21 Mayıs 2017 Pazar

Pirinç Pudingi (Rizogalo)


           Ramazanın yaklaşmasıyla evlerde de hazırlıklar başlamıştır. Ben de çorbaları, sulu yemekleri hatta arada tüketmek için az şekerli tatlıların tarifleri için defterlerimi karıştırmaya başladım. Sahura nasıl bir şey olur,bu ağır kaçmasın diyerek küçük notlar aldım kendimce. Avrupa ülkelerine seyahate gittiğimizde sık karşılaştığım tatlılardan biri pirinç pudingi. Bizim sütlacın biraz daha koyusu. Daha önce tarifini paylaştığım risottoda kullanılan Arbario pirinci ile yapılıyor çünkü bu pirincin sıvıyı emme kapasitesi daha fazla. Ege nin karşı kıyısında komşu Yunanistan da adı Rizogalo. Oldukça kolay, hafif ve lezzetli bir tatlı. Ben şekerini iyice azalttım ve damla sakızı ekledim. Tarif deki şekeri arttırabilir,damla sakızını eklemeyebilirsiniz. 




RİZOGALO (PİRİNÇ PUDİNGİ)

MALZEMELER
1 su bardağı Arbario pirinci
1/2 su bardağından 1 parmak az toz şeker
1 tarçın çubuğu
1/2 limon kabuğu
8-9 su bardağı süt
1 yumurta
damla sakızı

YAPILIŞI

Sütü bir tencereye alarak içine yarım limonun kabuğunu, tarçın çubuğunu ve toz şekeri ekleyerek kaynatın. kaynamaya başladığında Arbario pirincini hiç yıkamadan sütün içine ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırın. Karışımın kıvamı gitgide koyulaşmaya başlayacak. Damla sakızını havanda bir tutam toz şekerle ezerek toz haline getirin. 1 yumurtanın tamamını bir kasede çatalla iyice çırpın. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına geldiğinde sakızı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Limon kabuğunu ve tarçın çubuğunu içinden çıkarın. Karışımdan kaşıkla yumurtanın üzerine alarak yumurtanın ısısını yavaşça yükseltin bir yandan da sürekli karıştırın. Yumurta karışımı ılındığında tencereye yavaşça dökün ve pudingi hızlıca karıştırmaya  devam edin. Tencerenin altını kapatın. Pirincin sütü tamamen çekmesini beklemeyin çünkü kaselere aldıktan sonra da bu pirinç sıvıyı emmeye devam ettiği için pudinginiz gitgide koyulaşır ve tatlı bir pilava dönüşür. Muhallebiyi kaselere paylaştırdıktan sonra oda ısısına gelene dek bekleyin ve sonra üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırın. Tarçınla yada dondurma ile servis edebilirsiniz. 
Afiyet olsun. 















2 yorum:

  1. Elin çok lezzetlidir tatlı cuma, ne yaparsan yeriz valla. Yine
    ilginç bir tarif. Ramazanda geliyor, bol bol paylaşımlarda
    bulunman dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim arkadaşım. Belki o yemeği dostarla yediğümiz için lezzetli geliyordur. Sağlıkla, keyifli nice sofralarda buluşmak üzere...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...