7 Şubat 2013 Perşembe

İspanyol Merdivenleri


Roma da 3. durağımız Piazza Di Spagna meydanı. Ünlü, İspanyol Merdivenlerinin de bulunduğu meydan. Ama meydanı asıl önemli yapan 17. yüzyılda İspanyol Büyükelçisinin kaldığı binayı barındırıyor olması. O dönemde İspanyol olmayanların bu meydana girmeleri yasaklanmış ve bu yasağa uymayanlar yakalanarak İspanyol deniz kuvvetlerinde çalışmaya zorlanmışlar. Fotoğrafta Meydana adını veren bina var.




Büyükelçilik binasının hemen önünde büyük bir sütun bulunuyor. Bu sütunun altında müzik aletleri çalan Tanrılar ve sütunun tepesinde ise bir Meryem Ana heykeli var. Papa her yıl 8 Aralık günü buraya büyük bir törenle gelip vinçle sütunun tepesindeki Meryem Ana heykeline kadar çıkıp eline çiçekler asar ve kutsarmış. Fotoğrafta Papanın astığı çelenk görünüyor. 




Piazza Di Spagna meydanının tam ortasında ve İspanyol merdivenlerinin altında bir tatlı su çeşmesi yerleştirilmiş. Çeşmenin ismi Fontana Della Barcaccia yani Eski Gemi Çeşmesi. Çeşme 1600 lü yıllarda Bernini nin babası tarafından yapılmış. Batmış ve etrafından sular akan bir gemi görünümüne sahip. Baba Bernini nin çeşmeyi bu şekilde yapmasının nedeni yine 1600 lü yıllarda Tiber nehrinin kenarına duvarlar yapılmadan önce nehrin taşıp meydanın 1 metre sular altında kalmasıymış. Sular çekildiğinde geriye, karaya oturmuş bir gemi kalmış.
Baba ve oğul Berniniler harikalar yaratmışlar bence. 




1700 lü yılların ilk çeyreğinde meydanın tepesinde yer alan Trinita Dei Monti kilisesini meydana bağlamak için merdiven yapılmasına karar verilmiş ve o dönem bir Fransız diplomatın bıraktığı para ve  papanın da katkısıyla bu merdivenler inşa edilmiş. 135 basamaktan oluşan bu merdivenler, o kadar meşhur olmuş ki tüm dünyadan turist akınına uğramış. Birçok filmde de arka planda görünen bu kilise ve merdivenler hiç boş kalmadığı için insanlar olmadan fotoğrafını çekmek imkansız olarak görülüyor. 
Bu arada Roma da hırsızlık çok fazla. Paris te de aynı şekilde uyarmışlardı bizi ama burada organize çalışıyorlarmış. Grup olarak kimsenin başına birşey gelmedi ama bunun için ekstra çaba sarfettik diyebilirim. Gidenlerin aklında bulunması için en son numaralarını anlatmak istiyorum. Rehberimizin aktardığı bir olay ve grubunda ki bir subayın başına gelmiş. Subay ve ailesi Roma da gezerlerken Sivil bir araç yanlarında duruyor ve içinden inen siviller kendilerini polis olarak tanıtıp, pasaportlarını ve çantalarını görmek istediklerini söylüyorlar. Çetin ceviz çıkan subay hiçbirini gösteremeyeceğini karakola gitmek istediğini ve oradaki polislerin gerekli kontrolleri yapabileceğini söylüyor. Subayı korkutamayan adamlar tekrar araçlarına binerek gidiyorlar. 
Ayrıca güvenilir bulmadığınız yerlerden alışveriş yaparken dikkatli olunması konusunda da uyarıldık. Zira paketleme işlemini yaparken kutunun içine satın aldığını ürün değil de başka birşeyler konabiliyormuş. 
Etrafınızda sürekli isterseniz sizin makineniz ile fotoğrafınızı çekebileceklerini söyleyen insanlar dolaşıyor. Biz gerek görmedik ama bana çok şüpheli geldiler. Artık paranoyak oluyor insan bu kadar kalabalıkta. 
Roma da polis dışında bir de Carabinieri dedikleri jandarmaları var. Gezdiğimiz yerlerde sık sık rastladık. İsimleri bana çok ilginç gelmişti. Sanki mafya ismi gibi. 





İspanyol merdivenlerinin tam karşısında ,Roma nın en ünlü caddelerinden biri olan Via Condotti caddesi var. Bu sadece bir cadde. Ünlü olmasının nedeni ise dünyanın en ünlü ,en pahallı markaların mağazalarının bu caddede yanyana olması. Hermes,Louis Vouitton,Prada,Gucci,Dolce Gabbana hatta Tiffany...





Şehir tarih ve eser olarak o kadar dolu ki bu merdivenlerin bu kadar öne çıkması bana göre bir pazarlama dehası. Tabii bu benim düşüncem! 
Ve altta da merdivenin tepesinden çekilmiş görüntüler ... 














Bir sonra ki durak ,beni çok etkileyen ve görmeyi en çok istediğim yer olan Pompei. 



5 yorum:

  1. günaydın canım,başka yerleri görmen güzel,paylaşman daha da güzel,iyi gezmeler canım ve bir buraya gel:http://rafetagacitligi.blogspot.com/2013/02/eyvah-mimlendim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim canım.

      Sil
  2. çok güzel bir şehir...
    heykellerde güzelmiş....

    YanıtlaSil
  3. Pazarlama dehası fikrine kesinlikle katılıyorum. İtalya'da o kadar muhteşem güzelliklerin arasında İspanyol merdivenlerinde pek bir numara göremiyor insan ama adı o kadar ünlü olunca görmeden de olmuyor işte.

    Biz Pompei'ye çok istediğimiz halde gidememiştik. O yazını çok merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın görmedim demek olmazdı. Pompei muhteşem. Büyük Roma tarihinden sonra görmek istediğim tek yerdi.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...