17 Mayıs 2013 Cuma

Selanik Usulü Peynirli Biber


Aman aman kızartma yapan ve tüketen bir insan olmadım hiçbir zaman. Sadece yaz geldiğinde biber,patlıcan ve domatesi kızartıp yoğurtlamayı severim. Ama bu peynir dolgulu biber aylardan beri havalar ısınsa, biber çıksa ve ben de yapsam dediğim bir tarif. Lor da benim en fazla kullandığım malzemelerden biri. Joker gibi. Tatlı-tuzlu herşeye gider. Kolay bulunur ve ekonomik. Yağlı da değil. Yani "yemekte dürüstlük" tabirine uyabilecek bir tarif. Bu deyimi yeni öğrendim ve çok sevdim. Yemekte dürüstlük denen şey; Elinizdeki kısıtlı olan malzemeleri tuhaf şekillere sokmadan sadece malzemenin lezzetini ortaya çıkararak basit,besleyici ve uygun fiyatlı yemekler için kullanılıyor. 
Bu tür lezzetlere açıksanız size de tavsiye ederim. Her lokmada biberin,lorun,içindeki baharatların,domates ve sarımsağın tatlarını damağınızda hissediyorsunuz. 





MALZEMELER

5 adet çarliston biber
100 gr çökelek ama ben loru tuzlayarak kullandım
karabiber
maydanoz,nane
kızartmak için sıvıyağ

DOMATES SOS İÇİN

2 domates rendesi
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz

YAPILIŞI

Bu tarif için içini rahatlıkla doldurabileceğiniz şekli düzgün ve fazla kalın kabuklu olmayan biberleri seçin derim ben. Çekirdeklerini çıkarıp,yıkayın ve kurulayın. Tarif için aslında Ege de kolaylıkla bulunan çökelek peyniri kullanılıyor ama ben buralarda bulamadığım için tuzsuz loru damak zevkime göre biraz tuzlayarak kullanıyorum. Maydanoz,nane ve baharatları da ekleyerek peyniri güzelce karıştırın. Kekikli veya biberiyeli karışımda  içinde güzel oluyor.  Biberlerin içini bu karışım ile elinizle veya kaşıkla iyice doldurun. 
Çok az zeytinyağında ezilmiş sarımsakları ve domates rendesini soteleyin. İsteğe bağlı olarak biber salçası da ekleyebilirsiniz ama ben kullanmıyorum. Daha sonra doldurulmuş biberleri, kızgın sıvıyağda her yerini kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. 
Domates sosu ister yanında isterseniz üzerine dökerek sıcak veya ılık servis yapın. 
Afiyet olsun. 





Her anı güzelliklerle dolu , hafızalarımızda yer edecek bir haftasonu diliyorum. 





9 yorum:

  1. Ay tam benlik ben bu tarifi çok seviyorum,ama bir türlü fırsat bulup deneyemedim,kahvaltıya çağırdığımız misafirlerimiz için bence çok güzel bir alternatif,ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. elleırnıze sağlık yazlık bır yemek olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. bende senin aksine yasak olmasına rağmen kızartmaya bayılırım,hele de biber kızartmasına hiç dayanamam,bu tarifi bende görmüştüm ama nerde hatırlamıyorum,kesin yapmalıyım demiştim.Eline sağlık canım nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. Nefis gözüküyor..
    zaten peynirli olan herşeyi severim

    YanıtlaSil
  5. Kyınvalidem benzerini yapar bu peynirli biberin,gerçeten nefiss birşey oluyor:
    Ellerine sağlık canım.
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. yaa yok musun sen??
    dur yarın arayacağım..

    YanıtlaSil
  7. 5 tane biber bana yetmez,bu şekilde biber dolmasını en çok severim,hele salçalık biber (kozleyipte ,doldurup kızartıyorum),bayıldım,hem pratik ve o kadar lezzetli,daha yapmadım ama.......canım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  8. bu kahvaltıya nasıl yakışır ya:)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Cep Aynası,Mazes,Buket,Meliha,love and smıle,anne eli gibi ,bircan ve uğur böceğim yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...