6 Şubat 2013 Çarşamba

Trevi Çeşmesi


Roma, Tiber nehri kıyısına kurulmuş İtalya nın başkenti ve en büyük şehri. İtalyanlar Tiber nehrine Tevele diyorlar. Anlamı ise Sarı su .  Çünkü bu nehrin suları çamurlu akıyor. 
Roma da çok gelişmiş bir metro ağı var. İstediğiniz birçok yere metroyu kullanarak ulaşabilirsiniz. Ama bir şehri gezmenin en güzel yolu yürüyerek gezmektir bence. Bizim gibi ayaklarınızın ağrısı ve yeni yerler keşfetmenin mutluluğu ile dönersiniz. 
Roma sokaklarında gezmeye başladığınızda karşınıza çıkan tabelalarda sık sık Piazza ve Via kelimelerini göreceksiniz. Via Cadde , Piazza ise Meydan demek. Ve Roma da oldukça fazla irili ufaklı meydan var. Bu meydanlar eskiden insanların bir araya gelmesi,sosyalleşmeleri için yapılırmış. Şu anda da korunmaya devam ediliyor. Bu meydanlardan bir tanesi çok ünlü olan Piazza Di Trevi . Yani Fontana Di Trevi nin (Trevi çeşmesi veya Türkçe ye çevrilen adı ile Aşk çeşmesi) bulunduğu meydan . Aslında çeşmenin aşkla falan ilgisi yok. Poli sarayının bir kenarına yapılmış asıl adı Üç yol çeşmesi olan bir eser. Çeşme oldukça büyük bir yapı ve sabah erken saatlerden gece yarısına kadar sürekli yoğun bir turist kalabalığı çeşmeyi ziyaret ediyor. 
Çeşmenin ,Roma nın birçok yapısı gibi mitolojik bir öyküsü var. Rivayete göre ; İmparator Augustos döneminde susuz kalmış ve su arayan askerlerin karşısına bir kız çıkar ve askerlere su kaynağının yerini gösterir. Su o kadar tatlıdır ki askerler şehre döndükten sonra bu suyu anlatırlar ve imparatorun damadı olan Agrippa bu suyu kemerlerle Pantheona kadar getirir. 




Çeşmenin ifadesi aslında deniz . Deniz kabuğu şeklinde bir at arabası,bu arabayı çeken kanatlı atlar ve arabada bulunan mitolojik deniz tanrısı tasvir edilmiş. Yunanlıların deniz tanrısı Poseidon a Romalıların verdikleri isim Neptün. 



 Trevi çeşmesi dünyanın en ünlü çeşmelerinden biri. Zamanla gelen ziyaretçiler havuza arkaları dönük bir şekilde dilek dileyerek para atmaya başlamışlar. Bu da devam edip gelmiş. Çeşmeye ilgi o kadar yoğun ki Ve havuzdan günde yaklaşık olarak 2500-3000 euro para toplanıyormuş. Geceleri belediye görevlileri atılan paraları toplayıp ihtiyaç sahiplerine dağıtıyormuş. 



Rehberimizin söylediğine göre dilek dilemenin de bir şekli var. Arkanız havuza dönük bir şekilde havuzun kenarına oturuyorsunuz. Sağ elinizle paranızı tutup,sol göğsünüzün yani kalbinizin üzerinden dileğinizi dileyerek atmanız gerekiyormuş!Rivayete göre kim sırtını dönerek çeşmeye para atarsa Roma ya tekrar gelirmiş. 
Meydan oldukça kalabalık ve her popüler meydan gibi etrafi satıcılar ve restoranlarla dolu. Meydanlara bakan bu yerlerde yemek yemeye kalkarsanız oldukça yüksek bir fiyat ödemeniz gerekiyormuş. Ama arka sokaklarda daha makul fiyata yemekler yenilebiliyor. 












Etrafta hediyelik eşyalar satan birçok dükkan ve mağaza bulabilirsiniz. Trevi çeşmesi birçok görülmesi gereken noktaya da yürüme mesafesinde. Bir sonraki durak, diğer ünlü mekan olan İspanyol Merdivenleri. 

9 yorum:

  1. İtalya yazılarını severek okuyorum. 9 yıl olmuş biz İtalya'ya gideli, sayende anılarım tazeleniyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. İtalya ile ilgili postlarda bir yanlışlık görürsen uyar lütfen. Bazen yanlış hatırlamış veya karıştırmış olabilirim. Yazmadan önce notlarıma bakıyorum ama...yanlış bilgi vermek istemem.

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsınız. İspanyol merdivenleri yazınızı da bekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. İlgi ile izliyorum gezi postlarınızı. Çok da güzel anlatıyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için İlhan Bey.

      Sil
  4. nısanda romaya gıdecegım ve postlarını tektek okuyacagım canım:)) karelerde senıde gorsek olmaz mı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım postların gezinde bir faydası olur. Senin kadar enerjik ve güzel pozlar verebilsem boy boy fotograflar yayınlardim. Saka bir yana aklıma gelmedi açıkcası. Özellikle koymuyor değilim. Belki bundan sonrakilerde...

      Sil
  5. Trevi Aşk Çeşmesi, gerçekten çok güzel bir yer. Bozuk para atarken arkanızın dönük olması, sağ elinizle ve sol omzunuzun üzerinden atmanız gerektiğini unutmayın :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...