10 Eylül 2012 Pazartesi

Yufkalı Pilav


Yok yok hala tatilde değilim. Geçen hafta başında döndüm ve ertesi sabah işbaşı yaptım. Tatilden son dakika dönünce işe adapte olmak zor geldi. Öğleye kadar; Neredeyim? Burası Neresi? Bunlar Kim? der gibi bakıyor ve konuşulanları algılamaya çalışıyordum. Sene başları ve sene sonları okullar da çok yoğun oluyor. Aslında hep yoğun da. Kayıtlar,toplantılar,evraklar,tadilatlar,sürekli gelip birşeyler soran insanlar.... Bir düzene girene dek ortada sürekli bir koşuşturma. Bu koşuşturma da bilgisayarıma,internete,bloğuma ve diğer bloglara hasret kaldım diyebilirim. Mail listem uzamış da uzamış. Neyse ki işleri biraz düzene soktum. Bugünden itibaren blogları ziyaret etmeye ve bloğumu güncellemeye vakit ayırabilirim sanıyorum. Koşuşturmaca içerisinde sadece pratik tarifler uygulayıp mutfağıma çok az zaman ayırabildim. Bu pilav da o pratik tariflerden biri. 
Yufkalı Pilav bir çeşit Perde Pilavı ama daha pratik. Hamur açma derdi yok. İçi bildiğiniz pirinç pilavı gibi. Sadece havuç,dereotu, haşlanmış ve didiklenmiş tavuk ile harmanlanıyor. 

Malzemeler

1 yufka
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı tavuksuyu
1 orta boy havuç rendesi
1/2 demet dereotu
1 su bardağı haşlanıp didiklenmiş tavuk eti
tuz,karabiber,tereyağ

Yapılışı

Pirinci yıkadıktan sonra tencerede 1 yemek kaşığı tereyağ ile birkaç dakika çevirin. Üzerine 1,5 su bardağı tavuk suyunu dökün ,tuzunu ekleyin ve pişirin. Buraya kadar normal bir şehriyesiz pirinç pilavı gibi pişiriliyor. Bu esnada siz havucu rendeleyin ,eti didikleyin ve dereotunu ince doğrayın. Pilav suyunu çekince altını kapatıp kaşıkla hafifçe karıştırın. İçine havuç,dereotu,karabiber ve eti ekleyip pilavın buharı ile yumuşamaları ve aromalarının karışması için kağıt havlu ile örtüp,kapağı kapatıp pilavı demlendiriyoruz. 
Ben en küçük boy yuvarlak borcam kase kullandım. Siz isterseniz 1 er kişilik küçük porsiyonlar halinde de yapabilirsiniz. Yufkayı kabın içerisine dikkatli şekilde seriyoruz. Kaba yağ sürmeye gerek yok. Yufkayı kabın içine nazikçe yerleştirin. Ilıyan pilavı yufkanın üzerine döküp,kaşıkla sıkıştırıyoruz. Bu sırada arada boşlukların kalmaması lazım. Kenarlardan sarkan yufka ile pilavın üzerini örteceğiz. Bunun için Yufkanın çok fazla sarkan yerlerini bir mutfak makası ile kesin ve yufkayı pilavın üzerini örtecek şekilde kapatın. Bir fırın tepsisine  ters çevirin ve kaptan çıkarın. Yufkanın üzerine fırça ile eritilmiş tereyağ sürün. 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Pasta gibi dilimleyerek sıcak servis yapın. 
Afiyet olsun. 







Ben arkada ki cam kaseyi kullandım. İstediğiniz herhangi bir derin kase veya kabı kalıp olarak kullanabilirsiniz. Benim kullandığım kase 15 cm çapında ve 6 cm derinliğinde küçük bir kap. Küçük kase kullanırsanız birkaç porsiyon yapabilirsiniz. 







23 yorum:

  1. Hoşgeldin :))
    Mmmmm çok lezzetli görünüyor ve hakikaten pratikde :)
    listeye aldım mutlaka deneyeceğim, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin o zaman. Umarım beğenirsin ve afiyet olsun canım.

      Sil
  2. Pratik dediğin şey bu mu:)) Ben daha başta takıldım. Kabın büyüklüğünü hayal edemedim bir türlü, evde buna uygun kaplar var mı diye düşünmeye başladım... Dur bakalım bulacağım herhalde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten pratik aslında. Pilav yapıp kaseye döküyorsun. Sonra yolla gitsin fırına. Bu arada yanına bir salata. Senin yaptıklarının yanında bu...
      Haklısın kap konusunda pek açıklayıcı olmamışım. Hemen ekliyorum. Teşekkür ederim dikkat çektiğin için. Acele yazınca atlamışım. Komposto kasesi yada ne bileyim yoğurt kasesi bile olur. Salata kasesi de kullanabilirsin. Yeter ki kabın bir parça derinliği olsun ki pilavı bohçalayabilesin. Yoksa ters çevirdiğinde dümdüz olur ve güzel görünmez.

      Sil
  3. hu komşu ellerine sağlık harika olmuş.

    YanıtlaSil
  4. moralim bozuk,
    yemek yapmalıyım!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. At kendini hemen mutfağa. Aslında bu hafta o mutfaktan hiç çıkamayacağız galiba.

      Sil
  5. ben bu yufkalı pilavı çok sevdim...
    mutlaka deneyeceğim...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Beğenmene sevindim. sevgiler.

      Sil
  6. tatil dönüşü aynısı banada oldu ki ben senin kadar uzun tatil yapmadım,normaldir yani:)
    pilav çok şık görünüyor ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kendimi toplamam 3-4 günü buldu. Bir daha ki sefere kısmet olursa son dakika tatili yapmayacağım.

      Sil
  7. ımmmmmmmmmmmmm resmen canım cektı elleırne saglık enfessssss

    YanıtlaSil
  8. Yapılası :)) Eline sağlık Lilacım, güzel fikir,güzel sunum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Füsun cuğum.

      Sil
  9. offf mükemmel görünüyor hemen yazayım tarifi kenara ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Selcen. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  10. şahane görünüyor,
    yapmalı bundan:))

    YanıtlaSil
  11. Dereotlu havuçlu pilava bayılırım bir de tavuk girmiş.Mükemmel olmuştur.Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Evet perde pilavından daha basit bir tarif. Ama görüntü gayet hoş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. hoşgeldin canım görüntü beni benden aldı ellerine sağlık harikaaa :)

    YanıtlaSil
  14. görünümü perde pilavına benzemiş gibi:)
    iş yoğunluğunda ne kadarda marifetlisin maşallah :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...