8 Mart 2015 Pazar

Bugün Bizim mi?


Bir yılı bulan insan,bunu 365 e bölen insan, sonra zamanla o günü, bu günü,şu günü diye ayıran yine insan. O günlerde her yerde yayınlar,kutlamalar,anmalar...ertesi gün normal haline dönen yine insan. Bir daha ki seneye kadar Allah kerim. Tüm dünya her alanda kadına daha fazla hak verilmesinin önemini artık kavramış yine de başka neler yapılabilinir diye tartışırken biz kadınlar gününde kadınların yaşama hakkından, tecavüzünden,öldürülmesinden bahsediyoruz. Her  ölümden sonra bir de "ama" larımız var . Sanki bunun mazereti olabilirmiş gibi. 
Hele bu kamu spotları beni çileden çıkarıyor. Tarım arazilerinin imara açmayalım. İş kazası diye birşey yoktur! Aile içi şiddet için bilmem kaçı arayın. Ya onlarca kez kocalarını şikayet eden ,onca cinayete kurban gitmiş kadınlar. Hangisi için ne yapabildik yada ne önlem aldık?Tabii ki bir şeyler yapılmalı ama önce tüm bunları önleyebilmek için önce insanlarımızı eğitmemiz,adli önlemleri almamız lazım , yoksa her şey kum zemindeki inşaat gibi yıkılıverir. 
Daha küçükten kız çocuklarını korkutur, hizmet etmeyi, terbiyeli olmayı ,ayıbı öğretiriz. Erkek özgürdür ama korunması gereken kadındır. Korkak olan ,namussuz olan kadındır. Alay etmek istediğimizde bir erkeğe" kız gibi gülme" deriz. Annelerimizi hepimiz çok severiz ama kızdık mı başkasının anasına bacısına söveriz. Ortada erkeğin işlediği bir suç varsa kesin kadın yüzünden çıkmıştır. Kavga eden karı koca arasına girmeyiz. Neden? Çünkü bize karışmamamız öğretilmiştir. Ama başkasının tüm hayatını masaya yatırır üzerine türlü türlü senaryolar yazarız. Dedikoduyu kadın yapar, mini etek giyer, açık saçık giyinir kışkırtır, gece sokağa çıkar aranır, gülmemelidir, sokağa çıkmamalıdır, erkeğe hizmet etmelidir.......
Yazdıkça geçer sanıyorum ama geçmiyor. Ben de eğitiyorum. Öğrencilerime öğretiyorum. Okumalarını, düşünmelerini, sorgulamalarını, hayatlarında neler yapabileceklerini fark etmelerini, kendilerini tanımalarını, birinin onları kıskanmasının sevgisinin ölçüsü olmadığını.Mesleğiniz olsun diyorum, paranızı kazanın ki kimseye maddi bir bağımlılığınız olmasın.Başkalarının size verdiği rolleri oynamayın, bu hayattaki varlığınızın nedenini bulun, sen kimsin ve ne hayattaki amacın ne?
Bu kadınlar gününü kutlamak gibi saçma bir davranış içine girmeyeceğim. Bugünün kadınları anlama günü olmasını, farkındalığın biraz daha artmasını ve artık bu kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin (aslında herkesin birbirine uyguladığı şiddetin)son bulmasını diliyorum.  
Postun sonunda harika resimler yapan ve bir resim öğretmeni olan,emekli olmasına rağmen hala üretmeye ve yeni öğrenciler yetiştirmeye devam eden kuzenimin kadınlar için yazdığı bir yazı var. İznin için teşekkürler Hatice Abla. 


Rüya mıydı düşlerde saklanan? Onca hayalin içinden ayıklanamayan.
Yeni doğan bir bebeğin geleceğinde mi?Elinde bez bebeği oyun içinde oyun kuran küçük kız çocuğu mu?
Yoksa; evinin temizlikçisi kadın, aşçısı, çocuklarının eğitimcisi, anne, kocasının karısı kadın. Çiçekçi kadın, çocuk gelin kadın, satılan kadın, yok sayılan kadın, doğuran kadın, bakımlı kadın, hor görülen kadın, çalışan kadın, bakımsız kadın, dönen kadın, dönmeyen kadın, cilveli kadın, cabbar kadın, düşünen kadın, emeğiyle yaşayan kadın, Anadolu'mun toprağını elleriyle çapalayan kadın, şehirde medeniyeti, estetiği sağlayan kadın, yeni doğan yavrusuna sevgi tohumlarını ilk aşılayan kadın, töre kurbanı kadın, erkekleri de doğuran, yetiştirip büyüten kadın, şiddet gören kadın, öldürülen kadın, sevilen kadın.
Bunca güzelliğin,başarının arasında eşitsizlik ti yenemediği.Başaramadı erkek egemen dünyayı "insan egemen dünya" yapmayı. Başaramadı kendi doğurduğu erkeklerle eşit haklara sahip olmayı.
Yıllardır "Kadın Hakları,Kadın Hakları" diye savuna savuna,sesi yetmedi artık eşitliği haykırmaya. 
Bir başka zaman bıraktı onu da;onca hayalin arasından sıyırmaya.
Bir o yana,bir bu yana; savrula savrula.

                                                                                
                                                                              Hatice FEHİMOĞLU DUMAN 
                                                             
                                                           09.03.2014- İZMİR

                                   


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...