Kış geldi mi özellikle portakallı tarifler yapmayı severim. Bu kek de en sık yaptıklarımdan. Bu kez şekerini iyice azalttım. Yağını sıvıyağa çevirdim. Neden? Vicdanım bir nebze olsun rahat olsun diye. Yeşil çayımın yanına ince bir dilim yeterli geldi.
PORTAKALLI HAŞHAŞLI TERS YÜZ KEK
MALZEMELER
30 gram haşhaş tohumu (60 gr)
60 ml süt
140 gram sıvıyağ ( 185 gr tereyağ)
1 yemek kaşığı rende portakal kabuğu
140 gram toz şeker ( 220 gr)
3 yumurta
225 gr kek unu
75 gram un
60 gram toz fındık veya badem
125 ml portakal suyu
ŞURUP İÇİN
2 yemek kaşığı toz şeker ( 220 gr)
1 küçük çay bardağı su ( 80 ml)
1 çay bardağı portakal suyu ( 160 ml)
NOT: Parantez içindeki ölçüler orjinal tarifteki ölçüler
YAPILIŞI
Haşhaşı süt ile bir kasede 20 dakika bekletin. Yağ,rende portakal kabuğu ve toz şekeri mikserle iyice çırpın. Karışıma yumurtaları ekleyin. Çırpmaya devam edin. Un,kek unu,toz fındık,portakal suyu ve sütlü haşhaşı ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Kalıbın dibine yağlı kağıt serin ve yağlayın. İnce dilimlenmiş portakal halkalarını kabın dibine istediğiniz gibi dizin. Karışımı portakal dilimlerinin üzerine boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Bu arada şurup için su,şeker ve portakal suyunu karıştırıp kaynatın. Keki fırından çıkarıp 2 dakika bekletin. Kalıptan ters çevirerek çıkarın ve sıcak şerbeti kekin üzerine dökün. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
Ben şurubun keki çok fazla ıslatmasını istemediğim için miktarları oldukça azalttım. Benim yaptığım ölçüler ile şurup kekin üst kısmında hafif bir nemlilik ve fazladan portakal lezzeti veriyor. Parantez içinde ki ölçüleri kullanarak tarifin orjinalini uygulayabilirsiniz. Bana göre şekeri hafifti. Rahatsız etmedi. Tercih sizin.
Sallama çayımın ipinin ucuna renkli karton ve şekilli delgeç kullanarak iki adet kalp çıkardım ve ipin ucundaki markanın adının yazdığı kağıdı çıkardım ve kalpleri iki taraflı yapıştırdım. Gözüme daha güzel göründü.
görüntü sunum muhteşem :))
YanıtlaSilvar mı bana da 1 dilim? :))
canım ellerine sağlık...
Teşekkür ederim Şirine cigim. Gelsen ne güzel olur. Dostlarda birlikte yendiğinde kek daha lezzetli olur.
SilTARİFLERİNİN HANGİ BİRİNİ YAPACAĞIM BİLMEM:))
YanıtlaSilEn ilgini çekenden başla.
SilMisss gibi portakallı kekin o eve yayılan kokusu yokmu off..:))
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Haklisin. Piserken ev mis gib koktu. Tarcinli yada portakalı veya zencefilli seyler pisirildiginde en güzeli de evi saran o güzel koku değil mıdır zaten.
YanıtlaSilçok hoş bir tarif ilk defa böyle bir kek görüyorum diyebilirim.. :)
YanıtlaSilbloğunuza yeni geldim ve sevdim :)) ben de beklerim
Bu arada tabak ve fincanınıza bayıldım böyle vintage bi tarza sahip herşeyi cok seviyorumm..
kekinizi çok beğenerek yapmaya koyuldum ama farkettim ki kabartma tozu eksik! umarım unuttuğunuzdandır aksi takdirde bir çok sitede yaptıkları gibi eksik tarif vermişsiniz.
YanıtlaSilSizin gibi eksik tariflerden muzdarip biri olarak asla ayni davranis seklini gostermem. Oyle olsa bu blogun bir anlami kalmazdi. Bazi eksikler yazarken unutulmasindan olabilir o zamanda farkedip geri doner ve ne kadar eski olursa olsun duzeltirim hatami. bu zamana kadar boyle bir durumla karsilamamis olsam da yapacagim sey bu olurdu.
SilTarifte herhangi bir eksik yok. Kabartma tozu olmamasinin nedeni kek un kullanilmasi. Kek unlarin icinde zaten kabartma tozu var. ilave etmenize gerek yok.
lila hanım çok teşekkür ederim cevabınız için, kek ununun özelliğini bilmediğimden böyle bir tepki vermiştim, kusura bakmayın.
YanıtlaSilhaliyle ben kek unu kullanmadım, bir de sizin gibi tarifle epeyce oynadım :) ama yine de çok güzel bir kek oldu..