3 Mayıs 2017 Çarşamba

Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur


      Bir yerde okumuştum; " Anima Sana İn Corpore Sano" Latince de "Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur " demekmiş. Aslında doğru. Beden çalışmadı mı kafa da duruyor. Ben birebir yaşadım bunu. Depresyonlara girdim,dışarıya çıkmak istemedim. Kendimi eve kapatıp,hareket etmeyip kendimi dinledikçe bin beter oldum. Sinirden herkese sardım. Ama ne zaman sokağa attım kendimi,hareket ettim,sağlıklı beslendim,spora başladım ve bahaneler bulmadan,bırakmadan devam ettim kafamı ancak o zaman topladım. Ne kadar basit aslında değil mi? Ama her zaman üzerinde duramıyor ve vakit ayıramıyoruz. 
      Ve bu başta yazdığım Latince sözün baş harflerini alırsak ASİCS de biz de sadece sporla ilgili olanların bilgisinin olduğu ama tüm dünya da tanınan bir spor malzemeleri markası aslında. Ve bu markanın kuruluş amacı okuduğumda beni çok etkilemişti. 2. dünya savaşı sonrasında agresifleşen, ne yapacağını bilemeyen,sokakta kayıp bir nesil olmak üzere olan Japon gençlerini spora teşvik etmek için hayata gelmiş ASİCS. 
      Sabah işe gitmeden önce uzun uzun kahvaltı yapamadığımdan daha doğrusu sırf kahvaltı yapmak için erken kalkamadığımdan bahsetmiştim. Bu sebepledir ki uzun zaman öğün atladım yada hamur işleri gibi hızlı atıştırmalıklarla karnımı sadece doyurmaya çalıştım. Bir süredir bunların hepsinden vazgeçtim ve neredeyse yeni bir beslenme tarzını oturtmaya çalışıyorum hayatımda. Aşağıda ki Granola tarifi de  benim aslında birçok tariften uyarladığım,biraz da kendime göre değişiklikler ve eklemeler yaptığım bir kahvaltılık yada ara öğün. Yoğurtla veya sütle yiyebilir,kasede üzerine farklı kuru veya taze meyveler ekleyebilir,bal yada pekmezle tatlandırabilirsiniz. 




ŞEKERSİZ GRANOLA

MALZEMELER

5 su bardağı yulaf 
1 su bardağı susam
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz,badem veya fındık
1 su bardağı ayçekirdeği içi
1/2 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı kuş üzümü
1/2 su bardağından 1 parmak az pekmez
1/2 su bardağı keten tohumu
2 ekşi elma rendesi
2 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz zerdeçal
3 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞ
Tüm malzemeleri büyük bir kapta iyice karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yayın ve üzerini kaşığın tersi ile düzeltin. 150 dereceye ısıtılmış fırında toplamda 45 dakika kadar ama her 15 dakikada bir kaşıkla alt üst edip karşımı karıştırarak tüm malzemelerin kurumasını sağlayın. Bu süre de karşımın rengi hafif bir kahverengiye dönecektir. kuruyan karışımı cam kaplarda buzdolabında muhafaza edin. 
Ekstra kuru meyve eklemek isterseniz fırınlamadan sonra, taze meyveleri de kasede ekleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun.
















2 yorum:

  1. Yaza girerken herkesin işine yarayacak bir tarif olmuş. Türk toplumu olarak hamur işlerine genetik bir bağımlılığımız var. Her şeyin başı bu. Dediğiniz gibi kahvaltı etmeden evden çıkıyorum ama yolda bir börekçiye rastlayınca dayanamıyorum. Elinize sağlık çok faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey yorumunuza. O hatayı uzun yıllar ben de yaptım. Şimdi zararın neresinden dönersem kardır diyorum elimden geldiğince.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...