenmiş,fincanlar hazırlanmış,dakikalar sayılıyor. Çıkar çıkmaz dilimlenip kapışılıyor. Evde ki konuklarım bile başta kibarca gülümseyerek izleseler de bu sahneleri, ilk ısırıktan sonra ağızda patlayan üzümlerin verdiği serinlik ve ekmeğin çok hafif tatlımsı lezzeti ile birleşince,üzerine de hoş bergamutlu bir yudum çay içilince aynı mutluluğu misafirlerimin yüzünde görmek de keyifli oluyor.
Yiyenlerden övgüler alınca paylaşmadan edemedim bu tatlımsı ekmeği. Sarı ve pembe ,kırmızı,siyah üzümleri karışık kullanırsanız görüntü rengarenk daha hoş oluyor ama havaların serinlemesi ile bu hafta ben pazara çıkmaya cesaret edemedim ve evde sadece iri siyah üzüm vardı. Büyük olanları ortadan bölerek kullandım. Başka meyvelerle de yapılabilir ama üzümün ısırılınca ağızda dağılan suyu çok güzel oluyor. Diğer meyveler aynı hissi vermeyebilir.
Ama mutfakta olmaz diye de birşey yoktur. Farklı tatlara ve yeni deneyimlere açık olmak gerek.
ÜZÜMLÜ TATLI EKMEK
MALZEMELER
250 gr un
50 gr toz şeker
190 ml ılık süt
15 gr maya
1 avuç kadar tane üzüm
10 gr sıvıyağ
YAPILIŞI
Unu bir kaba alın ve ortasını açın. Şekeri,sütü ve mayayı ekleyip karıştırın ve üstü kapalı ,1 saat mayalanmaya bırakın. ( ben bu aşamayı ekmek makinesinde yaptım ve mayalanınca aldım)
Üzümleri yıkayıp iyice süzdürün. Büyük olan taneleri ortadan ikiye bölün. Hamuru tezgahta yoğurup dikdörtgen şeklinde açın. (yaklaşık 30 a 20 santim gibi) Üzerine fırça ile su sürün ve üzümlerin yarısını hamurun yarısına paylaştırıp hafifçe bastırın. Hamurun boş kalan kısmını üstüne kapatıp tekrar bastırın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine nazikçe,hamuru fazla sündürmeden alın. Hamurun üzerine bıçakla derin kesikler atın ve aralarını hafifçe aralayın. Üzerine tekrar su sürün ve kalan üzümleri hamura bastırarak yerleştirin. Üstünü kapatarak 15 dakika daha bekletin. 200 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin ve servis yapın. Şeker miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir. Ben hafif tatlı sevdiğim için verdiğim miktar bize yeterli geliyor.
Afiyet olsun.
Bu ekmek piştikten sonra uzun uzun kompozisyonu hazırlayıp, defalarca fotoğrafını çekmek bekleyenlere işkence olacağı için pek mümkün olmadı. O nedenle fotoğraflar alelacele çekilmiştir.
Ellerine sağlık.. Leziz görünüyor ekmek ...
YanıtlaSilaaa nasıl olur böyle bir tat acaba? başta kuru üzüm sandım ama
YanıtlaSilçok ilginç geldi bana bu tarif.
Çok güzel oluyor Buket. O üzümleri ısırdıkça ağızda o sulu patlamalar nefis oluyor. Tabii bence...
SilKuru üzüm diye düşünerek okudum yaş üzümü görünce çok şaşırdım. Bu ekmek değil kek de denebilir ve boş olarak yenir nefis gözüküyor. Elinize sağlık.
YanıtlaSilHamuru çok başarılı İlhan Bey. Boş veya tuz miktarı biraz arttırılarak farklı içlerle hazırlanabilir.
SilTeşekkür ederim yorumunuza.
Hem içine, hem üstüne konuyor üzümler değil mi?
YanıtlaSilŞeker miktarı hariç hemem hemen benim yaptığım pizza hamuru gibi.
Hafif tatlımsı ekmekleri de severim, deneyebilirim:)
Üzüm zamanı geçti aslında, başka bir şey düşüneyim.
Evet hem içinde hem de üstünde. Üzümle çok keyifli oluyor ama Elma veya armutla da denenebilir. Üzüm sadece ısırınca sulu bir meyve olduğu için farklı bir his veriyor. Bulursan üzümle mutlaka denemeni tavsiye ederim.
Silçok lezzetli gözüküyor ellerine sağlık,tarif defterimde yerini alabilir :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Mine yorumun için.
Sil