29 Aralık 2013 Pazar

"Geriye Sar..."


Uzun zamandır ortada yokum. Aslında varım da yokum. Ne demek? Çok şükür herşey aynı devam ediyor. Ama ileriye sarılmış gibi; hani eskiden kasetler vardı ya. Sevdiğimiz o şarkıyı bulmak için geri ileri sarar dururduk. Yerini bulana kadar bir ileri bir geri. Kasetin haşatı çıkardı. Yada kalemi o deliğine takıp etrafında döndürürdük. Güya daha pratik. Cd yi bulan adamdan Allah razı olsun. Bas tuşa dinle. hadi bir daha. Tek tuş. Ne alaka? Bu aralar tempom aynı o kalem takılmış ve etrafında dönen kaset misali. Tam "Oh be bitti" diyorum. Biri geri sarıyor herhalde ki hadi bir daha diyoruz. İyiyim. Gün sayıyorum. Sömestre az kaldı. Bugün işi düşünmemek için attım kendimi mutfağa. Planladığım ne varsa; başladım sırayla yapmaya. İkisini fotoğraflayabildim ancak, çünkü akşam oldu ve fotoğraflar iyi çıkmadı. Yeni yıl gecesi gelmeden diğerlerini yayınlamaya çalışırım. Belki hala karar veremeyen varsa o gece ne yapacağına; fikir olur. 
Bu arada belirtmekte fayda görüyorum. Blogda paylaştığım tüm tarifler uzun zamandır yapılan yada en yenisi bile birkaç kez tekrarlanan ve ,etrafımdaki dost,aile ve arkadaşlarım kobay olarak kullanılıp onların yorum ve beğenilerine göre en son şekli yayınlanan tariflerdir. Her yazdığım yazıyı da eğer çok çok acelem yoksa birkaç kez sesli bir şekilde okurum ki, varsa düşük cümleler veya anlam bozukluklarını düzeltebileyim.  Ama yine de gözden kaçırdıklarım olursa "affola". 
Tariflere gelirsek ilki ;adı SPANAKOPİTA. Yani bildiğiniz ISPANAKLI BÖREK. Egenin iki yakasının mutfaklarının ve halklarının kaynaşması gibi tarifler de her iki yaka da uygulanıyor. Ege kıyılarında,tatil bölgelerinde küçük farklılıklarla sık sık yapılıyor. 
Ispanaklı veya otlu börek yaptığımda rahmetli anneannemin sözü aklıma gelir." Ya otlu ya peynirli olur börek". "Otluya peynir koymam ben " derdi. Zaten ot varken biz de peynirli börek de yapılmazdı ya neyse...
Ama bu börek içine koyulan peynirlerle daha da lezzet kazanıyor. Tarifi yazarken ben kendi uyguladığım şeklini de yazacağım ama siz hangi şekliyle isterseniz uygulayın. 

SPANAKOPİTA-ISPANAKLI BÖREK

MALZEMELER

1 kuru soğan( yemeklik doğranmış) 
7-8 taze soğan(ince ince kıyılmış)
500 gr ıspanak(ayıklanıp,yıkanıp,doğranmış)
zeytinyağ
yaklaşık 500 gr baklava yufkası
yarım  avuç içi kadar lor peyniri
1 avuç beyaz peynir ( burada feta peyniri kullanılır ,ben sütaş süzme peynir kullandım.) 

YAPILIŞI

Soğan ve taze soğanı zeytinyağında soteleyin. Ispanağı buharda pişirip veya suda haşlayarak elinizde iyice sıktıktan sonra soğanlara ekleyebilirsiniz. Ama ben daha kokulu olması için çiğ olarak soğanların üzerine ekliyor ve tavada hafif ateşte soteliyorum. Ispanaklar iyice eriyip saldıkları suyu çekene kadar sotelemeye devam edin. Suyunun kalmaması lazım, eğer kalırsa hafifçe süzün. İçine peynirleri ekleyin ve eşit bir şekilde dağılana dek karıştırın. Tuz koyulmaması iyi olur. Çünkü peynirlerin tuzu yeterli geliyor. Bu aşamadan sonra içi dolaba kaldırıp soğutun ve dinlensin. Ben bir gece önceden yapıyorum ki o zaman içi yoğunlaşıyor ve daha lezzetli oluyor. Hem de ertesi güne sadece içi yufkaların arasına sermek kalıyor. 
Şimdi gelelim böreği yapmaya. Ben bir kare borcam kullandım. Önce borcamı yağlayın. Sonra 5 kat yufkayı her katın arasına fırça ile zeytinyağ sürerek üst üste dizin. Yufkaları fotoğrafta göründüğü şekli ile dikdörtgenin kısa kenarı yukarı gelecek şekilde 5 kat dizdim. 5. kat yufkanın üstüne yağ sürmeyin oraya iç konacak. 




Sonra soğumuş olan içi kaşıkla eşit şekilde yufkanın üzerine yayın. 




