11 Aralık 2016 Pazar

İtalyan ekmeği; Foccacia


Bir peynir,bir de ekmek merakım vardır benim. Hani yeni tatlara kapalı olur ya kimisi ben işte kesinlikle kapalı falan değilim. Yeni lezzetler denemeyi hep sevmişimdir. Tek şartla tabii. İşitme testini geçerse. Yani adını veya içindekileri duyduğumda daha cezbetmediyse hayatta ağzıma sürmem. Misal kereviz,hele de portakallı olanı yada reçelli ballı etler. Yedim mi Hayır. Yemek ister miyim Hayır. Ama peynir dediler mi akan sular durur ben de. Çok severim farklı peynir çeşitlerini denemeyi. Ve de ekmek. XVI. Louis in eşi Marie Antoniette in, Fransa da ekmek kıtlığının doruğa ulaştığı dönemde "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözünü söylediği iddia edilmiştir. Aslında sözün aslında pasta yerine Brioş denir. Yani sadece bizim değil birçok halk için ekmek vazgeçilmez besin maddelerinden bir tanesi. 500 yıldır doğal mayalarını yaşatarak aynı ekmeği üretmeye devam eden fırınlar olduğunu duymuştum. 
Türk halkı olarak zaten ekmekle aramızda duygusal bir bağ olduğu yadsınamaz ama ben uzak durmaya çalışarak mesafeli bir aşk yaşıyorum. Evde en sık yaptığım ekmek çeşitlerinden biridir Foccacia. Aslında bir çeşit Ramazan pidesi. Farkı; üzerine değişik malzemeler koyarak da pişirebilirsiniz. Ben kahvaltıda ve yemeklerde daha çok tükettiğimiz için klasik olarak üzeri zeytinyağlı ve deniz tuzu,kekik,biberiye ile çeşnilendirerek yapıyorum. Kurutulmuş domates yada ızgara sebze veya piyazlık doğradığınız soğanları karamelize ettikten sonra üzerine yayarak pişirebilirsiniz. Aklınıza gelecek her şekilde Foccacia yapılabilir. Ben klasik olanın tarifini vereceğim ki sizler istediğiniz gibi ekstra malzeme kullanabilirsiniz. 

MALZEMELER

3 bardak beyaz un
1 bardak ılık su
4 yemek kaşığı süt
5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Kaba unu dökün ve ortasını havuz gibi açarak sıvı malzemeleri ve maya ile toz şekeri koyun. Yavaş yavaş karıştırarak bir araya getirmeye çalışın ve bir süre yoğurun. Ben bu aşamayı mikser ile yapıyorum. Mayanın aktif hale gelmesi için tuzu daha sonra ekleyeceğiz. Hamur toparlanmaya başlayınca tuzu ekleyin ve tekrar yoğurun. Geniş bir kap içinde üzerini bir bezle örterek hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Bu sürede iki katına çıkması gerek hacminin. Mayalanan hamurunuzu yağlı kağıt serili yada unlanmış bir tepside elinizi yağlayarak yavaşça yayın. Parmaklarınızla çukurlar oluşturun ve zeytinyağ gezdirin. 30 dakika kadar tepside mayalandırın. Fırına vermeden önce ısıya dayanıklı bir kaba kaynar su koyarak fırının bir köşesine buhar oluşturması için yerleştirin ve hamurunuzun üzerine deniz tuzu,kekik veya biberiye serperek 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Ben bu süreyi biraz kaçırmışım ki benim ki esmerce oldu. Fırından aldığınız Tepsinizin üzerini temiz bir mutfak bezi ile örtün dinlensin. 
Afiyet olsun. 




















6 yorum:

  1. Güzel günler bizi de bekler. Birlikte nice çaylı sohbetlerimiz olsun emi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah arkadaşım. İyi ki varsın. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Eşim için denemeliyim. Çünkü onun da damak tadı sizinkiyle aynı. Ve tam bir ekmekçi.

    YanıtlaSil
  3. Ben de deneyeceğim en kısa zamanda, blog olayını kaçırmışım:)) Süper olmuş gerçekten, sıkı bir takipçin var artık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dostlar biriktirmişim dedirttiniz bana. Ziyaretin için teşekkür ederim canım arkadaşım. Ben yaparım size.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...