24 Ekim 2012 Çarşamba

Paris Günlükleri


Şu 6 günlük tatili fırsat bilip Paris e gidebilsem ne güzel olurdu diyorum sürekli kendime. Ama maalesef başka tatile umarım. Dün akşam sizinle paylaşmadığım Notre Dame Katedralinin fotoğraflarını gördüm bilgisayarımı düzenlerken. Beni tüm Paris etkilemişti ama Notre Dame en merak ettiklerimden biri idi.
Madem gidemiyorum o zaman fotoğraflarına bakayım bari diyerek sizinle de paylaşmak istedim.

Notre Dame ı ilk ziyaret etmeye çalıştığımızda karşımıza 500 metrelik bir sıra çıktı karşımıza ve kilsenin önünde de inanılmaz bir kalabalık. Zaten çok yorgunduk,bu kalabalıkla da gezilemeyeceğini düşünüp dışarıdan birkaç fotoğraf çekip Pazar günü erken saatte tekrar gelmeyi planladık. Çok da iyi etmişiz. Saat 9 gibi katedrale geldiğimizde hepi topu 20 kişi vardı ve hiç beklemeden içeriye girebildik. Girerken hiçbir ücret ödemenize gerek yok. 


Katedralin yapımı 1163 de başlayıp 1345 yılında tamamlanabilmiş. Sein nehri kıyısında bulunan bu  binada en görkemli işçilik bu gördüğünüz batı cephesinde. 19. yüzyılda ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle şehirde ki yetkililer tarafından yıkılması planlanırken Victor Hugo nun yazdığı Notre Dame ın Kamburu isimli romanla katedral tekrar gündeme gelmiş ve bu sayede yıkılmaktan kurtulmuş.
Böyle bir eserin yıkılması nasıl düşünülebilir aklım almıyor.





Kilisenin  duvarlarında ki devasa vitraylardan biri. 


Günah çıkarmak için kullanılan kabinler.




Ziyaret sırasında Pazar ayinine denk geldik. O atmosferde ayine katılanları rahatsız etmeden bu tarihi mekanı gezmek müthişti. İçeride ilahiler okuyan insanlar,bir org sesi ve kilisenin vitraylarından süzülen gün ışığı. Çok güzeldi. 



















Beni çok etkileyen eserlerden biri de Saint Michael Meydanında ki bu çeşme oldu.

 


Çeşmenin odak noktasında şeytanı ayaklarının altında ezen bir melek heykeli bulunuyor. İyiliğin gücü...



Ve Pazar günü meydanda ki kalabalık. Ağustos ta Paris turistlere kalıyor sanırım.  

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...