11 Temmuz 2012 Çarşamba

Telafi


Bugün bir arkadaşım arayıp da "Neredesın? 5 gündür limonata bana ben limonataya bakıyorum,güncelle artık bloğunu. Yoksa unuttun mu?" dediğinde zamanın ne kadar da çabuk geçtiğini fark ettim. Tabii ki bloğumu unutmadım ama tüm yıl boyunca evimi,ailemi,arkadaşlarımı,sevdiklerimi yoğun çalıştığım için o kadar çok ihmal ettim ki. Açıkçası şimdi bu zamanı telafi etmeye çalışıyorum. Evde yapmak istediğim şeyleri yapıyorum. Biraz dondurucuya birşeyler koymaya çalışıyorum,biraz eşyaları havalandırıyorum,kullanılmayanları ayıklıyorum,temizliyorum,düzenliyorum. Daha doğrusu evime ve kendime nefes aldırmaya çalışıyorum. Bu arada geçen zamanı takip etmeyi unutuyorum tabii. Yine de tüm bu süre boyunca bloğumu sıkılmadan ziyaret edenlere çok teşekkür ediyorum.
Bugün iki güzel tarif hazırladım. İkisi de kolay ve çok lezzetli. Tabii ki testlerden geçti. Benim uzun zamandır uyguladığım ve her tadanın çok beğendiği iki tarif. İlki mevsim meyveleri ile hazırlanmış Crumble. Bu tatlıyı mayhoş elma,armut gibi meyvelerle de hazırlayabilirsiniz. Tabii ki pişirmeden fırın kabı ile birlikte derin dondurucuda saklayıp misafiriniz gelince çözmeye gerek kalmadan hooooop fırına. Sonra da " Ay ne kadar pratiksin,ne zaman hazırladın bunu ?" gibi övgüleri de zevkle kabul edersiniz. Yanında dondurma ile enfes olur ama ben dondurmaya ara verdiğim için çırpılmış krema ile servis ettim. Cümleye de bakın. Dondurmaya ara verdim ama krema serbest. Şekeri azaltmak istediğim için dondurma almamıştım eve demek istiyorum ama bu kez de tatlı yapıyorum. Amaaaaan boşverin benim ne dediğimi. Siz ister dondurma ile ister krema ile isterseniz tek başına servis edin. Her halükarda güzel oluyor.

ŞEFTALİLİ CRUMBLE

Malzeme

5 şeftali
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi

Hamur için

125 ge tereyağ
1+1/4 su bardağı un
Yarım su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 avuç kavrulmuş fındık

Şeftalilerin kabuklarını soyup gelişigüzel doğrayın ve geniş bir kaba alın. Şeker ve vanilyayı ekleyip harmanlayın. Fırın kabına malzemeyi yayın. ( Eğer elma veya armut ile yapacaksanız meyvelerin üzerine kararmamaları için yarım limon suyu sıkın ve yarım tatlı kaşığı kadar tarçın serpin)


Hamur için tereyağ,un ,şeker,tuzu mutfak robotunda kısa aralıklarla çalıştırarak kırıntı kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur parçalarını meyvelerin üzerine yayın. 190 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ilık servis yapın.







Diğer tarifi sevgili arkadaşım Çiler vermişti . Yıllardır yaparım. Her yaptığımda arkadaşımı anarım. Her yiyen de mutlaka aldı tarifini. Kolay ve çooook lezzetli. Tam yazlık. Ben bir de tavuğu haşlayıp etini didikler,suyunu da kavanozlar o şekilde buzluğa atarım. Lazım olduğunda elimin altındadır. Bu şekilde zamandan tasarruf ediyorum. Gelelim tarife.

YALANCI ÇERKEZ TAVUĞU

3 tek tavuk göğsü
4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
5-6 yemek kaşığı mayonez
1 avuç dolusu iri dövülmüş ceviz
6-7 diş sarımsak
kırmızı biber,karabiber,tuz

Haşlanan tavuk göğüsleri soğuduktan sonra didiklenir. İçine tüm malzemeler konur ve iyice karıştırılır. Cevizlerin iri çekilmiş olması önemli. Yerken dişe gelmeli. Yarım saat buzdolabında dinlendirip soğuk servis yapılır. Ben kızarmış ekmekle sevis yapıyorum daha lzzetli oluyor. Küçük bagel dilimleri ile de kanepe olarak servis edilebilir. Üzerine biraz da tatlı toz kırmızı biber.

Afiyet olsun.







26 yorum:

  1. Çok güzel tarifler canım , deneyeceğim .
    Bu arada kolay gelsin , sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ayyy ben yokken neler yapmışın böyle..ben de aslında evde oturup bir şeyler denemek istiyorum.senin tarifleri denemek istiyorum özellikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen tatilin tadını çıkart doya doya . Dönünce görüşürüz canım.

      Sil
  3. Ellerine sağlık. Keşke ben de bu yaz dondurucuya bir şeyler koysam :) Bir gayret uğraşayım bari ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıcaklarla herşey zor geliyor ama iş başlayınca hiç yapamam. O nedenle şimdi tembellik etmemem lazım canım.

      Sil
  4. canım ya bu arada ben de bestenin naneleri diye bir blog var. senide ona tavsiye ettim. çok beğeneceksin...

    YanıtlaSil
  5. ooo 5 gün sonra gelişin muhteşem olmuş ama crumble a bayılıyorum ama hiç denemedim iyice meraklandım şimdi ama... ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Crumble ı ben de çok seviyorum. Yapması da çok kolay. Madem seviyorsun mutlaka denemelisin bence.

      Sil
  6. hmmm ikiside şahane gözüküyor. Şu çerkez tavuğunu bende deniyim senin tarifinle.
    Eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka dene canım. Çok lezzetli oluyor.

      Sil
  7. oooo canım benim sahalara çok güzel tariflerle dönmüşsün...
    ellerine sağlık....
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şirine ciğim. Sevgiler.

      Sil
  8. merhaba her 2 tarifte cok guzel ve kolay , hemen deneyeceğim :) crumble ın uzerine sıvı krema dökerek servis yapılırsa öylede cok guzel oluyor, biryerde yemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krema ile de güzel oluyor. Ben kremayı mikserle biraz çırptım ve yanında servis ettim.

      Sil
  9. nasıl da iştah açıcı görüntüler:)
    eline sağlık......

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım ikiside nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  11. sımdı o tatlıyı yemeyı ne cok ısterdımmmm:(( cok usenırım ya yapamam gıbı gelır hazır tatlı canavaruyım ben..bazen blog ıhmal edılr hatrlı sebeplerden ama merak edılmek ne guzel degılm ı..kocaman sevgıler ve kolay gelsınnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım. Merak edilmek çok güzel. Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  12. fevkalade bir görüntüüüü ağzım sulandı :)
    ellerine sağlık mutlu haftalar tatlım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Sana da mutlu haftalar.

      Sil
  13. Çerkaz tavuğunu çok severim, kızarmış ekmekle kanepe fikri harika. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Simiti kesip ortadan bölüp yumuşak kısmını çıkartıp kayık gibi yaparak içine çerkez tavuğunu koyup servis yapınca da güzel oluyor.

      Sil
  14. İkisini de çok severim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...