9 Ocak 2013 Çarşamba

Uykusuz Kaç Gece...


Kitap okumak yapmayı sevdiğim şeyler listesinde ilk sıradadır. Ama öyle her yerde,her şartta okuyabilen biri de olamadım maalesef. Beni bekleyen herhangi bir iş olmayacak,saat kısıtlaması olmayacak ve aklımda da beni meşgul eden düşüncelerin olmaması gerekiyor. Tüm vaktimi ve dikkatimi kitabıma verebilmeliyim. Okurken tamamen o dünyaya girer,konsantre olurum sanki. Hayalimde canlandırmayı,duyguları hissetmeyi severim. Bir sonraki sayfayı bırakın, paragrafta ne olacak acaba diye merak edip, tüm zamanların en hızlı okumasını yaptığım kitaplarım olmuştur. Ve de böyle güzel öykülerin sonunda o heyecanla son sayfaya kadar ilerleyip,kitabın sonuna geldiğini anladığımda hız kesmem ve son sayfa ,son satırdaki burukluk. Bitti...

Size şunu okudum bunu bitirdim diye postlar yapma niyetinde değilim. Sadece beni çok etkileyen ve de öyküsünü,dilini beğendiğim kitapları şöyle bir bahsedip geçeceğim. Bu konuda o kadar güzel yazılar yazan ve önerilerde bulunan blog arkadaşlarım var ki ; öneride bulunmak haddim olamaz. Ben bir de her kitabı okuyamam. Beğendiğim bir yazar olduysa tüm kitaplarını edinmeye çalışırım. Özellikle çeviri kitaplarda yayınevleri de önemlidir. İş Bankası yayınlarını özellikle ararım. Hasan Ali Yücel in çevirisi çok iyidir bana göre. Daldan dala,birbirinden farklı konularda kitaplar okudum. bazılarınıza göre çok edebi olmayabilirler. Ama bana iyi vakit geçirttiyse ve okumaktan zevk aldıysam benim için yeterlidir. 

Haaaa bir de mutlaka orjinal kitap alırım. Öğrenciyken korsan okumuştum. O zamanlar daha az paraya daha çok kitap okumak öncelikti. Ama şimdi öğrencilerime doğruyu,dürüst olmayı,başkalarına zarar verilmemesinin önemini anlatmaya çalışırken korsan kitap okumak bana doğru gelmiyor. 

Neyse kitaplığımda ki bölümlerden biri; okuduğum ve sırada bekleyen klasiklerden bazıları. Tüm dünya klasikleri serisini bitirmeyi hedefliyorum.

Dostoyevski nin Ev Sahibesi, konusu ilginç geldiği için okuduğum bir kitaptı. Başından sonuna kadar oldukça akıcı ve sürükleyici idi. Sonunu merakla bekledim. Zaman zaman olaylar garipleşti ama okumaya değer enteresan bir roman. 
Diğeri yine Dostoyevski nin Öteki isimli romanı. Sonuna kadar ne olacağını merakla beklediğiniz bir kitabın sonunda "Ne oldu Şimdi?" dedirten bir finali olması ilginç... 

Jane Austen in Gurur ve Önyargı sını bilmeyen yoktur sanırım. Mutlaka okunması gereken bir kitap. Tüm zamanların en iyi romanlarının  arasındaymış.  Yazarın diğer kitabı Northanger Manastırı nı 1-2 gün önce bitirdim ve çok beğendim. Bu kitap yazarın yayımlanması için tamamladığı ilk roman olmasına rağmen kitap ancak ölümünden sonra yayımlanmış. 
Jane Austen in romanlarında aslında, genelde gündelik yaşam,Aile ve güçlü kadın karakterler ön planda. Belki de bu yüzden seviyorum onun kitaplarını. Dili sade ve anlatımı çok akıcı. 
Ve en sevdiklerimden Oscar Wilde ın Tüm Masal Ve Öyküleri. Kitabın içerisinde farklı konularda birçok öykü mevcut ve insanın yüreğini ısıtıyor sanki. Oscar Wilde ın hayatını okuduğumda bir zerafet,kibarlık ve hassasiyet vardı zaten. Bu da öykülerine yansımış. 
Ve benim en büyük favorim Shekespare. Tüm kitapları benim için bir numaradır ama Soneler i en sevdiklerimden. Çevirisi bir o kadar zor olmasına rağmen İş Bankası yayınları ile çeviri muhteşem ve sonelerin orjinalleri de yan sayfada mevcut. 




Şimdilik bu kadar yazsam...Dediğim gibi birçok blog arkadaşımın çok iyi bir kitap birikimlerinin olduğunun farkındayım. Benim ki kendi çapımda bir paylaşım sadece. Belki daha sonra Kitaplığımın farklı bir bölümünde ki farklı türde kitaplardan bahsederim. 

8 yorum:

  1. bitti mi tüm bu kitaplar??
    benimde seçimim klasiklerde h.a.yücel tercihim..

    YanıtlaSil
  2. Payşalımlarını dört gözle bekliyorum,ben de orjinal kitapdan yanayım.Önceden kitapyurdundan alıyordum ama daha ucuza idefix 'i keşfedince oradan siparişlerimi vermeye başladım,tavsiye ederim.Klasikler içinde iyi okumalar

    YanıtlaSil
  3. klasikler bana hep süs kitaplarmış gibi gelir, her evde olması gereken... okuduklarımda var içlerinde ama dediğin gibi ben kitap okuyacaksam hiçbir işim olmayacak sadece ona odaklanmalıyım. buda zor bir şart olduğu için zorlanıyorum tabii.. bekliyorum yeni kitap yazılarını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın şart şurt fazla olunca birçok arkadaşımdan daha az ve yavaş okuyorum. Olsun ama sindire sindire okuyorum.

      Sil
  4. Bende klasiklerin Hasan Ali Yücel klasikler dizisinden okunması taraftarıyım. Kitaplığımda da bu kitaplara yer vermeyi düşünüyorum fakat ciltli mi karton kapak mı kararsız kaldım, siz neden karton kapağı tercih ettiniz?

    YanıtlaSil
  5. Ben her şekilde kitap okuyabilenlerdenim. Mesela plajda,koltukta, uyumadan önce yatakta. O zaman da kolay tutulup ,rahat kavranabilen kitaplar tercih ediyorum. Tahmin edersin ki ciltli kitaplarda bu mümkün değil. Vitrin de güzel dursa da benim gibi rahatına düşkün bir okursan çok kullanışlı olmuyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...