27 Aralık 2012 Perşembe

Farklı Lezzetler,Küçük Dokunuşlar


Firik Pilavı hep duyduğum ama bir türlü deneme fırsatı bulamadığım bir lezzetti. Ankara ya gidiş gelişim sırasında otoyol kenarında meşhur bir mola yeri olan Berceste den denemek için firik bulguru almıştım. Bu pilav Gaziantep ve Kilis bölgesinde çok yaygın olarak kullanılıyormuş. Firik tam olarak olgunlaşmamış buğday tanelerinin tazeyken alınıp sazların arasına yerleştirilerek ve sazlar biraz yakılarak is kokusu sinmesi sağlanarak tütsülenen bir çeşit bulgur. Pişmesi pilavdan biraz daha uzun sürdü fakat çok lezzetli oldu. İlk kaşıkta aldığınız hafif is kokusu size farklı gelebilir fakat yemeye devam ettikçe ağızda hoş bir tat bırakıyor. İçine bir miktar hindi göğüs eti kullandım. Siz isterseniz farklı et çeşitleri ile de uygulayabilirsiniz. Farklı tatlara açıksanız mutlaka deneyin derim. 

ZENCEFİLLİ VE ETLİ FİRİK PİLAVI

MALZEMELER

1 su bardağı firik bulguru
40 gr dana eti ( ben hindi göğüs kullandım)
10 gr rendelenmiş taze zencefil ( 5 gr kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağ ( zeytinyağ kullandım)
3 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Eti ufak parçalar halinde doğrayıp yağları ekleyip tencerede soteleyin. Firik bulgurunu ilave edip kavurmaya devam edin. Zencefili rendeleyin. Tuz ve tavuk suyu ile birlikte zencefili de tencereye ekleyin.Kapağını kapatıp pişirin. 15 dakika demlendirdikten sonra servis yapın. Ben en küçük ocakta ve altı açık bir şekilde yani altını kısmadan pişirdim.  




Pilavın yanına bana göre en çok yakışan şey bir komposto. Yapmayı çok beceremem ama bu kez biraz baharatlı farklı bir komposto deneme cesaretini gösterdim. Pilavla birlikte iyi bir ikili oldular. Ben az miktarda hazırladım kompostoyu. Beceremezsem ziyan olmasın diye. Ama hemen bitince keşke daha fazla yapsaydım dedim. 

BAHARATLI ARMUT KOMPOSTOSU

Tarifin orjinalinde 2 bardak suya 1 bardak şeker vardı fakat ben tencereye 3 su bardağı su ve 1/2 su bardağı kadar şeker koydum. İçine 1 çubuk tarçın,1 yıldız anason,tariften farklı olarak 3-4 karanfil ekledim. Yaklaşık 45 dakika kadar kaynattım. İçine 1 adet kurutulmuş yasemin çiçeği atıp 10 dakika kadar aromasının çıkması için kısık ateşte kaynatmaya devam ettim. ( Yasemin çiçeğini koyduktan sonra uzun süre kaynatırsanız komposto acımsı bir tat alıyor. ) Daha sonra altını kapatıp bu baharatlı karışımı süzgeçten geçirdim ve içine 3-4 adet orta boy dilimlenmiş veya küp doğranmış armutları ekleyip 15 dakika kadar daha pişirdim. Lezzet ve kokular muhteşem. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. 
Afiyet olsun. 




Firik Pilavı tarifi: Lezzet
Komposto tarifini orjinali: Aydan Üstkanat




12 yorum:

  1. pilav harika :))
    ama şu zencefili bi yiyemedim gitti :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde ki zencefil tadı pek alınmıyor aslında. Asıl hafif is kokusu daha belirgin.

      Sil
  2. Hiç yemedim böyle bir pilav, eminim çok beğenirim çünkü zencefilli herşeyi çok seviyorum ben.. Tek problem yapmak... Dur bakalım, bir gün belki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yapmak ile ilgili bir sıkıntının olabileceğini zannetmiyorum. O kadar el emeğinin yanında bu solda sıfır kalır.

      Sil
  3. Pilav gerçekten farklı görünüyor,değişik bir tarif yine,Lilacım sen nerelisin bu farklı lezzetler nereden geliyor merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneanne ve dede tarafım İstanköy ve Girit. Annem babam Muğlalı. Ben İzmir doğumluyum. Gençliğim Aydın,Üniversite hayatım da Ankara da geçti. Ailem yaklaşık 18 yıldır Ankara da yaşıyor. Ben 14 yıldır Kocaelin deyim. Artık nereli sayılıyorum bilemedim.
      Aslında yaptığım yemekler daha çok merakımdan kaynaklanıyor. Her bayan kadar ilgiliyim ve seviyorum diyelim.

      Sil
  4. ellerine sağlık...
    ve MUTLU YILLAR:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Size de Mutlu Yıllar.

      Sil
  5. Berceste ne ilginç yerdir değil mi? Olmayan yoktur. Tam bana göre bir tarif . Bütün malzemesi var evde. Okuyunca yılbaşında bir çeşit olarak yapmayı düşündüm ama ilk defa yapacağım için riskli olur diye vazgeçtim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kalabalık olduğu zamanlar dışında seviyorum Bercesteyi. Yolum düşerse mutlaka uğramaya çalışırım.
      Denediğinizde umarım beğenirsiniz.

      Sil
  6. ellerine sağılık,çok lezzetli anlatmışsın ,canım çekti.

    YanıtlaSil
  7. kompostoyu ben genelde sadece tarçınla yaparım. ama sizin kullandığınız baharatlar da çok farklı olmuş, bir daha ki sefere ben de deneyeceğim. sevgiler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...