30 Eylül 2016 Cuma

RİSOTTO MİLANEZ



Pirinç pek çok mutfak için çok öenmli ama özellikle Türk Mutfağı için ayrı bir öneme sahip. Pilavlar,dolmalar,sütlaçlar,çorbalar onsuz olmaz. Hatta pirinçsiz bir mutfak olmaz. Eğer evde kalmamışsa hayat damarlarından biri kopmuş gibidir o mutfağın. Ya lazım olursa; illa ki patates ve soğan gibi dolabın bir köşesinde bulunmalıdır. Bankada ki para gibi, çok değerli değil ama lazım olduğunda elin altında olduğunu bilmek bir güvence bizim için. Neyse;
Bir çeşit pilav diyebileceğimiz bir lezzet aslında Risotto. Daha çok pirinçten yapılmış olanı bilinse de buğdaydan yapılmış olanları da lezzet olarak pek de geride sayılamaz. İlk defa tadacaklar için biraz tuhaf gelebilir çünkü bizim pilavımıza göre daha sulu bir kıvamı var. Ayrıca Arbario denen bir pirinç türü ile yapılması daha uygun. En sadesi siz tarifini vereceğim şekliyle olsa da etli,deniz mahsullü veya sebzeli birçok çeşidini yapmak mümkün. bazı arkadaşlarım zor olduğunu düşünse de elinizde her yemek öncesi olduğu gibi malzemeleriniz hazırsa oldukça kolay.Yalnız risotto kesinlikle taze tüketilmeli ve asla beklemeden servis edilmeli.  Postun en altında Arbario pirinci ile bizim baldo arasındaki görüntü farkını paylaşmak istedim. arbario biraz daha iri ve tombul. Daha fazla su alma kapasitesine sahip. 

MALZEMELER

600 Gr tavuk suyu yaklaşık 4 su bardağı
bir tutam safran ama ben marketlerde satılan Aspir çiçeği kullanıyorum
1 adet soğan
1 diş sarımsak
30 gr sıvıyağ
2 adet defne yaprağı
1 su bardağı Arbario pirinci. (Metro markette veya büyük Migros larda bulabilirsiniz)
20 gr tereyağ
50 gr rendelenmiş parmesan (bulamazsanız eski kaşar kullanabilirsiniz veya sert tulum peyniri)
tuz,karabiber,zeytinyağ

YAPILIŞI

Tavuk suyunuz sıcak olmalı,safran veya Aspir çiçeğini küçük bir kase suda bekletin. Soğan ve sarımsağı ince doğrayın ve sıvıyağ eklediğiniz geniş bir tencerede defne yaprakları ile birlikte saydamlaşıncaya dek soteleyin. Pirinçleri ekleyin (yıkamayın) ve 2 dakika kadar kavurun. Pirincin üzerine tavuk suyundan 1 bardak dökün ve kapağı açık bir şekilde sürekli karıştırarak pişirin. Su iyice azalınca diğer bardağı ekleyin ve aynı işlemi tekrarlayın. Yaklaşık 20 dakika sürüyor. Son bardak suyu ekleyip de hafif suyunu çekince kenarda bekleyen bir kasedeki safranı suyu ile birlikte tencereye boşaltın. ve karıştırın. tereyağ,rende parmesan ilave edin ve karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Risotto suyunu tam olarak çekmemeli biraz sulu bırakın. Ve hemen servis yapın. Çünkü beklediği süre de çok hızlı bir şekilde suyunu çekip pilava dönüşebilir. Tuzunu kontrollü koyun ki peynirde biraz tuzlu olduğu için fazla kaçabilir. Hemen servis yapın ve üzerine parmesan rendesi serperek ve biraz zeytinyağ gezdirip isteğe göre karabiber ilavesi ile sunabilirsiniz. 
Afiyet olsun


                                                        









4 yorum:

  1. Çok severim aslında, yani denk geldiğimde yerim. Nedense evde hiç denemedim şimdiye kadar.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evde yapmak için zor değil aslında. Belki de küçük yerde yaşamanın getirisi. Sevdiğiniz şeyleri dışarıda yeme ihtimaliniz az veya yoksa kendiniz yapmayı öğreniyorsunuz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...