22 Aralık 2013 Pazar

Damla Sakızlı Pişi


Ne çok severiz çoğumuz şu hamur işlerini. Tatlısını,tuzlusunu,fırında yada yağda kızarmışını. Çoğu evde birkaç kez yapılmıştır sanırım pişi. Özellikle kahvaltıda yanına peynir veya biraz bal yada reçelle,bir yudum da çay mutlaka. İşin sağlık kısmına hiç girmiyorum. Yenilmemesi gerekenlerin başına alırlar herhalde pişiyi. Yada basitçe hamur kızartmasını. Bazen hayır için yapılıp dağıtılır. Konu komşu kim varsa,mahallede oynayan çocuklara. Ölmüşlerimize hayır olsun diye. 
Eğer İzmir e ,Aydın a yolunuz düşerse,ve sokakta sıraya girmiş insanlar görürseniz siz de takılın sıranın arkasına. Büyük ihtimalle bir kişi ölmüş yakını için hayır olsun diye lokma döktürüp gelen gidene dağıtıyordur. Bir Fatiha okuyun sizde lokmanızı yerken. Paylaşmanın,yardımlaşmanın,tanımadan iki çift laf edebilmenin keyfine varın. 
Uzuuuun zamandır yiyemememe rağmen geçenlerde zararını bırakıp,dayanamayıp azıcık yaptım. Annem olsa "yeme sakın, Hiçbir faydası yok boş hamur " derdi. Haklı. Ama; hele sıcakken çok güzel. Ben bir de içine 1-2 parça dövülmüş damla sakızı atarım ben. Yerken ferah ve hoş bir aroma verir. Ama sakın daha çok koksun diye sakızı abartmayın. Damla sakızını fazla koyarsanız acılık verir. 
Hatta bazen en son şekil vermeden önce 2 çay kaşığı kadar çörek otunu hamura ilave edip birkez yoğurup sonra kızartırsanız yerken arada ağza helen çörek otları ile de farklı bir lezzet elde edersiniz. O zaman yanına tuzlu kahvaltılıklar daha çok yakışıyor. (Ama o hamura damla sakızı eklemeyin) 





Tarif vermeye gerek var mı bilmiyorum. Mantık aynı ve herkes biliyordur ama ben gene de varsa hiç yapmamış olan ve tesadüfen sayfada gören onlar için kendi uyguladığım tarifi yazayım. 

DAMLA SAKIZLI PİŞİ

MALZEMELER

250 gr un
6 gr maya
3/4 su bardağı süt
çay kaşığının ucu ile tuz ve biraz daha fazla toz şeker
1 parça eğer parça çok küçükse 2 adet dövülmüş damla sakızı. 

Bütün malzemeleri karıştırıp sert olmayan bir hamur elde edin. Mayalanması için üzerini örtüp,ılık bir yerde 1 saat kadar bekletin. Hamurun gazı çıkana kadar yani biraz sönene dek hafifçe yoğurun. Elinizi çok az nemlendirerek ( hamurun yapışmaması için) bezeler şeklinde elinizde şekil vererek kızgın yağda kızartılır. 
Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak sıcak veya ılık servis yapın. 

Afiyet olsun. 



2 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK MİS KOKULU HAFİFDE ÇITIRDIR:))AFİYET OLSUN...İZMİRE KIZIMLA İLK GELDİĞİM ZAMAN GÖRDÜM ...ANNE ALALIM İSTERSEN BENDE KIZDIM NE MÜNASEBET FAKİRİN NASİBİNİ YİYECEĞİZ:))AMA ÖYLE DEĞİLMİŞ YOLDAN GEÇEN HERKES ALABİLİRMİŞ ...ALMAK İÇİN HALA ALIŞAMADIM ...PİŞİ DAĞITILDIĞINI GÖRDÜĞÜMDE BAŞLIYORUM OKUMAYA:)) OLSUNNN BENİMKİSİ BİRAZ ACAİP ALMADAN DUA AMA OKUYORUM ...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  2. Offf ellerine sağlık canım, biliyor musun belki en sevdiğim lezzettir. Yanında beyaz peynir ve güzel demlenmiş bir bardak çay... .sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...