26 Mart 2013 Salı

Karmakarışık



Dün akşam işten gelince bir ara bloğuma göz gezdirdim de bir yıldır neredeyse hep yemek tarifi vermişim. Şu şunla güzel olur,bu akşam için uygundur,yada içine filancayı koyarsanız daha lezzetli olur gibi. Aslında ben bunları yazarken dünyada gerçekten açlık çekenler var. Çocukken bize "tabağındakini bitirmelisin. Bunu bulamayan insanlar var" denirdi. Sanki biz tabağımızdakini bitirince onlarında karnı doyacakmış gibi. Büyüdüm ve artık yiyebileceğim kadar yemek alıyorum tabağıma. Geride hiç yemek bırakmamak için. Yemeği çöpe atmamaya çalışırız biz. Ekmek fazla alınmışsa buzluğa konur,pazardan yiyebileceğimiz kadar malzeme alırız. Markete liste ile çıkarız. Bunların dışında kaçamaklarımız olmaz mı ? Olur tabii ki. Ama istisna olması için çabalarız.  Evde hiçbirşey kalmamış dediğimiz zamanlarda aslında dişimize göre birşey bulamamışızdır. Bazen uzun uzadıya yemek hazırlamaya üşenip bir parça ekmek arası peynir hazırladığımız da olmuştur. Çok acıktım dememiz aslında kendimize göre yiyecek birşeyler bulduğumuz zamana kadar geçen sürededir bizim. Nereden mi geldim bu konuya? Haftasonu  bir dergide okuduğum haberde köşe yazarı, doktorların Afrika da açlık çeken çocuklar için çok ucuza enerji topları yaptığından bahsetmiş. Bir parça yer fıstığı ezmesi ve süt tozu. Pinpon topu büyüklüğünde bir hamur. Açlık çeken çocuklara ve ailelerine sunulan çözüm. Dünyanın bir kısmında bolluk,bereket ve refah içinde yaşanırken başka bir köşesinde insanlar bir avuç pirinç için belki de saatlerce  kuyruklarda bekliyorlar.
Tüm bunlardan  sonra bir tarif vermek doğru olur mu bilmiyorum ama ne pişirirseniz pişirin,onu özenle ve sevgi ile ailenizle ,sevdiklerinizle paylaşıp ağız tadı ile yedikten sonra  aslında ne kadar şanslı olduğumuzu düşünmek lazım. Bir lokma ekmeğe yada una pırlantadan,elmastan daha fazla değer veren insanları düşündükçe...  
Yazmayı planladıklarım bunlar değildi aslında. Apartmanımıza giren hırsızdan ve defalarca kilitlenmiş o çelik kapıyı nasıl da gramofon gibi katladığından bahsedecektim size. Ve birden önceliklerinizin değişmesinden,kendinizi ,ailenizi güvene almak için yapabileceklerimizi sorgulamamızdan. Evden her çıktığınızda bir yabancının sizin evinize sizden izinsiz girip,eşyalarınıza dokunma,karıştırma düşüncesinin verdiği huzursuzluktan. Ama son anda vazgeçtim . Dün yayınlamak istediğim postu da ancak bugüne yayınlıyorum. 
Eeeeee. Hani vazgeçmiştim. Yine de yazmışım. Bu post karmakarışık olmuş bence. Bu sefer böyle olsun. İdare edin siz beni. 

ISPANAKLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI

MALZEMELER

200 gr körpe ıspanak
1 bardak yeşil mercimek
8 adet kuru kayısı
1 adet tanelenmiş nar
200 gr taze lor peyniri(tuzsuz)
8 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
4 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz,karabiber

Mercimeği hafif diri kalacak şekilde bol suda haşlayın ve süzün. Yıkanmış ve kurulanmış ıspanakları bir kaba alın. Mercimeği üzerine ekleyin. Kuru kayısıları küçük doğrayıp salataya ilave edin. Nar tanelerini gelişi güzel serpiştirin. Lor peynirini elinizle ufalayıp salataya gezdirin. Zeytinyağ,sirke,nar ekşisi,tuz ve karabiberi küçük bir kavanozda bir araya getirip iyice çalkalayın ve servis etmeden önce salataya ilave edin ve dikkatlice karıştırın. 
Afiyet olsun. 




İçindeki kayısı,lor peyniri ve nar taneleri ağızda hoş bir lezzet bırakıyor. Ispanak yerine roka ve marulla da denenebilir. Mercimeği bir gün önceden haşlayıp salatalarınızın içine ilave ederek besin değerini arttırabilir ve farklı lezzetler elde edebilirsiniz.  






Tarif: %100 Salata



16 yorum:

  1. görüntü muhteşem ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba..Bloğunuza bayıldım...Sizi hemen takibe alıyorum.Sizde alırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Fatoş. Hemen bakıyorum ben de.

      Sil
  3. çook sağlıklı bir salata,narla ıspanağı bende çok yakıştırıyorum ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanağı pişirmeden ilk kez denesem de sonuç beni çok mutlu etti.

      Sil
  4. Ne kadar doğru yazdıkların. Allah kimseyi açlıkla sınamasın :(

    YanıtlaSil
  5. maşallah kuzuma ne güzel eline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  6. bence daha dogal bir anlatim sekli olmus, geçmis olsun insanin psikolojisini alt ust eden bir sorun yasamissiniz :(( tarif için tesekurler, ayrica açliktan yicek bulamiyan çoçuklarida dusunmenizi duyarli buldum canim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kez böyle olmuş işte. İçimden geldiği gibi. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Ası benim kabul edemediğim otellerdeki açık büfe çılgınlığı. Bizim ülkemizde herkes sevsin sevmesintabağını doldurur sonra yemez çöpe. Korkunç bir israflık. Çok doğru bir paylaşım olmuş. Salata nefis notumu aldım hemen yaparım hem de. Paylaşım için teşekkür. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız İlhan Bey. İşin o boyutu var birde. Ve maalesef insanlar çılgınca yemek alıyor ve birçoğunu yemeden çöpe atıyorlar. Tam bir israf ve tüketim çılgınlığı. Otelin parasını ödüyoruz ya. Ne kadar çok bedava kullanırsak paranın karşılığını o kadar alacağız sanki.

      Sil
  8. yazını okuduktan sonra öylesine durup,düşündüm .....1989 yılında ilk kurban bayramımız Türkiyede ,kirada bir gece kondu mahale*deydik ,orada oturan insanlar bilirsin pek zengin değiller.....ama yürekleri zengin,kurban kesen herkes pay getirdi ....o mahaleye bir daha gitmedim ,ne kadar da niyete girsem hep bir şey engel oldu veya o günleri hatırlamamak için kendim engel yarattım ....bir de dünyada sadece hayatta kalmak için yaşayanlar ...çok acı ......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az şeye sahip olduğumuz samanlar daha bir paylaşmaya açıktık sanki. Sahip olduklarımızın miktarı arttıkça daha bir sahipleniyoruz. Hep bize paylaştıkça çoğalır demeleri sanki boşunaymış gibi. Biz yaşam standartlarımızı arttırdıkça daha fazla yada iyiyi istedikçe sadece hayatta kalmaya çalışan insanlar içimi acıtmıştı.
      Yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Açlık canımı çok yakıyor, Rabbim kimseyi açlıkla sınamasın,
    Salata delisi olarak bayıldım, harika görünüyor,
    bu arda bloğumda bir çekiliş düzenliyorum beklerim
    http://www.seviminaskanasi.com/2013/04/sevimin-askanasnda-cekilis-var-cekilise.html
    katılırsan mutlu olurum

    sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...