19 Mart 2013 Salı

Hepsi Birden


Yolunu şaşırmış bir yolcu gibi kış başında geliveren bahar günleri,ılık ve güneşli öğlenleriyle birlikte kanatları sarı benekli sığırcıkları da getirdi balkonuma, ince parmaklıkların üstüne konup araya kesik notaların karıştığı uzun ötüşlerle dem çekiyorlar.
Sonra aniden kaybolup gecenin bir vakti yeniden geri dönüyorlar,sislerin içinde yüzlercesi birden ötmeye başladığında bir fıskıyeden fışkıran cam bilyelerin birbirine çarpmasını andıran seslerle doluyor hava. 
Bazen susuyorlar,aralarından biri uzun bir şarkıya başlıyor,duruşları,nakaratları,helezonlar halinde birbirine dolanarak çoğalan notalarıyla insanın içinde sebepsiz sevinçler yaratan bir bahar konçertosuyla geceyi neşelendiriyor. 
 diye yazmış Ahmet Altan İçimizde Bir Yer kitabında. Yıllar önce okuduğum kitabı tekrar okumak istedim. Kitap içinizi ısıtan sıcacık öykülerle dolu. Kitabı okurken bir fincan sıcak elma çayı ile ılık bir kek okurken iyi gider diye düşündüm. Bu keki defalarca yaptım. Her seferinde de beğenilen ve ağza gelen incir peltesi ile hoş bir lezzet veren bir kek. 



İNCİRLİ KEK

MALZEMELER

3 su bardağı un
4 yumurta
12 adet incir
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
4 çay kaşığı tarçın
125 gr tereyağ ( 50 gr kullandım)
2 su bardağı şeker ( 1 su bardağı kullandım)
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu

İncirleri küçük parçalara kesip süt ve su ile birlikte bir tencereye alın. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısıp tereyağını ekleyip,rondodan geçirin ve  muhallebi kıvamına getirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Fırını 180 dereceye ısıtın. 
Bu arada yumurta ve şekeri çırpın. Tarçını,unu ve kabartma tozunu ilave edin. En son cevizi ve incirli pelteyi ekleyip yavaşça ve havalandırarak birkaç kere karıştırıp,önceden yağlanmış kek kalıbına boşaltın. 40-45 dakika kadar pişirip soğuduktan sonra üzerine pudra şeker serpebilir veya çikolata rendeleyebilirsiniz. 

Yanına da mutlaka harika bir elma çayı. 
2 adet yeşil elmayı yıkayın ve 4 e  bölün. 1 adet limonu da 4 e bölün ve elmalar ile birlikte 3 litre suyun içine atın. Ardından 2 adet çubuk tarçın ve bir tatlı kaşığı tane karabiberi ilave edin. Tüm malzemeler iyice kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı karanfil ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldığınız elma çayını 30 dakika dinlendirip süzün. ılık veya sıcak olarak içebilir tekrar ısıtabilirsiniz. 




Mumları severim. Evin her yerinde küçük,büyük mutlaka mumlarım vardır. Fotoğraftakilerin içindeki mumu bitince dışındaki camı yine aynı amaçla kullanmak için sulandırılmış beyaz tutkalı bir fırça yardımı ile istediğim yerine sürüp kurumadan üzerine bol toz sim serptim. Simli kısmı sprey vernikle vernikleyince simlerde sabitlenmiş oldu. 








Kek tarifinin orjinali: Yap+Ye=Mutlu Ol






29 yorum:

  1. Hahha, ilk cümleleri okurken Tatlı Cuma kendini aşmış, yazar kıvamında yazıyor diye düşünmüştüm. Meğer Ahmet Altan'ın cümleleriymiş zaten. Çok güldüm sonra kendime. Kek yap beni, yap beni diyor bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Keske o kadar iyi yazabilsem. Bu aralar tarifi yazarken bile odaklanamiyorum. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  2. ooo yoooo incirli kek mi?? bir ar ayapmalıyım, tam ağzıma layık, zaten sen ne yapsam ağzıma layık oluyor, şu bir alttaki ıspanaklı pesto mesela.. Bayıldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim. Bütün gün yogun calışma tempondan sonra aksam dinlenirken eğer incir seviyorsan bu kek iyi gider bence. Tavsiye ederim. Hele piserken o Peltenin kokusu tüm evi sarıyor.

