2 Ağustos 2013 Cuma

William Shakespeare


"Bütün dünya bir sahnedir" demiş Shakespeare. Yaşantısındaki trajedi ve komedileri sadece sözleriyle değil şiirleriyle dile getirmiş. Aslında soneler onun içi dünyası gibi. Heyecanları,acıları,istekleri...
Birçok kitap bloğu olan arkadaşlarımla kıyaslandığında onlar kadar yoğun ve aralıksız kitap okuduğumu söyleyemem. Genelde yabancı yazarlar özellikle de dünya klasikleri ilk tercihim. Rus,İngiliz ve Fransız Edebiyatının klasiklerini bitirmeyi hedefliyorum ama daha çok yolum var. Klasikler bir derya sanki. Çeviri roman dediğim zaman da tabii ki yazar ama ikinci dikkat ettiğim şey de yayınevi veya çevirmendir. En klasik,bilinen romanda bile çeviriden çeviriye öylesine anlatım farkları ortaya çıkıyor ki. 
Neyse uzatmadan çeviri roman da ilk tercihim İş Bankası Yayınları Hasan Ali Yücel dir. Onda bulamazsam Yapı Kredi Yayınlarına bakarım. 
Bir Shakespeare hayranı olarak Sonelerini okumak istediğimde yine Hasan Ali Yücel çevirisi ile okudum. Kitabın içinde ayrıca sonelerin İngilizcesi de mevcut. 
Gelelim sonelerin özelliğine. İlk kez Rönesans İtalya sında başlamış. Shakespeare hayatının birçok gizli köşesini sonelerde açmış. Bilginler ve eleştirmenlerde geçmişten beri içindeki anlamları gizli noktaları araştırıp durmuşlar. 
Konusuna gelince . Yazdığı 154 sonenin 126 sı sarışın ve soylu bir genç erkeğe yazılmış aslında. Bunlar da sevginin anlatılma şekli yazarda eşcinsel bir eğilim olduğu düşüncesini ortaya çıkarmış ama bu sır olarak kalmış.Bu kişinin kimliği en çok merak edilenlerden ve araştırılan noktalardan biri olmuş. Gence karşı öyle büyük bir sevgi beslemiş ki tüm sonelerinde ondan bahseder,ihanetlerini affedermiş. İnişli çıkışlı bir ilişkiden sonra ayrılmışlar. 
127 den 152. soneye kadar yazar esmer bir kadınla yaşadığı acı tatlı hayatı anlatır ve  son sonelerde başka bir ozana yazılmış. Tabii bu kişiler de gizemini koruyor. Bazı soneler dil ve anlatım,üslup yoluyla incelendiğinde Shakespeare in yazmadığı düşünülse de tam bir sonuca ulaşılamamış. 
Kimi eleştirmenlere göre  Shakespeare tam olarak kendi hayatını yansıtmamış aslında sonelerinde. Tüm gizemi ve çeviri zorluğuna,içinde gizlenen kelime oyunlarına rağmen dilindeki sadelik ve estetik muhteşem bence. 
Geçen Tatlı Cuma postumda 1. soneyi paylaşmıştım sizinle. Bu hafta da sırayı bozmadan 2. sıradaki soneyi paylaşıyorum. 

Kırk yılın kışı,güzel alnını kuşattı mı,
Kapladı mı yüzünü derin çukurlar artık,
Gençliğinin kibirli,süslü giyim kuşamı
Beş para etmez olur,hırpani yırtık pırtık:
O zaman sorarlarsa güzelliğin nerdedir,
Dinç ve şen günlerin hazinesi ne oldu;
Dersen yuvalarına çökmüş şu gözlerdedir,
Bencillik utancıyla israfa övgüdür bu.
Kavuşur güzelliğin çılgınca alkışlara
"Benim güzel çocuğum beni kurtarır" dersen
"Ve yüzümü ağartır ben yaşlandıktan sonra,"
Güzelliğinin onda sürdüğünü göstersen.
        
