3 Nisan 2012 Salı

Tatil sonrası ve tahinli fındıklı kek


Üç günlük küçük bir hava değişimi ile daha enerjik ve dinlenmiş olarak bugün işimin başına geçtim. İlk dakikalarda adapte olmak zor olsa da o tempoya kendimi kaptırmam çok sürmedi. Baktım hava güzel aldım çocukları,attık kendimizi bahçeye.Çiçek topladık ,koştuk,yürüyüş yaptık,kelebekleri kovaladık. İçimizi bahar neşesi ile doldurduk.
Akşam işten gelince de hemen mutfağa girdim ve yemeği hazırladıktan sonra çayın yanına tahinli fındıklı kek yaptım. Tahin benim hamur işlerinde sık kullandığım bir malzemedir. Kahvaltıda pekmezle beraber muhteşem bir ikili olurlar. Çocukluğum İzmir de geçmişti. O zamanlar kış akşamlarında dışarıdan gelen ses hala kulaklarımdadır. "tahaaaan pekmeeez " Şimdilerde bu şekilde satılıyor mu bilmiyorum ama bu ikili, beni çocukluğuma götüren anılardan birini canlandırır.
Gelelim tarife. Bu benim çok sevdiğim keklerden biridir. Özellikle biraz ılıyınca çok daha güzel olur. İstenirse buzluğa atılıp ikram edilmeden önce çözdürülebilir.

TAHİNLİ FINDIKLI KEK

1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağ veya sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 yumurta
2 çay bardağı tahin(1 çay bardağı üzerine)
2 çay bardağı pikola fındık
1/2 çay bardağı kuş üzümü
susam

Şeker ve yumurtalar köpük köpük olana dek çırpılır. Yağ yavaşça eklenir . Yoğurt,süt ve 1 çay bardağı tahin eklenerek çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu ilave edilerek birleşecek kadar karıştırılır. Fındık yağsız tavada çevrilerek biraz kavrulur ve hamura kuş üzümü ile birlikte eklenir. Karışım tahta kaşıkla karıştırılarak yağlanmış kek kalıbına boşaltılır. Üzerine susam serpilir. Karışım 175 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. 

ÜZERİNE
1 çay bardağı tahine,damak tadına göre istenilen miktarda şeker eklenir ve karıştırılır. 1 çay bardağı ılık süt yavaş yavaş tahine eklenir ve ezilmiş yoğurt kıvamına gelene dek karıştırılır. Kek piştikten sonra üzerine bıçakla delikler açılır ve tahinli karışım kekin üstüne kaşıkla sürülür ve soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun. 



Pikola fındık dedikleri minik fındıklar var . Görünüşleri çok güzel. Leblebi büyüklüğünde özellikle kurabiyelerde, keklerde kırmadan tüm kullanıldığı için şık duruyor.  Bulabilirseniz, onları tavsiye ediyorum. 


Fındıkları eğer biraz kavurduktan sonra ılıtıp karışıma eklerseniz daha kokulu ve lezzetli oluyor.
Kekin üzerinden akan tahin karışımı bir süre sonra katılaşıyor ve kekin üzerinde kalıyor.

Benim kullandığım çay bardağı küçük kesme çay bardakları ,tahin de kavanozun sonunda kaldığı için kıvamı normalden biraz daha yoğundu. 

10 yorum:

  1. Belliki lezettli olduğu kadar sağlıklı da. Çok güzel bir tarif lilacığım. Ben de deniycem en kısa zamanda. Bu arada bloğuma bir göz at, sana mim gönderdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim canım. Ayrıca bu benim ilk mimim olacak. Umarım yapabilirim. Sevgiler.

      Sil
  2. Çok canım çekti șu an...

    çok lezziz gözüküyor

    ellerine saĝlık :-))))

    YanıtlaSil
  3. Tahinli keki çok severim . Seninki değişik olmuş . Bir dahaki sefere ben de üzerine muhallebi hazırlayıp dökeceğim . Çok güzel olmuş, ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep ciğim üzerindeki karışım yerken ayrı bir lezzet ve bir ıslaklık veriyor. Beğenmene sevindim.

      Sil
  4. Hımm çok lezzetli görünüyor, denemeli (ama yememeli, yedirmeli :))
    Çok renkli bir blog, zevkle inceliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Yorumun ve beğenin için teşekkür ederim.
      Yapınca birazcık da yemeli bence. Ben de seni izlemeye alıyorum hemen.

      Sil
  5. Kek harika görünüyor, tahin dersen bayılırım, hele fındıkla beraber... Ama şu sıralar annemler bizde olduğundan yeme sınırlarını epey bir zorluyoruz, seneye kışa bırakmadan denemem gerek bu tarifi ama ne zaman????
    Ellerine sağlık, o mini mini güller de nefis nefis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Anneler gelince o sınırlar gerçekten zorlanıyor. Ailene selamlar.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...