Bugün akşam yemeği için bizim çok sevdiğimiz ve daha yeni ,misafirlerimiz için yaptığım Bezelye çorbası ile Fıstıklı,Biberli Bulgur Pilavı hazırladım.Çorba misafirlerimiz tarafından çok beğenilince bugün tekrar yapıp bahaneyle de bloğa koymaya karar verdim. Bulgur pilavı ise benim pirinç pilavından daha çok sevdiğim bir pilav çeşididir. Hele ki sebzeler,çeşniler ve baharatlarla tatlandırılınca daha da çekici oluyor.
Domates ve yumurta ikilisini kat kat pişirip arkadaşlarının yanında servis etmek niyetinde idim ama kendileri pek fotojenik olmadı. Daha doğrusu benim planladığım pozu veremedi. Ben de onu diskalifiye edip bugünlük çorba ve pilav ile konuyu bitirmeye karar verdim. Gelelim tariflere.
BEZELYE ÇORBASI
Malzemeler
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1,5 çay fincanı bezelye tanesi
zeytinyağ
1,5 çay fincanı süt
tuz
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyin.Soğanlar sararıp yumuşayınca soyulup küp doğranmış patatesleri tencereye ekleyip soğanlarla birlikte 2-3 dakika soteleyin. İçine bezelye tanelerini ilave edip biraz da tüm sebzeleri birlikte birkaç dakika karıştırın. Üzerine 2 çay fincanı kadar su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Tencerede ki karışımı rondodan geçirip, üzerine 1,5 çay fincanı kadar sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Burada sütü çorbayı sadece koyuluğunu açıp, kıvama getirmek için kullanıyoruz. Tuzunu ekleyip kaynayana dek kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Üzerine eritilmiş tereyağında toz kırmızıbiber ile lezzetlendirerek servis yapın.
Bulgur Pilavı
Malzemeler
1 orta boy soğan
1 büyük kapya kırmızı biber
2 yemek kaşığı çam fıstık
1 su bardağı pilavlık bulgur
tuz
bir tutam dereotu
Yapılışı
Bir tencerede 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağında fıstıkları pembeleştirin ve bir kaseye alın. Aynı tencereye bir miktar zeytinyağ ilavesi ile ince doğradığınız soğanları ekleyerek soteleyin. Yumuşayıp ,pembeleşen soğanlara temizlenip küçük küpler halinde doğranmış kırmızı biberi ekleyin ve karıştırarak soteleyin. Arada ben tencerenin kapağını kapatıp buharla sebzeleri yumuşatıyorum. Sebzeler sotelenince yıkanmış bulguru tencereye ekleyin ve tuz ilave ederek bulgur duyunu çekene dek kapağını kapatıp pişirin. Suyunu çeken bulgurun altını kapatıp tahta kaşıkla hafif karıştırın ve kağıt havlu ile örterek demlendirin.
Demlenen pilava kenarda bekleyen fıstıkları ve ince doğradığınız dereotunu ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Domates ve yumurta ikilisini kat kat pişirip arkadaşlarının yanında servis etmek niyetinde idim ama kendileri pek fotojenik olmadı. Daha doğrusu benim planladığım pozu veremedi. Ben de onu diskalifiye edip bugünlük çorba ve pilav ile konuyu bitirmeye karar verdim. Gelelim tariflere.
BEZELYE ÇORBASI
Malzemeler
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1,5 çay fincanı bezelye tanesi
zeytinyağ
1,5 çay fincanı süt
tuz
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyin.Soğanlar sararıp yumuşayınca soyulup küp doğranmış patatesleri tencereye ekleyip soğanlarla birlikte 2-3 dakika soteleyin. İçine bezelye tanelerini ilave edip biraz da tüm sebzeleri birlikte birkaç dakika karıştırın. Üzerine 2 çay fincanı kadar su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Tencerede ki karışımı rondodan geçirip, üzerine 1,5 çay fincanı kadar sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Burada sütü çorbayı sadece koyuluğunu açıp, kıvama getirmek için kullanıyoruz. Tuzunu ekleyip kaynayana dek kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Üzerine eritilmiş tereyağında toz kırmızıbiber ile lezzetlendirerek servis yapın.
Bulgur Pilavı
Malzemeler
1 orta boy soğan
1 büyük kapya kırmızı biber
2 yemek kaşığı çam fıstık
1 su bardağı pilavlık bulgur
tuz
bir tutam dereotu
Yapılışı
Bir tencerede 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağında fıstıkları pembeleştirin ve bir kaseye alın. Aynı tencereye bir miktar zeytinyağ ilavesi ile ince doğradığınız soğanları ekleyerek soteleyin. Yumuşayıp ,pembeleşen soğanlara temizlenip küçük küpler halinde doğranmış kırmızı biberi ekleyin ve karıştırarak soteleyin. Arada ben tencerenin kapağını kapatıp buharla sebzeleri yumuşatıyorum. Sebzeler sotelenince yıkanmış bulguru tencereye ekleyin ve tuz ilave ederek bulgur duyunu çekene dek kapağını kapatıp pişirin. Suyunu çeken bulgurun altını kapatıp tahta kaşıkla hafif karıştırın ve kağıt havlu ile örterek demlendirin.
Demlenen pilava kenarda bekleyen fıstıkları ve ince doğradığınız dereotunu ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Fıstıklı bulgur çok ilginç. Hemen notumu aldım, bulguru ve fıstığı çok seven biri olarak. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkürler. Fıstığı kavurduğunuz tencerede yaparsanız pilavı daha kokulu ve lezzetli oluyor.
Silsunum da görüntü de muhteşem olmuş canım...
YanıtlaSilbulgur pilavına fıstık koymak iyi fikirmiş...
ellerine sağlık canım...
sevgiler....
Teşekkür ederim canım. Sevgiler.
Silay ben o goruntulere ne diyeyim,harikasin,ellerine saglik bitanem,sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Hoşgeldin.
SilÇorba ilgimi çekti benimde hemen deneyeceğim :)
YanıtlaSilMutlaka denemelisin canım. Bezelyeden böyle bir performans tahmin edilemez.
Sildaha ne olsun,mükemmel lezetler,ellerine sağılık .
YanıtlaSilellerıne saglıkkkkkkkkkkkkk mısler gıbı olmustur emınım
YanıtlaSilooo, ellerine sağlık!
YanıtlaSilSagol Buket cigim.
SilÇok iştah açıcı görünüyor. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilHi Meganne. Thanks for visiting my blog. İ have just visited your blog and İ like it.
YanıtlaSilçok güzel görünüyorlar,
YanıtlaSileminim tadı da öyledir,eline sağlık:)
bu arada fotoğraflar da süper......
Beğenmene sevindim. Teşekkürler.
Silbezelye çorbasını daha önce hiç denemedim lezzetli olacağını düşünüyorum :) ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilYorumun için teşekkürler. Hoşgeldin. İnan ilk yaptığımda ben de bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim. O zamandan beri favori çorbalarımdan biri oldu.
Sil