24 Temmuz 2017 Pazartesi

MİDİLLİ MUHALLEBİSİ



            Bu muhallebi benim değişen zevklerimin bir kanıtı benim için. Adı muhallebi ama çoğumuz onu pelte olarak biliyoruz aslında. Biz küçükken anneannem yapardı sık sık bu muhallebiden. Avlusunda her daim olan ıtır yada turunç yaprağı ile aromalandırır üzerine de bol fındık gezdirirdi. Yedi çocuk onlarında üçer beşer çocuklarını sayarsanız bir koloni olurduk bayramda seyranda. Benim en keyifli zamanlarım dı onlar. Tüm kuzenler bir oraya bir buraya koşturur,şimdi ki çocukların yapamadığını yapar ve sokakta oynardık. Yakınlarda bir salyangoz fabrikası vardı. İşler ve yurt dışına gönderirlerdi o salyangozları. Arada firar edenler de olurdu tabii sessiz sessiz fabrikadan. Biz de elimizde bir çubuk peşine düşerdik o hayvanların. Hiçbir zaman öldürmedik onları yada başka hayvanları. Öyle yetiştirilmedik yada çok şükür öyle bir psikolojimiz olmadı. Sadece oynardık o salyangozlarla. Hayvanlarla en önemli temalarım da o günlerde olurdu zaten. Şehirde bulamazdık ki öyle fırsat. Şimdi ki kadar olmasa da yine evler yine sokaklar ama başka başka anılar. Bir ara onları da anlatırım yeri gelirse. Muhallebiden salyangoza nasıl geldiğimi de anlamadım ama toparlıyorum. 
            Evet sülalecek toplandığımızda anneannemin yaptığı tatlılardan biriydi bu. Laf aramızda dememe gerek yok. Hiçbir zaman saklamadım sevmediğimi bu tatlıyı. Pek yemezdim de zaten. Şimdi hatırlıyorum da iştahsız bir çocuktum ben şimdikinin aksine. Neyse dalmayalım yine. Yıllar yıllar sonra ben yaptım bu çok kolay tatlıyı. Ama ben gül suyu ile aromalandırdım ve üzerindeki findığı yağsız tavada biraz döndürdükten sonra hafif döverek servis ettim. 
            İnsanı anılarına götüren üç şey olduğunu okumuştum bir yerden. Birinin tat diğerinin koku olduğuna eminim de diğeri yanılıyorsam bağışlayın ama sesti galiba. Yediğiniz yemekler,aldığınız kokular,duyduğunuz sesler size hep güzel anıları hatırlatsın.




MİDİLLİ MUHALLEBİSİ

MALZEMELER
2/3 su bardağı nişasta
1 su bardağı kavrulmuş fındık yada içi badem
6 su bardağı su
yarım çay bardağı gül suyu
1 su bardağı şeker

YAPILIŞI
Beş su bardağı suyu şekerle kaynatıp, şurup kıvamına getirin. Bu arada nişastayı 1 bardak suda eritin ve kaynamakta olan şuruba katın. İyice koyulaşınca içine gül suyunu ilave edin ve ateşten alıp cam kaplara dökün. (Tarif deki nişastayı 1 su bardağı kullanarak piştikten sonra cam kaplar yerine cam bir tepsiye döküp, soğuduğunda dilimleyerek servis yapabilirsiniz) Ilınınca üstünü fındık yada badem içi ile süsleyin ve buzdolabında soğutup servis yapın. 









7 yorum:

  1. Çocukluğumda ben de sevmezdim bu tatlıyı hiç. Tatsız tuzsuz gelirdi hep ama kokusunu hatırlarım bak :)
    Bir ara denemek lazım aslında yeniden, dondurmayla şahane olur diye düşünüyorum. Belki zamanla benim de zevklerim değişmiştir :)

    Mutlu haftalar ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim; soğuk soğuk yerken, yağ gibi kayıyor boğazımdan demişti bu tatlı için. Umarım sende yapar ve beğenirsin. Kim bilir biz değişirken belki bazı zevklerimiz de değişmiştir.

      Sil
  2. Çok severim çok.Ben de anneanne evinde yapılanı çok severdim ;yazını okurken daldım gittim anılara.Bizdekiler bol çevizli olurdu ,büyük kızım çok sever sık sık yaparım...Çok teşekkürler ne güzel anıları yaşadım burada ,çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi anımsadığım yada biraz değişimle sunulan birçok lezzetin aslında beni çocukluğuma alıp götürdüğünü fark ediyorum. Yaşlanıyorum galiba. Yoksa çocukluğumu sık sık düşünüyor olmam hayra alamet midir ki?
      Teşekkür ederim yorumunuz için sevgili öğretmenim.

      Sil
  3. Visne ya da portakal suyuyla da cok guzel oluyor :) Cocuklugumda bizde de yapilirdi sık sık, ben de yapayim en yakin zamanda.. Bu arada tarifteki 2/3 bardak nisasta aslinda 2/3 kasik mi yoksa gercekten su bardagiyla mi olcusu, fazla gibi geldi ama uzun zamandir yapmiyorum, yaniliyor da olabilirim. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişne ile denemedim ama blog da portakal peltesi olarak yazmıştım. Eminim çok güzel olur. Nişasta ölçüsü doğru. 2/3 su bardağı. Yaklaşık 250 gr lık bardak kullanıyorum. Bu ölçü ile kaselerde kaşıkla yenilebiliyor. Eğer bir kaba döküp dilimle servis yapmak istenirse 1 tam su bardağı nişasta kullanılmalı.

      Sil
    2. Bilgisayarda yazilinca su sekilde degil de (½), 2 ile 3 ayni seviyede gozukuyor ya, o yuzden onu "ucte iki" olarak degil "yaklasik 2 ila 3 bardak" gibi okumustum, o yuzden fazla gelmisti 3 bardak nisasta, simdi acikliga kavustu karisiklik :D :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...