O,sen yaşlandığında yeniler varlığını,
  Soğuktan donan kanın duyar ısındığını.




Ben bu Pazar ailemi görmek için Ankara ya gidiyorum. Ve size de mutlu bir haftasonu diliyorum. Gittiğiniz tüm yollar sizi de sevdiklerinize kavuştursun. 


Görsel: Pinterest
Kaynak: Hasan Ali Yücel Soneler







16 yorum:

  1. Güzel blog. Kolay gelsin.. Benim bloğuma da beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. En kisa zamanda ziyaret edecegim blogunuzu.

      Sil
  2. :D tatlımm soneler derınlere goturdun bızı :D ıyı tatıller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin canim. Soneler ozelikle Shakespeare in kullandigi dil biraz agirdir. Tesekkur ederim yorumun icin.

      Sil
  3. Bazen Shakespeare okurken boğuluyormuşum gibi oluyor.
    Sanki kelimelerin saldırılarına uğruyorum.
    Hayırlı yolculuklar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ingilizin bile shakespeare nin dilini anlamakta zorlandigi soylenir. Bizim Fuzuli miz Gibi biraz. Tam olarak ne demek istedigini dusundurtuyor. Cunku bazi kelimeleri farkli anlamlarda kullanmis. Anlam cok yogun. Buda diger kitaplar gibi 30-40 sayfa okumayi engelliyor.
      Ben Shakespeare konusunda uzun uzun konusabilirim. Yorumun ve ziyaretin icin Tesekkur ederim.

      Sil
    2. Shakespeare'i okumak ve anlamak için nerden başlamak gerekiyor?çok merak ediyorum.Tüm kitaplarını alıp okumak istiyorum ama cesaret edemiyorum bir türlü.bana yardımcı olabilir misiniz?

      Sil
    3. Shakespeare nin oyun metinleri ve soneleri vardır sadece. Benim tavsiyem ilk Hamlet ile başlamanız, beğenirseniz ardından Machbeth okumak keyiflidir. Post ta da belirttiğim gibi çeviri ve yayınevi özellikle Shakepeare in eserlerinde çok önemlidir. Zira kelimelerinde ki anlam bütünlüğünü ancak usta ve eserleri iyi bilen bir çevirmen tarafından yapıldığında okuyucu zevk alır. Yoksa birsürü kelime arasında boğulma duygusu yaşatır. Cevabın geç olmasından üzgünüm çünkü eski bir yazı olduğu için sorunuzu atlamışım. Elimde yeni bir Shakespeare kitabı olunca bir soru olduğunu hatırladım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Keyifli okumalar.

      Sil
  4. Okullarda zorlama okutulduğundan mıdır nedir klasiklere karşı her zaman mesafeliyim. Ama gençlerin de okuması gerektiğine inanıyorum. Ankara'ya gitme kısmını sevmedim. :)) Ancak çok sevdiği insanlar oradaysa senin gibi Ankara çekilir. :)) Sana başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisiniz Birsey zorlamayla yaptirilinca sogutuyor. Ama klasiklerin dilini,sadeligini , Seviyorum. secilen kelimelerin,Kurulan cumlelerin bana verdigi keyif baskadir. Cocuklar ve genclerin zorla degil ama yonlendirilerek okumalari taraftariyim.
      Benim universite yasamim Ankara da gectigi icin Ben de yeri ayridir. Ailemin artik orada olmasida bir neden tabii. Laf aramizda Marmara nin neminden ve sicagindan uzaklasmak biraz iyi gelecek.
      Yorumunuz.icin Tesekkur ederim Ilhan Bey.

      Sil
  5. klasıklerı severım ama keyfım ıyı omamlı ve tatıl modunda olmalıyım okurken :) en sahanesınden:) aılene kocaman sevgılerrrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı öykülere kendimizi verebilmemiz için kafamızın rahat olmaı gerek. Ben de öyleyim canım. Her koşulda kitap okuyabilen biri olmadım hiç.
      Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  6. canım merhaba bloğumda yarlarıma el attım sımdı gozukuyormu psotkarım??

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...