Uzun zamandır aklımdaydı bu tatlıyı yapmak. Buzdolabında uzun zamandır tüketilmeyi bekleyen ama kavun,karpuz sezonu açıldığından; her ne kadar çok sevsem de pabuçları geçici bir süre dama atılan portakallar. Çöpe yemek atmayı yada aldığım sebze meyveyi tüketmeden atmayı sevmem. Mecbur kaldığım durumlar tabii ki oluyor. Acil evden çıkmamız gerekir,uzun süre dönmeyiz, elektrik kesilir vs. Onda bile elime geçeni buzluğa atarım. Böyle yetiştirildiğimizden herhalde. Neyse o portakallar dolabı her açışımda gözüme batarken ve ben yine kek yapmaktansa farklı bir şeyler deneme arayışında olduğum zaman bu tarif karşıma çıkıverdi. Tam da tarif değildi aslında . Sadece ölçüler kısaca yazılmış ve sonuçtan memnun kalındığından bahsedilmişti. Ölçüleri aldığım yer ben göremesem de herkesin çok methettiği İstanbul da Kantin olunca bundan kötü bir şey çıkmaz dedim ve sıvadım kolları. Asıl ölçü 750 gr portakal suyu baz alınarak yapılmıştı ama benim elimde miyadını doldurmak üzere olan 10 portakal var sadece. Yazın buralarda portakal bulmam mümkün değil o nedenle ne çıkarsa bahtına dedim. Sıktım sıktım ve tekrar sıktım. Sonuç 315 gr portakal suyu. Biz kendi aramızda 300 diyelim. Ölçüleri orantılı azaltarak yaptım ve mükemmel oldu. Tabii bana göre. O zaman ben orjinal tarifi ve kendi ölçülerimi vereyim siz yaparsanız dilediğiniz kullanın.
PORTAKAL PELTESİ
MALZEMELER
750 gr portakal suyu (300 gr kullandım)
250 gr su (100 gr su)
150 gr şeker (60 gr olur ama ben az şekerli sevdiğim için 50 gr kullandım sonuç iyi oldu)
1/2 limon suyu (evde olmadığı için kullanmadım)
50 gr mısır nişastası (20 gr yerine taş gibi olmasın diye 17 gr kullandım)
1/2 portakal kabuğu rendesi. ( rendenin küçük tarafı ile rendeleyin,ben daha aromalı olması için 1 portakal rendeledim.)
YAPILIŞI
Malzemelerin tümünü bir tencereye alıp hafif ateşte sürekli karıştırarak pişiriyorsunuz. Nişastayı içinde ezmeye çalışın veya portakal suyundan 1 çay bardağı kadar alarak nişastayı içinde ezdikten sonra karışıma ekleyin. Yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacak. Sakın karıştırmayı bırakmayın. Koyulaştıkça ocağın altını kısın. Muhallebi kıvamına geldikten yani göz göz olduktan sonra altını kapatın ve kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun. Tercihen ertesi gün yemenizi tavsiye ederim. Üzerine meyveler veya bir top limonlu dondurma ile servis edebilirsiniz.
Sıradaki tarif ise sıcaktan bunalanlara gelsin. Biz şu tropik fırtınalarla zaman zaman korkular yaşasak da bir nebze serinledik. Darısı diğer şehirlerin başına. Bu yıl Ankara da yanıyormuş. Mevsimler değişti vesselam diyerek tarife geçeyim. Bu içeceği ben neredeyse bütün yaz sürekli yaptım. Hani bir ara Tebbule tarifi vermiştim. İşte bir yandan onun yeşillikleri bir yandan sürekli aranan baharatlı içeceğin malzemeleri...her pazar demet demet nane alır olmuştum.
Neyse farklı aroması ile çok lezzetli bir içecek. Tekrar ısınacağımızı düşünürsek ben nane almaya başlayayım yine.
NANELİ BAHARATLI YAZ İÇECEĞİ
MALZEMELER
2 demet nane
6 adet kakule
1 adet limon
1 adet çubuk tarçın
3 adet yıldız anason
150 gr şeker
YAPILIŞI
Yıkanmış naneden 10 sap ayırdıktan sonra kenara alın.Bu naneler servis ederken kullanmak için. 1 adet limonun kabuğunu elma soyar gibi spiral şekilde yada nasıl isterseniz (ama rendelemeden) bütün şekilde soyun ve suyunu sıkın, kakulenin kabuklarını soyup tohumlarını hafifçe ezin.
Çubuk tarçın,yıldız anason,limon kabuğu ve kakuleyi 1 lt su ile birlikte tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra naneleri ilave edin ve kısık ateşte sadece 10 dakika tutun. Şeker ve limon suyunu ilave edip tenceredeki malzemeleri şeker eriyene dek karıştırın. Bir tülbentle veya ince telli bir süzgeçle süzdükten sonra oda sıcaklığına gelene dek soğutun ve dolaba alın.
Herkes yapmıştır ama ben bu yıl buz kaplarına farklı aromalar ekledim. Kimisine nane limon,kimisine kurutulmuş kokulu güller,kimisine lavanta çiçekleri yada çilek ,böğürtlen taneleri ekleyerek üzerine su ilave edip farklı görüntü ve lezzette buz küpleri hazırlayabilirsiniz.
Soğuyan içeceğinizi servis edeceğiniz bardaklara almadan önce ayırdığınız naneler,limon dilimleri veya hazırladığınız farklı aromalarda ki buzlarla veya sadece buzla servis edebilirsiniz. Kakule tamamen tercihe kalmıştır. İstemiyorsanız koymayabilirsiniz ama içinde hoş bir aroma veriyor.
Afiyet olsun.
Yine nefis şeyler yapmışsın, senin bloğuna ne zaman uğrasam mest olup, ağzımın suları akıp çıkıyorum:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Ayda. Çok kibarsın ama ben senin eline su dökemem.
Silikisi de harika görünüyor, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Aslı.
Silben de bloglardaki arkadaşları aklıma getiriyorum amma.....sıcak havalar dedim,şimdi de yine kızlarla yola çıkacaz ....inşallah yakında kahveye gelirim ve ellerine sağlık .
YanıtlaSilYolunuz düşerse yaz kış herzaman beklerim. Çok teşekkürler.
SilNefis yaz tarifleri olmuş. Acaba pelteyi diğer meyvelerle de yaparken ölçü aynı mı olur? Örneğin vişne veye şeftali ile. Elinie sağlık ve teşekkür bu güzel tarifler için.
YanıtlaSilMeyvenin tadına göre değişebilir İlhan bey. Şeker ve nişasta miktarı biraz deneme yanılma olur. Özellikle şeftalide. Ama ben ikisi ile de çok güzel olacağını düşünüyorum. Siz yaparsanız çok lezzetli olurlar. Teşekkür ederim.
SilÖzellikle yaz içeceği iyi giderdi :)) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Evet bu sıcaklarda serin içecekler iyi oluyor.
SilHarika görünüyorlar her zamanki gibi, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Sevgiler.
Silsüper fikirler canım,ellerine sağlık....sende galiba yaz uykusundasın hala...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sıcaklar pek iyi gelmedi bana. Önemli bir şeyim yok çok şükür ama sürekli halsizim. tembelliğe de alıştım.
SilArkadaşlarınızla yollardaysanız hala beklerim. Sevgiler.
Her iki tarif de kulağa nefis geliyor. İçeceği ayrı sevdim ama. Baharatlı içecekleri severim. Buzlu, yazlık versiyonu olarak harika olmuştur.
YanıtlaSilTarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?
YanıtlaSilİletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com