12 Aralık 2012 Çarşamba

Evde Fazla Mesai


Dün fazladan çalışarak bugüne kalan işlerimi bitirdim. Sırf kendime ve eve biraz daha zaman ayırabilmek için. 
Evdeyim diye geç kalktığımı sanmayın. Yine sabahın köründe ayaktaydım. Güneş bile bu aralar geç doğarken ben neden erken kalkıyorum sanki? Aslında bir yönden iyi oluyor yapmak istediğim şeyler için daha fazla zaman ayırabiliyorum. 
Bugün sabahtan arkadaşlarımı görmeye gittim ve ilk çalıştığım okulu ziyaret ettim. Biraz sohbet ve anılardan sonra son çalıştığım okula gidip orada ki eski öğrencilerimi ve arkadaşlarımı gördüm. İyi geldi diyebilirim. Ne çok özlemişim. Dönüşte deniz kenarında yürüyüş yapmayı düşünürken hava o kadar soğuk ve rüzgarlıydı ki hemen eve döndüm. Gelir gelmez de mutfağa girdim. İki gün akşama kadar dersim olduğundan neredeyse üç günlük yemek yapmam gerekiyordu. Böyle uzun süre mutfakta ayakta kaldığım zamanlarda restoranlardaki şefler aklıma geliyor. Nasıl dayanıyorlar acaba diye düşünmeden edemiyorum. 
Ben bir yandan yemek yapıp bir yandan dağıttığım mutfağı temizlerken ve aynı anda da zavallı şeflerin ne kadar yorulduklarını düşünürken akşam oluvermiş. İşimi bitirdiğimde yaklaşık 5 saattir mutfakta olduğumu fark ettim. Şu anda ayaklarım çizgi filmler de üzerinden araba geçen ayaklar gibi şişip iniyor. Gözlerim yarı performansla çalışıyor ve ben Guffy gibi yatağa süzülerek girmek için sabırsızlanıyorum. 
Bu arada verdiğim örneklerden sıkı bir çizgi film izleyicisi olduğum belli oluyordur. Bir dönem yaptığım anaokulu öğretmenliğinin bana hatırası. 
Gelelim yaptıklarıma. Şu görmüş olduğunuz Balık çorbası hiç fotojenik değil ama bir o kadar lezzetli. Tabii eğer bir balık severseniz. Bu çorbayı sırf bloğa koyabilmek ve adam gibi bir poz verdirebilmek için bir hafta arayla üç kez yaptım. Ama çok sevildiği için kısa sürede bitiyor. Şu çorbanın lezzetini biraz olsun aktarabileceğim bir fotoğraf çekmeye çalıştım ama 20 dakikanın sonunda "Yeteeeeer " diye bağırmaya başladım neredeyse. Ben yemek fotoğraflarını yakında çekmeyi severim ama bu çorba var ya yakından çekilince "Iııııı" . Hiç çekici değil. Uzaktan da pek alımlı göründüğü söylenemez ama vallahi artık daha fazla ona poz verdirmeye çalışamayacağım. Görüntüyü boşverin Tadı muhteşem. Besleyici ve lezzetli. 




BALIK ÇORBASI

MALZEMELER

4 dal maydanoz
1 domates
1 soğan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Yarım palamut veya çorba olabilecek irice bir balık. Ben bazen uskumru da kullanıyorum.  ( temizlenmiş)
2 defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
1 patates
1 havuç
1 çay bardağı pirinç
tuz

TERBİYESİ İÇİN

1 yumurta sarısı
1 limonun suyu

Maydanozu saplarıyla birlikte yıkayıp tencereye atın. Domatesi,dörde bölünmüş soğanı ve yağı ekleyin. Defne yaprağı,balık,karabiber ve tuzu ilave edin. Balığın ve sebzelerin üzerini geçecek kadar su ekleyerek balık pişene kadar haşlayın. Haşlanan balığın suyunu süzün. Balığı bir kaba alıp kılçıklarını temizleyin. Patates ve havuzu soyup küçük küpler halinde doğrayın. Balık suyunu bir tencereye alıp üzerine balık etlerini, doğranmış havuç,patates ve pirinci ilave ederek pişinceye kadar kaynatın. Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kasede iyice karıştırın. Çorbadan bir kepçe alıp hazırladığınız terbiyeyle karıştırın. Karışımı çorbaya yedirerek terbiye edin. Kıyılmış maydanozla servis yapın. 




