10 Ekim 2013 Perşembe

İnanışlar


Annemle mutfakta yemek yapmak tam bir aksiyon filmi gibidir. Elden ele mümkün değil bıçak geçmez. ya tezgaha bırakılacak yada şöyle bir kuru kuru "tü tü tü" demeden dokunulmayacak. Aslında hiçbir batıl inancı olmayan annem nedense bu bıçak konusunda çok hassas. Onun tek derdi bıçak elden ele geçmeyecek. Asıl amacı düşününce sanki  bıçak elden ele gezerken kazalara engel olmaktı. 
Annem kızmaz umarım. Takılıyorum buradan ben ona. 
Nereden geldim bu konuya? Dünyada tuhaf mutfak adetleri üzerine bir yazı okudum. Çok ilginçti. Mesela İngilizler yere bıçak düştüyse düşüren almaz,biri gelene dek beklenirmiş. Saçma geldi. Ne yani saatlerce kimse gelmezse o bıçak yerde mi kalacak?
Bir de geçen yıllarda Rachel Ray in programını izlerken yaptığı bir hareket ilginç gelmişti. Yemeğe tuz attıktan sonra bir tutam da sol omzunun üzerinden "Bu da şans için " diyerek arkaya atıyordu. İzlerken "Ohhhhh" dedim. Nasıl olsa siz temizlemiyorsunuz tabii.
Ben küçükken muhallebi tenceresinin yanmış olan dibini yemeyi çok severdim. Ben elimde kaşıkla kalanları sıyırıp yerken "Düğünün yağmurlu olacak" derlerdi. Ama her yer kupkuruydu. Yada tabakta yemek bırakan çocuklara arkandan gelir diye tembih edilirdi. Nasıl yani ? diye düşünür dururdum. 
En yaygınlarından biri de balıkla yoğurt yenmemesi. Bayat balığın yoğurtla birlikte yendiğinde zehirlenileceğine inanılması. Bayat balık yoğurt yemeseniz de zehirler zaten. Aslında bu inanış Yahudilerin bazı yemek kurallarından geliyormuş. Nereden nereye...
Altta ki tatlı da benim Pinterest te görüp de beğendiğim ve yapmaya çalıştığım bir tarif. Ne ilginç ki bir resim dünyanın diğer ucundaki bir insanın mutfağına giriveriyor. 
Birkaç denemeden sonra hafif,lezzetli ve kolay bir tarif çıktı ortaya. Ben Mascarpone kullandım ve süzme yoğurtla da lezzeti biraz hafiflettim.  Adını da uyduruverdim . 

PORTAKALLI ÇİLEKLİ KEDİDİLİ PASTA

MALZEMELER
500 gr süzme yoğurt.( Ekşi olmamalı)
2 paket kedidili bisküvi
5 adet sıkma portakal
500 gr mascarpone peyniri ( yerine labne kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı pudra şekeri
500 gr çilek

YAPILIŞI

Portakalların sıkın ve suyunu bir kaseye koyun. Kedi dillerini portakal suyuna batırıp kare borcama dizin. Bir kapta peynir ve yoğurdu çırpın. İçine damak tadınıza göre pudra şekeri ekleyin.Kremanın kıvamı çok yoğun olursa bir miktar portakal suyunu yavaş yavaş ekleyerek kremayı sürülebilecek kıvama gelene dek mikserle çırpın.  Kremanın yarısını bisküvileri üzerine yayın. Bir kat daha portakal suyu ile ıslatılmış bisküvi yerleştirin. Üzerini tekrar krema ile kapatın. En üstü dilimlenmiş çilekler ile süsleyin. Üzerini streçle kapatıp dolapta soğutun.   
Afiyet olsun. 






13 yorum:

  1. Böyle takıntılarım yok ama hepsini annemden duymuşluğum var:))
    Peer Ole`nin dediğine göre (ki kitaplarda öyle yazıyor) İzlanda da bu konuda pek boş değil. Orada Troller var, hani şu ormanda yaşadığına inanılan, garip yaratıklar. Ve bunlarla ilgili pek çok garip hikaye. Peer Ole bazılarını anlattı, bize komik geldi tabii:))
    Uydurma isimli tatlın nefis görünüyor, hepsi sevdiğim malzemeler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o trolleri duymuştum. Bana korkunç ve sevimsiz geliyorlar.
      Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çileğin görünümü daima müthiş :)

    YanıtlaSil
  3. tariflerini özlemiştik, arayı açma bu kadar..
    iyi bayramlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım. Şu okul yoluna girerse ben de daha sık uğrarım artık.

      Sil
  4. yere bıcak dusse almas am cocuklar kendılerını keserler ;) Iyıkı Ingılız degılmısız ;) Saka bır yana ellerıne saglık pasta cok guzel gorunyor

    YanıtlaSil
  5. SADECE İYİ BAYRAMLAR DİLEKLERİMİ SUNAYIM ŞİMDİLİK,BAYRAMDAN SONRA TAM ZİYARETLERİMİ BAŞLARIM,BU SENE BENİM İÇİN DE BAYRAM SEVDİKLERİMLE BERABER OLMAK KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiklerimizle olunca zaten bayram değil midir aslında?

      Sil
  6. Bıçak konusu zaman zaman bizde de oluyor :)) İngilizlerin ki komik geldi ne yalan söyleyeyim garip insanlar :) pasta şahane görünüyor ...sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizler abartmış artık biraz bu konuyu. Saatlerce yerde bıçak bekler mi?
      Teşekkürler canım. Beğenmene sevindim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...