11 Nisan 2012 Çarşamba

Fırında domatesli ve tavuklu pilav


Bir süredir yeni birşey yayınlamadığımı biliyorum fakat hava gibi benim ruhumda parçalı bulutluydu. Hiç bitmeyen bir yorgunluk ve uyuma isteği beni sardı. Ya istediğim,planladığım gibi birşeyler yapamadım yada yaptım da çektiğim fotoğraflar hoşuma gitmedi. Havanın kapalı olmasıda bunda etkendi zaten.
Neyse bugün sizlere zaman zaman yaptığım bir pilav tarifi vermek istiyorum.
Osmanlı da Fatih’in sadrazamı Mahmud Paşa’nın verdiği meşhur ziyafetlerde altın nohutlu pilav sunulur, altın nohut kimin kaşığına rastlarsa o kişinin kısmeti olurmuş.
Bu pilavın içinde altın yok fakat lezzeti ile bizim ve tadına bakan dostlarımızın beğendiği bir tarif.

1 orta boy soğan
1 su bardağı domates rendesi
1,5 su bardağı baldo pirinç
2 ,1/4 su bardağı et suyu
4 adet baket
zeytinyağ
tuz karabiber
Baget yerine farklı et de kullanılabilir. Ben evde olan eti kullandım. Etler tencerede üzerini geçecek kadar suda haşlanır.  
Başka bir tencerede soğan ince ince doğranıp zeytinyağında sotelenir. Üzerine domates rendesinin tamamı eklenir ve biraz tıkırdatılır. Pirinç yıkandıktan sonra aynı tencereye eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı et suyu eklenerek biraz tuz ilavesi ile diri olacak şekilde pilav gibi pişirilir. Pişen pilav fırına dayanıklı bir borcama alınarak içine hazırlanan pilav dökülür ve kaşıkla yüzeyi düzeltilir. Haşlanan etler pilavın üzerine yerleştirilir. En üste tuz ve bol karabiber serpilerek kalan 1+ 1/4 su bardağı et suyu ile önceden 200 derecede ısınmış fırına verilerek suyu çekip etler hafif kızarana kadar pişirilir.

  
Fırından çıkardıktan sonra istenirse yanında salata ile sıcak servis yapılır.

Domatesli pilavlarda ,domates pirince ilave edilecek olan su miktarının içerisine katılarak hesaplanmalıdır. Domatesin büyük kısmı su olduğu için miktar ona göre ayarlanır. Bu pilavda o nedenle domates miktarını su bardağı ölçüsü ile verdim. Ben baldolarda 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı su ve osmancık kullanırsam da 1 su bardağı pirince 1 1/4 su bardağı su ilave ediyorum .


Afiyet olsun.

12 yorum:

  1. ve afiyetle yenir....ellerine saglik,harika gorunuyor,sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Gerçekten lezzetli oluyor.

      Sil
  2. Tavuklu büryan gibi olmuş, elinize sağlık.Bu arada profildeki resim Alaçatı daki cafe değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Büryanda sanırım soğan,domates,pirinç ve etler katman katman hazırlanıyor ama çok da emin değilim.
      Haklısın Alaçatı da ki Köşe Kahve.Orayı çok severim.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Domatesli pilav benim de favorilerimdendir.

      Sil
  4. büryan olarak biliyorum bu yemeğin adını...
    tadı şahanedir:)
    eline sağlık!

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem görünüyor. Tam da ne yemek yapsam diye düşünüyordum. Hemen yapmaya gidiyorum :)
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Senin için de bir tabak hazırlarım.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...