      Sil
  3. kekleri çok severim.hele incirlisi nefis olmalı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçindeki incir püresi güzel bir lezzet veriyor gerçekten.

      Sil
  4. Çok hamaratsın çokkk :)) hiç demedim ama ilk fırsatta inş. Mumlarda ayrıca çok hoş ben de çok severim.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamaratlıkla uzaktan yakından ilgim yok aslında. Sadece güzel yemeği yapmayı da yemeyi de seviyorum.

      Sil
  5. valla canım çekti :havuçlu tarçınlı kek yapmayı çok seviyorum ama kek konusunda çok beceriksizim kabartma sorunları yaşıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keki iyi kabartmak için birkaç önemli nokta var aslında. Önce tüm malzemelerin oda ısısında olmalı.
      Daha sonra şeker ve yumurta iyice köpürene kadar çırpmalısın. Unu mutlaka elemeli ve unu,kabartma tozunu ekledikten sonra asla fazla karıştırmamalısın. Tahta bir kaşıkla aynı yönde alttan üste doğru yavaşça karıştırmak yeterli. Bunlara dikkat edersen kek yapmak çok kolay.

      Sil
  6. kek tariflerime bir yenisi eklendi. nasıl güzel
    gözüküyor. üşenmesem gece gece kalkıp yapacağım :)
    mumluklar çok güzel, bana da iyi bir fikir oldu.
    bitenleri deneyeceğim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende ne fikirler vardır aslında. bu mumlar sana kolay gelir arkadaşım.
      Keki bir gün gel de beraber yiyelim.

      Sil
  7. dizelerde kek de harika,eline sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. Geçen hafta beni ziyarete gelen bir arkadaşım bana kek getirmiş. İncir,ceviz,hurma,kuru üzüm vardı içinde. Sayesinde ilk kez incirli kek yedim.. Nefis olmuştu. Keke incirin bu kadar güzel yakışacağını hiç düşünmemiştim.
    Senin tarifi denemeliyim.Ellerine sağlık Lilacım süper görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Füsun. Evet incir içinde püre halinde olduğundan ve tereyağ nedeniyle çok lezzetli. Ayrıca incirin şekeri nedeni ile fazla şeker eklemeye de gerek yok.

      Sil
  9. sabahları işe gelirken kuş seslerinden belli oluyor baharın geldiğini ,bizim kediciğimiz de çok *seviyor*baharı ,ıhlamura konan kuşları ,gelip önce kuşlara,sonra bana bakıyor ....hani bana kuş.....Canım ,ellerine sağılık,ben de isterim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerim bir gün. Yolun buralara düşerse uğra mutlaka. Tanışmaktan mutlu olurum.

      Sil
  10. Hemen yapıyorum.Tarif çok hoş görünüyor..Yazı daha da güzel..Baharı bundan daha güzel anlatan cümleler yok herhalde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Sil
  11. ellerine sağlık canım...
    mis gibi....

    YanıtlaSil
  12. Bir postta ne kadar çok ve güzel paylaşım. Özellikle elma çayının tarifini aldım. Mumluklar da çok şirin olmuş. Hepsi için ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elma cayı ppiserken mutfagi öyle güzel bir koku sarıyor ki...
      Yorumunuz için teşekkürler İlhan bey.

      Sil
  13. yiyecek ve içecek tarifi bir arada verilmiş. ne güzel:))
    incirli herşeyi çok seviyorum. bunuda denemek isterim. elma çayını da.
    mumluklar şahane.
    eline, emeğine, zevkine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncili lezzetleri ben de çok severim ama bu kekin bir farkı var yerken ağza incir gelmiyor çünkü Pelte halinde kullanılıyor. Ve ppiserken icine eklenen tereyağı müthiş bir lezzet katıyor incire. Elma cayı ile birlikte kokularla mutfak tam bir festival gibi oluyor.
      Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  14. çook güzel bir kek incirli keki çok severim çıt çıt ağzına gelen o incir tanelerini :)
    fotoğraflar ayrı bir güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim canım.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...