1 Haziran 2012 Cuma

Gnocchi


Gnocchi(Niyoki)

4 adet orta boy patates
1 adet yumurta sarısı
bir tutam tuz
1 çay bardağı peynir rendesi
2 su bardağı un

Patateslerin kabuklarını soyup haşlayın ve rendeleyin.



 İçine yumurta sarısı ve tuzu ekleyip yavaşa yavaş kaşıkla karıştırın. 1 su bardağı unu ekleyin ve yoğurun. Diğer bardaktaki unu yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olmalı. En son peynir rendesini de ekleyip tekrar yoğurun. 


Unlanmış bir tezgahta hamuru bezelere bölün ve ince bir silindir haline getirin. Silindirden fındık büyüklüğünde parçalar koparın veya bıçakla kesin. 



Gnocchileri isterseniz bu şekilde pişirebilirsiniz fakat orjinal şekillerini yapmak için çatal,veya şekilli hamur kesicisi ile küçük parçaların ortasından bastırıp kendinize doğru hafifçe yuvarlarsanız deniz kabuğuna benzer şekiller elde edersiniz.  


Hamurun tamamını bu şekilde yapın. Bundan sonrası makarna haşlar gibi. Derin bir tencerede su kaynatın ve içine biraz tuz atın. Kaynayan tuzlu suya gnocchileri yavaşça bırakın.  Yaklaşık 3-4 dakika haşlayın. Suyun üzerine çıkmaya başlayınca piştikleri anlaşılır. Hamurun hepsini birden tencereye atmayın. Bu miktar daki hamuru iki kerede pişirebilirsiniz. Pişen gnocchileri süzgeçle bir tabağa alın. 
Bir tavada küçük küçük doğranmış iki orta boy domatesi zeytinyağında biraz pişirin. Haşlanan gnocchileri domateslerin üzerine alın ve bir kepçe kadar gnocchilerin haşlama suyundan ekleyin. Birkaç dakika lezzetlerin birbirine karışması için birlikte pişirmeye devam edin. Yavaş yavaş kaşıkla karıştırın. Bir tutam tuz ve karabiber ekleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun. 


Gnocchi bir çeşit İtalyan makarnası. Biraz zahmetli gibi görünse de tek ihtiyacınız olan şey az biraz vakit. Ama sonucunda yiyenlerin ağızlarında hoş bir tat bıraktığını görünce mutluluk veriyor. Gnocchide un miktarı çok önemli. Unu çok koyarsanız ağza un tadı gelir ve sert bir hamur olur. Aslında yerken ağızınızdan kayıp gitmeli. Patatesinizin cinsine , yumurtanızın büyüklüğüne göre un miktarı değişir. Hamurun olup olmadığını anlayabilmek için 1 bardaktan sonra unu yavaş yavaş eklemek,eli sık sık unlamak ve patatesi ezmek değil rendelemek gerekir. Hamur elinize yapışmadığı zaman un eklemeyi bırakın. 
Sosuna kıyma da ekleyebilirsiniz yada kendiniz farklı soslarla deneyebilirsiniz. Mantarlı mesela. Ama ben bol zeytinyağı ve domates ile üzerine biraz fesleğen veya nane koyarak yemeyi çok seviyorum. Benim verdiğim ölçülerle yaklaşık  4 kişilik gnocchi çıkıyor. İstediğim kadarını pişirip gerisini unlanmış bir tabakta buzluğa kaldırıp donunca poşetlere koyup tekrar buzluğa atıyorum. İstediğim zaman çözmeye gerek kalmadan kaynar suda pişirebiliyorum. Ama şekil verdiğiniz ve buzluğa atacağınız gnocchileri mutlaka unlanmış zeminde bekletin. Zira her hamur gibi yumuşak olduğu için yapışıyor. 




13 yorum:

  1. hmmm enfes gözüküyor. en kısa zamanda deneyeceğim bu tarifi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Sana da kolay gelsin o zaman.

      Sil
  2. İtalyan yemeklerini yapmayı da yemeyi de çok seviyorum ama bu gnocchiyi sevemedim. Nedense tadını beğenmiyorum. Ama güzel görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. çok değişik bir tarif olmuş...
    eline emeğine sağlık arkadaşım...
    harika görünüyor...
    kocaman sevgiler...
    güzel haftasonları diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım. Sana da iyi bir haftasonu diliyorum. Sevgiler.

      Sil
  4. Ben daha önce ballı-muzlu gnocchi yapmıştım ve pişman olmuştum:( Pişmanlığımın sebebi tadının kötü olması değildi ama harcanan vakit ile sonuçta ortaya çıkan lezzet kıyaslandığında, o vakti ve malzemeyi başka bir yemeğe harcamış olmayı diledim.Yine de meraklı olanların denemesinde fayda var...
    dilerseniz işte tarifi:
    http://bisirrimvar.blogspot.com/2012/04/bugunku-menum.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı gnocchi duymamıştım. Farklı geldi. Aslında o kadarda uzun sürmüyor ama...

      Sil
  5. offf harika harika olmus :-)
    ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  6. Çok emek vermişsiniz. Başarılı olmak için hamur işlerine yatkın olmak gerekiyor. Bu işlerde acemi biri olrak notumu aldım ama ne zaman yapmaya cesaret ederim bilmiyorum. :) Sizinki çok güzel gözüküyor, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız biraz hamur yoğurmuş olmak lazım ama çok da zor değil.

      Sil
  7. emekli bir yemek mantı gibi:) ben hazırını almıştım ama çok lezzetli değildi evde hazırlananı eminim çok lezzetli olmuştur peynir ve patatesli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantı kadar zor değil. Hazırları bilmiyorum ama biz bu yemeği beğenerek yiyoruz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...