31 Mart 2015 Salı

Ah Trileçe!


Evet önce ev yapımı,et suyunda pişirilen ve pesto soslu makarna tarifi vardı planda ama bu Triliçe benim tüm planlarımı bozdu. Aniden onu üst sıraya alıverdim işte. Benim Triliçe ile tanışıklığım çok yeni aslında. Namını hep duyardım hatta bir iki yerde yapılışını da okumuştum ama ya gözüm yemedi yada sonuçta böyle bir tat beklemediğimden hiç yapmaya niyetlenmedim. Taaaa ki bir gün okuldan bir arkadaşa ziyarete gittiğimiz o güne kadar. İşte orada başladı beni aşkım. Ağızda bıraktığı tat muhteşem. gelir gelmez etrafıma anlata anlata bitiremedim onu. O günden bugüne araştırıyorum,deniyorum. Nihayet cesaret edip yaptım fena değil. Ama ufak tefek kusurları var. Bu ikinci deneme çok daha iyi. Tabii orjinali gibi değildir. Ben 3 çeşit sütü bulamam. Bu biraz daha ev usulü ama nefis. Denemek isterseniz tavsiye ederim. Ben bundan sonrasında keki ve sosları hazırlayıp dondurucuda saklama koşul ve sonrasında lezzet testi üzerinde denemeler yapacağım. Sonucu size yazarım. 





Malzemeler

Kek için;
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker (3/4 su bardağı kullandım)
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz

Şerbeti için;
3 su bardağı süt
2 paket(400 ml) krema
1 su bardağı süt tozu

Karamel için;
5 yemek kaşığı toz şeker
30 gr tereyağ
1 paket (200 ml) krema

Yapılışı;

Yumurta akları ve sarılarını ayırın. Akları bir çimdik tuz ile kar gibi olana dek çırpın. Şekeri ekleyip 5 dk çırpmaya devam edin. Sarıları ayrı bir yerde hafifçe çırpın. Sarıları yavaş yavaş aklara ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, Kabartma tozunu ekledikten sonra spatula ile hava kabarcıklarını söndürmeden aynı yöne doğru dairesel hareketlerle kuru ve ıslak malzemeyi karıştırın. Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama karışımı dökün. ( ben ilkinde büyük kare borcam kullandım ama kalın geldi. Klasik büyük dikdörtgen borcam miktar için daha uygun oldu.) Bu aşamada karışım az gibi görünebilir ama hem kabartma tozu hem de kar haline gelen yumurta akları keki kabartacak. 160 dereceye ısıtılmış fırında 25-30 dk. pişirin. 
Bu arada bir tencerede şekeri kahverengileşene dek eritin. Ama dikkat edin yanmasın. İçine hiç kaşık sokmayın. Tencereyi sallayarak karıştırın. Eriyen şekere tereyağını koyun ve tencereyi tekrar çevirin. Sonra kremayı kenardan dökerek erimiş kahverengi şeker ve tereyağ karışımını artık tahta bir kaşıkla karıştırın. ilk aşamada biraz sulu gibi gelse de kısık ateşte kaynamasına izin verdikten sonra kıvam biraz koyulaşacak ve koyu ayran kıvamına gelecek. Artık altını kapatın ve soğutun. 
Kek soğurken şerbet için krema,süt ve süt tozunu köpürterek çırpın. Kek iyice soğuduktan sonra üzerine şerbeti çekmesi için çatalla delikler açtıktan sonra süt şerbetini her yere dökün. Çok gibi gelebilir ama hepsini sünger gibi çekiyor. Soğuyan karameli süt şerbetini emen kekin üzerine gezdirerek soğutun. En ideal servis ertesi gündür. Afiyet olsun. Orjinalini bilmiyorum ama umarım biraz yakın bir lezzet olmuştur. 

Masanın üzeri bahar dalları veya tarçın çubukları ve çam yaprakları gelişi güzel sarılarak servis hazırlanabilir. 





11 yorum:

  1. Tadını merak ettiğim bir lezzet, çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Deneyeceğim ben de:) Masa üstü süslemeyi ayrıca çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka denemelisin. Aslında Bursa da çok güzel yapan yerler de vardır. Denersen düşüncelerini paylaş lütfen. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Sunuma bayıldımm :) harika görünüyor bahar çiçekleriyle nasıl güzel olmuş...Tatlıda bir harika en sevdiğim diyebilirim. sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Sevmemek mümkün değildir herhalde.

    YanıtlaSil
  4. Trileçe tatlısını 3 defa yaptım. Sizin tarifinizde malzemeler aynı fakat ölçüler farklı. Keke çatalla değil, kürdanla delikler açmanızı tavsiye ederim.
    Sevgiler
    Ebru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. internette tarifler benzer dediğiniz gibi. en büyük fark ölçülerde. kürdanla delinmesinin daha önemli olduğunu okumuştum ama çatalla daha hızlı yaptığı için daha pratik geldi sanırım ama bir dahakine kürdanla delinecektir. teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kesinlikle denenecekler listesine alındı ,umarım benimki de böyle güzel olur,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha güzel olacağına eminim. Umarım beğenirsin tarifi. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. senin bloğunu çok beğeniyorum. tarçın çubukları ile sunum fikri süper. Triliçe heryerde karşıma çıkıyor ama içinde çok yumurta var diye denemeye çekindim hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,çok mutlu oldum. Çok yumurtalı tarifleri ben de sevmem ama inan bu hiç yumurta kokmuyor. Sevgiler.

      Sil
  7. Adını hep duyduğum tatlıyı akşam oturmasına gelen arkadaşım getirdiğinde tatmıştım ve bayılmıştım. Yapması çok zahmetli gibi geliyor ama hazır burada bulmuşken denemeli:) Ellerine sağlık, sunum da ayrı güzel:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...