İç pilav her yörede yapılan yemeklerden bir tanesi sanırım. Biz de özellikle Kurban Bayramlarında kuzunun kaburgasının içi doldurularak pişirilirdi. Sura tam bir bayram yemeği. Eeeeeeee bir araya gelince maaile yemeğin keyfi de bir başka olurdu yani. Anneannemler Girit ten geldikten sonra Milas bölgesine yerleşmişler. Milas Muğla nın bir ilçesi . Bir teyzem ,iki dayım ve birçok kuzenim hala oradadır. Çocukken bayramlarda Milas dışında yaşayan tüm kardeşler,torunlar,yeğenler,kuzenler hep beraber toplanırdık. Ben o günleri hayal meyal hatırlıyorum. Bayram yemekleri bahçede kurulan kazanlarda odun ateşinde pişerdi. Öyle dana eti,hindi eti falan revaçta değildi o zaman . Olmazsa olmaz tereyağ ve kuzu eti,mutlaka egenin değişik otları. Böylesine doğal ve kaliteli malzeme ile yapılan yemek de, bir de içine hani derler ya "sevgi katılmışsa" daha bir lezzetli oluyor. O sofraların üzerinden çok zaman geçti. Benim çocukluğumdaki en güzel anlardan bazıları bu sofralardan. Zaman içerisinde anneannemi ve dedemi kaybedince o sofralar da yavaş yavaş yok oldu. O zaman ki eski yemekler de artık daha seyrek hatta neredeyse hiç yapılmıyor. Ne tereyağ artık o kadar lezzetli nede yediğimiz etler. Bozulan hangisiydi? Ağzımızın tadı mı yoksa hep söylediğimiz önce etler sonra sütler mi? Neden bilmem. O günün çocukları büyüdük hepimiz yeni aileler kurduk. Şimdi biz annemleri ziyarete gidiyoruz. Canım benim sevdiğimizden hala yapar bazı eski yemekleri. Ama içinde sevgi var ya o değişmemiş ki yine de çok lezzetli. Tıpkı o günlerdeki gibi.
İÇ PİLAV
MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağ
400 gr ciğer
1 silme yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı etsuyu
bol karabiber,tuz
YAPILIŞI
Eğer yüzeyi yapışmaz bir tencereniz varsa tüm işlemin aynı kapta yapılması mümkün olur(teflon veya seramik tencere) Tencereniz çelikse ciğer soteleme sırasında tortusunu salacağından tencerenin yüzeyinde bir tabaka oluşturacak ve hem pilavınızın rengini hemde tadını değiştirecektir. Bunun için ciğeri ayrı bir tavada soteleyip daha sonra başka tencereye alacağız.
(ben çelik tencerede yapılıyormuş gibi işlemleri yazacağım ama siz yapışmaz yüzeyli tencerede aynı sıra ile hepsini aynı yerde yapabilirsiniz.)
Ciğer olarak kuzu karaciğeri veya tavuk ciğeri kullanabilirsiniz. Bunları rondoda çekmeyin peltemsi bir hal alıyor o zaman. Çift bıçak kullanarak ve bıçakları zıt yönlerde ama birbirine yakın hareket ettirerek ciğerleri minik minik kıyın. Bir teflon tavada tereyağında minik doğranmış ciğerleri suyunu salıp tekrar çekene ve rengi dönene dek soteleyin. Artık ciğer çıtırdamaya başlasın. İçine bu aşamada bol karabiber atın ve karıştırın. Dolmalık fıstıkları ekleyin. (Bunun yerine aynı miktarda küçük küçük doğranmış cevizde aynı işi görür.) Şimdi hepsini birden fıstıklar da kavrulana ve ciğerin lezzeti ile birleşene dek kavurun. İçerisine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar salça ekleyin ve ciğerlerle iyice karışana kadar soteleyin. Ateşin altını bu sırada biraz kısabilirsiniz. Bu karışımı daha sonra pilavı pişireceğiniz tencereye alın. Üzerine bol suda yıkanmış pirincinizi ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana yada metalik sesler çıkarmaya başlayana kadar ciğerli karışımla birlikte sotelemeye devam edin. Bu aşamada sürekli karıştırmak gerekli. Tuzunu ekledikten sonra etsuyunu kullandığınız pirincin cinsine göre tencereye ekleyin ve hızlıca bir kere karıştırıp kapağı kapatın.