Ve  üzerine sereceğiniz yufkaları şimdi uzun kenarı yukarı gelecek şekilde serin ve yine aralarına zeytinyağ sürerek üst üste koyun. Üst kısmı 6 kat yapabilirsiniz. En son kenardan taşan parçaları birer birer içeri katlayın. Yine aralarına zeytinyağ sürün. En üstü düzgün olması için bir yufkayı serin ve taşan kısımları bıçakla hafifçe kesin. 





Fırına vermeden önce 1 yumurtayı çırpıp içine az miktarda zeytinyağ ile karıştırıp böreğin en üstüne sürün ve bir bıçakla dilimleri kesin ki fırından çıkınca ayırması kolay olsun. İsterseniz üzerine çörekotu veya susam serpebilirsiniz. Yada tamamen boş olarak da pişirebilirsiniz. 





180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin. Soğuduktan sonra bıçakla kesilmiş yerlerden hafifçe ayırın ve servis kabına alın. 





Ege de zeytinyağı tüm tariflerde kullanılır. Bu börek de en güzel zeytinyağı ile olur. İçine mevsiminde yabani ot da koyabilirsiniz. Farklı bir lezzet oluyor. Yada aynı içi hazır yufka veya yapabiliyorsanız el açması yufka ile gözleme gibi yapabilir ve az yağda tavada pişirebilirsiniz. Annem bu gözlemelerden bol bol yapar aralarına buzdolabı poşeti koyarak dondurur ve biz her gittiğimizde sabah kahvaltısında masaya getiriverir. 





İkinci  lezzet çok basit ama çok güzel. Zaten çikolata varsa kötü olması imkansız gibi. Artık adına ne derseniz. Ben SÜSLÜ ÇİKOLATALAR diyorum onlara. Çünkü çok renkli ve süslüler. 

SÜSLÜ ÇİKOLATALAR

YAPILIŞI

İstediğiniz bir tür çikolatayı (yaklaşık 200 gr)  benmari usulü, pişirmeden eritin. ( Benmari ;Bir kapta suyu kaynatın. Çaydanlığın altı çok uygun bunun için. Üzerine suya değmeyecek şekilde cam bir kase koyun. içine iri doğranmış bitter çikolataları koyun ve arada karıştırarak ama fazla değil krema kıvamına eritin. )Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye bir kaşıkla çikolataları koyun ve kaşığın tersi ile hafifçe yayın ki ince bir tabaka olsun. Bu aşamadan sonra üzerine istediğiniz malzemeyi ince doğranmış olması şartıyla serpin ve dolaba koyarak dondurun. Malzemeyi doğrama kısmını çikolata erirken yapın ki eriyen çikolatayı tepside fazla bekletmeyin katılaşır ve üzerindekiler yapışmaz. Ben hangi malzemeleri kullandım? Biraz bıçakla badem doğradım,iç çam fıstığını biraz iri kalacak şekilde ama kayısıyı çok ince olacak şekilde doğradım. Birkaç tane küçük kurutulmuş kokulu güllerim vardı. Elimle biraz ufaladım. Bunları hafifçe çikolataların üzerine serpiştirdim. En son çok çok az deniz tuzu serpiştirdim. Çikolatanın olduğu tariflerde acı kırmızı biber ve deniz tuzu kullanabilirsiniz. Tadı daha net ortaya çıkarıyor. İstemezseniz serpmeyebilirsiniz. Ama serperseniz inanın çok çok az serpiliyor. 
Birkaç saat buzdolabında donmasını bekledikten sonra ister jelatinleyip arkadaşlarınıza hediye edin,ister kahvenin yanında ikram edin. Kesinlikle MUHTEŞEMLER. 
Miktarları kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ben taze taze yapmak için 200 gr lık paket kullandım ve 7 kaşık kadar  çıktı. Siz farklı malzemeler ekleyebilirsiniz. 

Afiyet Olsun. 














10 yorum:

  1. Ispanaklı börek bizim vazgeçilmezimiz...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Harikaaaa ellerine sağlık :) baklava yufkasından yapılan börekler gerçekten çok leziz ve çıtır çıtır oluyor.Ispanaklı denememiştim umarım fırsat bulur yapabilirim.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. elıne koluna saglık bayılırım ben cıkolataya da ıspanaklı boregede boyle marıfetlı arkadaslarada:) mıs gıbı kokmustur...2014 sana ask sans hzuur getırsın canım

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık, börek çıtır çıtır duruyor :)

    YanıtlaSil
  5. Börek de çikolatalar da nefis görünüyor. Çikolataları böyle süsleyip yeniden sunmak harika bir fikirmiş.
    Ellerinize sağlık. İyi seneler..

    YanıtlaSil
  6. Börek ve çikolata. dayanılmaz bir ikili ve aynı postta paylaşmışsınız. Dayanılır gibi değil, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. valla bize süslü çikolata ayırmadysan küserim :)
    otlu ya da ıspanaklı böreğe annem devamlı peynir koyar. biz böyle alıştık. hatta
    keçi peyniri koyar sanki daha lezzetli olur. Pelin sevmediği için bu türünü
    bende kıymalı ıspanak böreği çok yaparım. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. muhtesem gorunuyorlar, kuru gül detaylarına bayıldım ,mutlu seneler =)

    YanıtlaSil
  9. nice mutlu...tatlı yıllara...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...