Diğer tarif de yine bizim çoooook sevdiğimiz HAVUÇLU VE DOMATESLİ FIRIN MAKARNA

MALZEMELER

Yarım paket fırın makarna
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 soğan
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
2 yumurta
2 yemek kaşığı domates rendesi
2 havuç
7-8 dilim pastırma
1 su bardağı rende kaşar peyniri
karabiber

YAPILIŞI

Soğanı soyup ince doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Unu ekleyip kavurmaya devam edin. Karabiber,çırpılmış yumurtalar ve azar azar sütü ilave ederek muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. 
Pastırmaları dilimleyin, makarnaları bol suda diri kıvamda haşlayıp süzün. Domates rendesi ve rende havuçları da ekleyerek bir kapta malzemeleri karıştırın ve pişen sosun içine ekleyin. ' dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp ılınması için bekletin ve bu sırada kaşar peynirini ekleyin. Bu makarna harcını haşlayıp süzdüğünüz makarna ile karıştırın. Isıya dayanıklı bir fırın kabını iyice yağlayın. Ben kabın dibine yağlı kağıt kesip yerleştiriyorum ve onu da yağlayıp daha sonra harçlı makarnayı kaba aktarıyorum. Üzerine bir kaşıkla düzeltin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından alın ve kalıbı ters çevirip servis tabağına alın. Kullandıysanız dipteki kağıdı çıkarmayı unutmayın. Dilimleyerek servis yapın. 
Bu tarifi isterseniz fırına atmadan önceki haliyle bulunduğu kapla birlikte üzerini sıkıca kapatıp dondurucuya atabilirsiniz. Misafiriniz geleceği zaman yada istediğinizde çıkarıp sadece cam kabın ısı farkından çatlamaması için oda ısısına geldikten sonra fırında pişirip taze taze servis yapabilirsiniz. Ben çok defalar buzluğa atarak kullandım ve lezzetinde bir farklılık olmuyor.  







İki tarifi de yazarken yoruldum. Çünkü artık sürekli yanlış tuşlara basıyorum. Anlatım garip ve kelimeler anlamsız gelirse üzgünüm. Şimdilik bu kadar. Umarım tarifleri dener ve beğenirsiniz. 

Afiyet olsun. 






10 yorum:

  1. İlk tarifi Ali Deniz için denemeli bi, bence fotoğraflar da hiç fena değil :)
    Fırın makarnayı biz klasik yapıyoruz ama bunu da bi denemeli, güzel gözüküyor, pastırma yemiyoruz biz pek ama domatesli, havuçlu güzel olabilir :)
    Teşekkürler, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makarna gerçekten çok lezzetli oluyor. Pastırma içinde isteğe bağlı koyulabilir ama olmazsa olmaz değil. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hiç balık çorbası yapmadım. denemek isterim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi bir balık severseniz mutlaka denemelisiniz. Sevebileceğiniz bir lezzet.
      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Balık çorbasına bayılırım ve bence harika gözüküyor; tıpkı bir balık çorbası gibi:)
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Daha canlı ve renkli görünmesi için çabalarken. Her çekimde soluk ve karışık bir görüntü ile karşılaşınca hayal kırıklığı yaşamıştım.

      Sil
  4. balık çorbası hiç içmedim :((
    tadını bilmiyorum :((

    makarnanda harika görünüyor...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde ki farklı lezzetler sayesinde buram buram balık kokan bir çorba değil ama yerken belli ediyor kendini.
      Yorumun için teşekkür ederim Şirine ciğim.

      Sil
  5. makarna şahane görünüyor:)))
    eline sağlık....

    YanıtlaSil
  6. Çorbanın manzarasını niye beyenmediniz anlamadım, bence harika gözüküyor. Dekor da süper. Zaten önemli olan lezzeti. Çorbayı zaten her mevsim arar, bulur ve içerim, balık çorbasını ise listenin başına koyabilirim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...