29 Nisan 2012 Pazar

Tavuk Sarma


İki gündür bahçede ektim,suladım,toprağa dokundum. Sabırsızlıkla büyümesini beklediğim  tohumlarım patlamış,filizlenmeye başlamıştı. Kiraz ağacı çiçeklerini dökmüş minik minik kirazlar oluşmaya başlamış.Henüz yeşil yeşil dallarda küçük boncuklar gibi sallanıyorlar.Rüzgar estikçe yapraklar hışırdıyor, kuşlar dalların arasından cıvıldıyor. Doğa o kadar keyifli ki sanki baharın gelmesini kutluyorlar. Toprağın altında ve üstündeki tüm hayvanlar sürekli bir telaş içinde oradan oraya koşturuyorlar.  Ben önlerine çıkınca etraftan dolanıyorlar,onlar benim önüme çıkınca hafifçe alıp kenara bırakıyorum. Aramızda böyle bir anlaşma vardı sanki. Yorulduk,ağaçların altına oturup dinlendik. Ama biliyorduk ki toprak emeğin karşılığını verecek. Seni eli boş bırakmayacak. 

Bu kadar çalıştıktan sonra eve dönünce işler başlıyor yine. Küçük bir atıştırmanın ardından hazırlıklarını geceden yaptığım "Tavuk Sarma" yı yaptım. 



Biraz daha çeşitlendirilerek bir yan yemekle birlikte misafir sofralarına da çıkarılabilir. Tavuk but sarmayı kasabımıza ince bir şekilde açtırdım. Bir soğanı ve bir avuç dolmalık fıstığı hafifçe sotelenir. 300 gram kadar yıkanmış ve doğranmış ıspanak da eklenip biraz öldürene dek çevirilir. Tuz ve biber eklenir.
Tavuk etleri kesme tahtasına uzunlamasına konur ve üzerine ıspanaklı içten ince bir tabaka halinde serilir. Yanlardan tutularak iç taşmayacak şekilde tavuk eti sarılır ve uçları kürdan ile tutturulur. Kapaklı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağ eritilerek tavuklar kısık ateşte kızarana dek kapağı kapalı bir şekilde pişirilir. Dilerseniz bu aşamayı daha kısa tutarak 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirebilirsiniz. Ben süreci kısaltmak için tencerenin altını biraz kısarak kapağı kapalı bir şekilde arada nazikçe çevirerek pişirdim. Servis yapmadan önce 5 dakika kadar dinlendirip yaklaşık 2 parmak kalınlığında et bıçağı ile dilimlenir. Sıcak servis yapılır. 
Tavuğun her tarafını bir miktar pişirdikten sonra kürdanları çıkarıp pişirmeye devam edebilirsiniz. Bu aşamada sarmalar açılmıyor. Tabii ki çevirirken yine dikkatli olmak gerekiyor. 
Afiyet olsun. 

14 yorum:

  1. Ne kadar lezzetli görünüyor hem de öyle çok karışık bir tarif de değilmiş. Son yıllarda tavuk yiyemiyorum nedense, tatsız tuzsuz geliyor çok.
    Ama bu tarifteki soğan, fıstık ve ıspanakla nefis olmuştur eminim.
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de oldukça azalttık beyaz eti ama en azından bu şekilde çeşnilendirerek biraz daha lezzetli hale getirip arada tüketmeye çalışıyoruz canım.

      Sil
  2. nasil kiskandim seni.keske burada da havalar duzelse de biran once bende gorumcemin bahcesinde oyalansam senin gibi.ne guzel yaaaa.o anlari yasamak degilmi?tavuk sarma da bu yorgunluga iyi gitmistir.harika gorunuyor hayatim ellerine saglik,mutlu haftalar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Burada neredeyse yaz geldi.
      Yorgunlukla biraz zor oldu ama sonradan değdi.
      Sevgiler canım.

      Sil
  3. sabah bekledik ama gelmedin. ben sana demiştim o kadar fide bir günde bitmez diye. artık nasıl yoruldun Allah bilir. güzel olan herşey zor gerçi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorulduğumu eve gelip de oturunca anladım. Üstelik bugüne piyangodan bir de 10 tane biber fidesi çıktı. Bir de onları diktim. Artık halimi sorma. Neyse güzel oldu. Yemek nasip olur inşallah. İyi ki Salı günü tatil. Biraz dinlenirim artık.

      Sil
  4. ne kadar guzel ekıp bıcmenız organık mıs gıbı ohh kendı urunlerınızı yıyeceksınız...bu arada bu saatte canım cekmedı desem yalan olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yemek nasip olur. İnsan kendi yetiştirince daha lezzetli gelir herhalde.

      Sil
  5. Çok lezzetli görünüyor canım , ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım hem şık ve eminimki çokta lezizdir..

    YanıtlaSil
  7. Sunumu hoş bir tarif olmuş. Eminim tadı da çok güzeldir. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...