2 Mayıs 2013 Perşembe

Bezirgeni (Mmmmmmm!)


Tüm çocukluğum boyunca sabahın köründe, bir telaşla kalkıp,ille de "kahvaltı yapmadan olmaz" nidaları arasında zoraki yaptırılan kahvaltılardan hiç hoşlanmadım. Daha ben uyanmamışken midem nasıl uyanabilir ki? Ne yediğimin ,lezzetinin farkına varmadan...O zamandan belliymiş keyif insanı olduğum. Biraz büyüyüp de üniversite hayatı başladığında da artık kahvaltı yapmak yerine hep mısır gevreklerine özendim. Yada bir fincan çay ve yanına simit,poğaça,börek uzun süre favorim oldu. Bana göre o bizim klasik kahvaltılarımız asla aceleye getirilmez. Şöyle telaşsız,hepbirlikte tadına vara vara keyifle yapılmalı. O çay güzelce demlenmeli. Yıllar geçip de çalışma hayatına başladığımda şöyle erken kalkıp da özenle masa hazırlayıp kahvaltımı yaptıktan sonra güne başlamaya istesem de uyku daima ağır basmış ve son dakika atıştırmalıkları ile bu güzel saati kaçırmıştım. Yaş ilerlemeye başladıkça da kahvaltılar daha bir özlenir oldu benim için. Haftasonları için planlar yapmaya başladım. Arkadaşlar kahvaltıya çağrıldı. Bunda daha samimi olduğunu düşündüğüm mutfak sohbetlerinin de payı var tabii. Belki biraz da kahvaltı sonrası bir Türk kahvesinin. Sonra sonra bizim kahvaltı sofrasına yeni tarifler eklenmeye başladı. Bu öyle bir hal aldı ki artık saatler süren ve güçlü kahvaltı sonrası, öğle yemekleri daha ileri saatlere atıldı. Nihayet kahvaltı benim için hakettiği yeri almıştı. 
Benim Antakya merakımdan daha önce bahsetmiştim. Bu tarif Antakya mutfağına ait ve bizim evde öyle çok sevildi ki en son kahvaltı sofrasında yerini aldı. Bir parça kızarmış ekmek üzerinde silip süpürmek için çok uygun. Yanına mutlaka bir fincan çay. 
Bu tarif aslında Antakya da genelde evlerde hazırlanan bir meze türüymüş. 

BEZİRGENİ

MALZEMELER
10 adet kurutulmuş biber
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet küp doğranmış orta boy soğan
2 dal ince kıyılmış taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz

Kurutulmuş biberleri sıcak suda kaynatın ve suyun içinde soğumaya bırakın. Daha sonra süzün ve doğrama tahtası üzerinde bir bıçakla doğrayın. Bir kaseye alın. Tavada doğranmış soğan ve zeytinyağını soteleyin,Kıyılmış biberleri ekleyin. İyice karıştırın ve ocaktan alın. İçine taze soğan ve maydanozu ilave edip harmanlayın. Tuz ile tatlandırın. Ilık veya soğuk servis yapın. 
Afiyet olsun.   






Tarif: Jale Balcı
Antakya ve Yemekleri






5 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum..Bende kahvaltıyı geçiştiremiyorum nedense..Özellikle hafta içi çok erken iş başı yaptığımdan hafta sonları çok özeniyorum. Eline sağlık.Trife bayıldım

    YanıtlaSil
  2. çok değişik bir tarif..
    hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik ama çok lezzetli inan ki canım.

      Sil
  3. Bence bu enfes bir şey olur, kesinlikle yapacağım. Annemde kurutulmuş biber kalmış mı hemen bir sormam lazım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...