11 Ağustos 2013 Pazar

Alaçatı'nın Sakızlı Muhallebisi


Alaçatı Çeşme yarımadasında eskinin küçük bir köyü şimdinin beldesi . Merkezinin denize kıyısı yok. Deniz yaklaşık 3 km ileride. Daracık sokakları,eskinin ahırdan bozma şimdi restoran olan ve herbiri dekorasyon dergisinden bir sayfaymış gibi duran mekanları , lavanta kokan tatlıları,limonataları,reçelleri,evleri,yemeklerde ki kekik kokusu,taş evleri,pazarı ile benim olmak istediğim yerlerden biri. 
İnternette araştırdınız mı bir dünya bilgi bulabilirsiniz orası hakkında. Ben öyle yada böyle demeyeceğim ama eğer olur da giderseniz ;
1- Cumartesi günü pazarına uğramadan, 
2- Alaçatının girişinde ,yokuştan aşağıya inerken yolun sonunda Rasim Usta nın yerinde ( eğer yaz başıysa tas kebebından ) yemek yemeden,
( Şimdilerde köfteciye çevirmiş gibi görünse de meze ve yemekleri oldukça lezzetli)
Burada küçük bir not düşmeliyim aslında. Bir seferinde dükkan çok kalabalık olduğu için Rasim Usta ( yani dükkanın asıl kurucusu) oğullarının ziyarete gelmiş,(şimdi oğulları işletiyor lokantayı) ve oturup soluklanacak yer bulamadığı için  masamıza oturmak için rica etmişti. Çok memnun olacağımızı söyledik. Çok yaşlı bir beyefendi. Onlarla sohbet etmeyi,anılarını dinlemeyi  severim. Başladı Alaçatı nın eski halinin anlatmaya. O anlattıkça biz hayretler içerisinde dinledik bu büyük değişimi. Yemeklerinden,nasıl başladığından....Araya oğullarının artık onun fikrini fazla almadıklarını hatta karışmasını bile pek istemediklerini biraz da hüzünlenerek anlattı. Dükkanın içinden geçip arka tarafında bulunan asmalarla sarılmış ve daha serin olan bahçesinde de yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ve eğer Rasim Usta hayattaysa ( Allah uzun ömür versin) bizden de selem söyleyin. 
3-İmren Pastanesinde  sakızlı dondurmalı irmik helvası ve  sakızlı muhallebi yemeden, 
4-Sağda daracık sokaklardan birinde çok güzel Waffle yapan bir dükkan var. Orada seçtiğiniz malzemelerle leziz bir waffle yemeden, 
5-Köşe kahveye oturup(mutlaka dışarıya),kendinize sakızlı bir Türk kahvesi söyleyip ,etraftan gelen geçen insanları izleyerek içmeden, 
6-Çatladı Kapı ya uğrayıp incik boncuklarına bakmadan  
7- Sahiline gidip buz gibi olan ama içinde minik balıklarla birlikte yüzebileceğiniz denizine girmeden, 
8-Köşe kahvenin karşısında ki sokak satıcısında midye dolma yemeden,
9-Turşucusunda turşu yemeden
10-Buz bademin tatmadan
11-Lavantacı amcadan lavanta,kekik almadan
12-Meraklıysanız rüzgar sörfü yapmadan,
13- Çeşme merkezde bulunan Rumeli Pastanesinin çeşit çeşit dondurmalarının tadına bakmadan,
14- Sokaklarında yürümeden,sabah erken çıkan ve erkenden biten boyozu yemeden sakın gelmeyin. Benden söylemesi. 

Bu aslında benim çok sevdiğim muhallebinin tarifini paylaştığım bir post olacaktı ama Alaçatı da ne yapılmalı şekline dönüşen bir post olmuş. Neyse hemen düzeltiyorum. Bu tarif sakızlı ve çatalınızla bir lokma alırken sakız gibi sünüyor. Aynı İmren deki gibi. Ben yerken kendimi Alaçatı da hayal ediyorum. 







SAKIZLI MUHALLEBİ

MALZEMELER
1 kg süt
1 su bardağı un
150 gr margarin( 100 gr sıvıyağ kullandım)
3-4 adet damlasakızı
1,5 su bardağı toz şeker

Bir tencerede unu yağda kokusu çıkana dek kavurun ama rengi değişmesin. Süt ve şekeri ekleyin. Yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Hafifçe fokurdamaya başladığında dövülmüş sakızı ekleyin ve kısa süre karıştırın. Buraya kadar çok kolay. Buradan sonra; muhallebi kıvamına gelince bir mikser yardımıyla 15 dk boyunca aynı yöne doğru çırpın. İşte yerken sünmesinin sebebi bu aynı yöne doğru çırpma işlemi. Cam bir tepsiye döküp soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Servis sırasında üzerine tarçın,fındık,hindistan cevizi serpilebilir. Ben bir parça pişmaniye ile ve sardunyaların çiçekleri ile servis yaptım. 
Afiyet olsun.   



Tarif: İdilika

12 yorum:

  1. Umarım Bayramın da bu güzel tatlı kadar tatlı geçmiştir.Sevgiler mutlu haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiklerimle iyi vakit geçirdim. Teşekkürler canım yorumun için. Sana da iyi haftalar.

      Sil
  2. 164. izleyiciniz olarak sizi izlemeye aldım tatlı nefis görünüyor.
    bende beklerim sevgiler
    http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Özlem. Yorum için teşekkürler. Hemen bakıyorum bloğuna.

      Sil
  3. Alaçatı son zamanların parlayan yıldızı. Ama böyle yerlere bence çok ünlenmeden gitmek gerek. Sonra çivisi çıkıyor. 20 sene önceki Bodrum'la şimdiki Bodrum aynı mı? Dağlaar kadar fark var. Pansiyonlarının kapısında kilit olmazdı o kadar güvenliydi. Sakızlı muhallebi sunumu ve görüntü nefis. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız İlhan Bey. Ne kadar popüler olsa da henüz Bodrum ve Kuşadası kadar cılkını çıkarmadılar. Müzik sesinin olmaması ve o şehirleşmeden uzak görüntüsü ile biraz daha samimi geliyor.
      Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  4. Alaçatı rehberi harika olmuş, bir gün gidersem print edip yanıma alacağım mutlaka. Muhallebinin görüntüsü ise şahane, denemezsem ayıp olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz rehber gibi olmuş. Güzel sözlerin için teşekkür ederim.
      Seviyorsan muhallebiyi mutlaka denemelisin canım. Sevgiler.

      Sil
  5. OYYY görüntü harika .Soğuk soğuk nasılda güzel gider.
    ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Alaçatı' nın enfes damak tatlarından mahrum kalmayın.. Kaynak bilgisi için;
    http://www.alacatiotel.com.tr/yeme-icme-gece-hayati/

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık
    http://lezzetlipratiktarifler.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...