Pilavın suyu fokurdamaya başladığında altını kısın. Suyunu çeken pilavı aynı yönde ve alttan yukarıya doğru ezmeden birkaç kez havalandırıp üzerine kağıt havlu veya temiz bir bez kapatıp demlenmeye bırakın.
İç pilav aslında adı üstünde içi malzeme olarak kullanılan bir lezzet. yani bütün tavuğun içini doldurabilirsiniz yada bizim yaptığımız gibi yanına parça tavuk veya et ile servis yapabilirsiniz.
TARATORLU TAZE BÖRÜLCE
Bu yıl ilk kez annemin isteği ile birkaç kök ektiğim börülce tohumundan iki avuç taze börülce elde ettim. Bu kadarcık börülce ile ne olur derken aklıma geldi bu tarif. Börülcenin hem tazesi hemde kurusu çok sevilir bizde. Birçok yerde bilinmeyebilir. Pazarlarda da pek bulunmaz belki. Ama eğer denk gelirseniz şöyle taze fasulyeye benzeyen ama ondan daha ince ve zarif bir görüntüsü vardır bu sebzenin. Çoooook uzunu vardır bir de onu pek sevmem ben. Lezzetli değildir o kadar. Börülceyi fasulye gibi kılçıklarını ayıkladıktan sonra yıkayın ve tuzlu suda haşlayıp süzün. Biraz ekmek içi,dövülmüş sarımsak,zeytinyağ,limon ve ufalanmış ceviz içini bir kapta iyice karıştırın. Taratorunuz hazır. Börülceleri servis tabağına alıp taratoru üzerine dökebilir veya yanında servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Ellerinize sağlık hepsi enfes görünüyor....:))
YanıtlaSilSevgilerimle,
Teşekkürler Selda cığım
Silparis bitti mi :(
YanıtlaSilmilası bilmiyordum ben. orada ki öğretmen evinde kalmıştık
kaç yıl önce. tarihi bir bina gibiydi. sahura doğru yazıyorum
bunları zaten karnım acıkmaya başlamıştı
nasıl da güzel gözüküyor. zor bir pilav sanki
yapabilir miyim acaba??
Henüz bitmedi arada yayınlarım ama bıktırmak da istemem.
SilPilav zor değil sadece birkaç noktaya dikkat etmek lazım canım. Yaparsın aslında. Ya da ben yaparım hepberaber yeriz.
Offf off ellerine sağlık ..Büyüklerle oturulan sofraları bende çok özlüyorum.Ama şimdi biz büyüyoruz bizim çocuklarımız kardeşlerimiz için güzel sofralar kurmalıyız...Ayrıca o bahçelere kurulan koca kazanlarda ne nefis yemekler oluyordu ben de çocukluğuma gittim..
YanıtlaSilEvet canım nefis lezzetli ve keyifli sofralardı. Belki de çocuk olduğumuz için bize öyle gelirdi.
SilTeşekkürler yorumun için canım.
hiçbir şey malesef eskisi gibi değil benim çocukluğumda seninkinden farklı değildi ama şimdi hiçbir şeyin tadı kalmadı sanki.
YanıtlaSilpilavda tarator da harika görünüyor eline sağlık canım.Kadir gecen mübarek olsun...
Çok teşekkür ederim Reyhan. Sevgiler.
SilBeni de çocukluğuma götürdünüz.Ege'liyim.Sura.börülce bizim oranın yiyecekleri
YanıtlaSilHoşgeldin. Ziyaret ve yorumun için teşekkürler. Sura.... Muhteşemdi.
Sil