16 Nisan 2012 Pazartesi

Milföy çeşitlemesi



Bu aralar kendimi elişine verdim de verdim. Herşey ortada,hepsini birden yapmaya çalışıyorum. Bir yandan malzeme arıyorum,bir yandan kafamda yapılışını canlandırıyorum,bir yandan ufak ufak uygulamalara başladım . Çok meşgulüm çok.
Uzun uzadıya tariflere,denemelere vaktim yok bu aralar. Ama çayın yanına birşeyler yapmak lazım. Biz ev ahalisi olarak severiz atıştırmalıkları. Böyle zamanlarda benim kurtarıcım milföy hamuru. Hem tatlıya hem de tuzluya yakışıyor. Aman aman tarifi verilecek şeyler değil bana göre ,sadece nasıl yaptığımı anlatabilirim. Biz beğenerek yedik,hatta çayla silip süpürdük. Bu çekilen ikinci partinin fotoğrafları olur kendileri.
İlkinde toz şeker ve tarçın karışımını milföyün üzerine sıvadım. Damak tadınıza göre miktarları ayarlayabilirsiniz. Resimde iki adet kare milföy var. Ben 3 tatlı kaşığı toz şekere 1/3 çay kaşığı tarçını karıştırdım ve elimle hamurun heryerine sıvadım.



Her iki taraftan yuvarlayarak ortada birleştirdim. Bu arada için dökülmemesi için dikkatli yuvarlamak gerek.  


Yuvarlanan milföyler bir parmak genişliğinde kesilir. Dökülen şeker ve tarçın karışımı hamurun iki tarafına bulanabilir. Üstten hafif bastırılarak katların yapışması sağlanır.


Üzerine yumurta sarısı sürmeye gerek kalmadan 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir.


6 adet kare milföy resimde görüldüğü gibi kenarlarından bastırılarak birleştirilir veya rulo milföyde kullanılabilir. Bizim küçük kasabada maalesef öyle şeyler bulunmuyor. Kenarlarına çerçeve yapılarak ortası kabarmaması için çatalla delinir.


Bir kısmını da denemek için kalpli kalıpla yaptım. Aynı aşamaları uyguladım. Çerçeveye yumurta sarısı sürülerek 200 dereceye ısınmış fırında pembeleşene dek az miktar pişirilir.


Ortası için aynı miktarlarda krema,labne ve lor peyniri karışımı çatalla iyice ezilir ve milföy tartlarının ortasına taşmayacak şekilde paylaştırılır. Üzerine ince kesilmiş domates dilimleri dizilip tekrar fırına verilir ve hamurun kenarları kızarana dek pişirilir. Sıcak servis yapılır.




Afiyet olsun.






15 yorum:

  1. Ayyy, sen de benimle aynı dertten muzdaribsin yani şu sıralar. :)) Tatlı dertler yani. El işleri, malzeme telaşı... Biz de kızımla bir defter kaplama telaşındayız şu sıralar. :) Üzerini süsleyecek modele karar ver aşaması.

    Tariflere bayıldım. Ben de çok severim milföyü ama daha önce hiç bu şekilde denememiştim. Çok beğendim, tam benim damak tadıma göre. Tarçınlar, domatesler, peynirler. En kısa sürede denemem lazım. Paylaşım için teşekkürler. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma canım. Her gördüğümden neredeyse göz kirası istiyorum. Yapmak istediğim çok şey var. İnsanlar neler yapmış diyorum her seferinde. Kağıt vs sitesini tavsiye ederim size. Hoş malzemeler var. Belki işinize yarar.
      Milföyü ben çok severim ve pratik olduğu için de elimin altında mutlaka bulunur. Beğenmene sevindim canım.

      Sil
  2. Hani diyorsun ya çok telaşlıyım, çok meşgulüm diye. :) Blog açalı beri bende de bir heyecan... Bir sürü yeni blog keşfettim. El işleri, yemekler... Her birine atlıyorum, aman bunu da yapıcam, şunu da yapıcam diye. :) Nasıl vakit ayırıcaz bilemiyorum artık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulacağız artık bir çaresini. Sıraya koysam uzun bir liste oluyor. Her gün de yeni fikirler ediniyorum. Çok işimiz var demek ki.

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık tarçınlı şekerli olana bayıldım muhakkak deneyeceğim ama ben birazda tahin sürmek isterim acaba nasıl olur dersin,belki biraz da ceviz içi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahini ben de çok severim. Nasıl olacağına gelince... Ceviz ancak çok küçük ufalanırsa olur, o da dişe gelmezse ne işe yarar. Yada milföyü daha kalın dilimlemen lazım. O zamanda çörek gibi olabilir. Ceviz iri olursa keserken dökülür. Bunlar ince olduğu için kütür kütür diyebilirim. Daha kavruk bir lezzeti oluyor şeker nedeni ile.
      Tahini ince baklava yufkası ile deneyebilirsin ama. Muska şeklinde ve cevizle bence hoş olur. Muskalar bir de çok kalın olmazsa daha gevrek olur sanırım. Denersen haber ver nasıl olduğunu. Merak ederim.

      Sil
    2. Süpersin ne güzel anlatmışsın,tamam deneyeceğim :) sevgiler.

      Sil
  4. ellerine sağlık canım her biri ayrı güzel olmuş bayıldım doğrusu,kolay gelsin sana..

    YanıtlaSil
  5. Çok pratik tarifler . Evde acil durumlar için herzaman milföy bulunur . Tatlı düşkünü olduğum için bugün şekerli - tarçınlıyı deneyeceğim . Teşekkürler , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da kolay gelsin o zaman canım. Ellerine sağlık ve afiyet olsun.

      Sil
  6. num num num :) güzel bir blogun var... Bana da beklerim canım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Yorumun için teşekkürler. Hemen bakıyorum senin bloğuna.

      Sil
  7. Bayıldım bu tarife, tam benlik, öyle hamur tuttu tumadı derdi yok. Ellerine sağlık harika görünüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdiğim yanı bu canım. Çayın yada kahvenin yanında afiyetle yenir.

      Sil
  8. Ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar. Özellikle şekerli tarçınlı olanı deneyeceğim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...