27 Mart 2012 Salı

ekmek kokusu


Hafta sonu yapmayı planladıklarımın arasında ekmek de vardı. O malum listenin büyük kısmını yapamasamda ekmek yapmak için tüm fırsatları değerlendirdim ve evi miissss gibi ekmek kokuttum. Stok kontrolünde bol miktarda çavdar unu olduğunu görünce neli ekmek yapılacağı da belli olmuş oldu. Evet çavdarlı ekmek.  Biz ailecek çok beğendik özellikle henüz sıcakken ekmeğin büyük kısmı tükendi bile. İyi ki fotoğrafı baştan çekmeyi akıl etmişim. Sonradan ekmeğin biçimi bayağı bozulmuştu çünkü. 
Sevgili annem bize ekmek makinesi hediye ettiğinden beri bizim evde ekmek dışarıdan alınmaz. Sadece balık yerken  beyaz ekmeğe rağbet olur. Ama ben uzun zamandır ekmeğin hamurunu makinede karıştırıp kendim şekil verdikten sonra fırında pişirmeyi tercih ediyorum. Sanki böylesi daha bir el yapımı gibi güya. Kendim şekil verdiğim ekmek daha bir tatlı geliyor bana. Sırada ekşi maya ekmek denemesi var ama sanırım ancak yaza. Şu aralar ona hergün ilgi gösteremeyeceğim çünkü.
Gelelim tarife. Ben makinede karıştırdım ama tembelliğimden. Uygulamak isteyenler elde de yapabilirler. Önce sıvılar sonra da katı malzemeler karıştırıldıktan sonra 1 saat mayalanmasını beklemek gerek.


Hamuru yoğurup şekil verdikten sonra üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika daha bekletmek gerekiyor.

3 su bardağı beyaz un
2 su bardağı çavdar unu
1,5 tatlı kaşığı maya
1,5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı tereyağ  

Yukarıda anlattığım gibi önce sıvılar daha sonra katı malzemeler eklenerek yoğurulur ve 1 saat mayalanır. Süre sonunda hamur yoğurulup şekil verilir ve 45 dakika dinlendirilir. Ekmek un serpilmiş tepsiye alınır ve üzerine de bir miktar un serpilir. Bıçakla ekmeğin üzerine derin kesikler atılır ve cam bir kaseye su konularak fırının içine yerleştirilir. Ekmek 210 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir.



Afiyet olsun.


ÇAVDAR EKMEĞİNİN FAYDALARI:

1. Kan dolaşımı bozukluğu ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarına etkilidir.
2. Vücuda enerji verir.
3. Suda eriyen lifler içerdiği için kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi oldukça yüksektir.
4. Kolesterolün geri emilimini azaltarak bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın bağırsak kanseri oluşumunu engeller.
5. Çavdar ekmeğinin,tansiyonu ve triggliseridi düşürdüğü,şekerlerin kullanımını artırdığı ve kalp riskini azalttığı ispat edilmiştir

Kaynak: besasekmek

8 yorum:

  1. seviyorum ben çavdar ekmeğini...
    fırından alıyoruz,
    ama ellerinle yaptığın ekmek her bakımdan çok daha iyi tabii:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım. Her zaman ben de böyle elimle uğraşamıyorum. Ama bazen terapi gibi oluyor.

      Sil
  2. Ay ne güzel. Ben de genelde kendi ekmeğimi kendim yaparım. Annem pek yapmazdı ama anneannem köyde yaşıyor ve hergün yapıyor. Onlar hiç hazır ekmek almazlar. Bayılıyorum ev ekmeklerine. Bizim evde ya ekmek pişer zaten ya da poğaça. Bunların kokusu eve sinmezse, ev ev olmaz zaten. :))) Ellerine sağlık. Özendim şimdi; yarın yine yapıcam. Üstünede tere yağını sürüp biraz poy serptimi... Hımmmm... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köy ekmekleri çok daha lezzetli oluyor. Hele de eskilerin yaptıkları ekmekler çok çok daha lezzetli.

      Sil
  3. Ellerine sağlık,çok güzel görünüyor bende keyif alıyorum haftasonları ekmek yapmaktan.Ama daha acemiyim,fırın içine neden su konuluyor merak ettim,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bilidiğim kadarıyla; içine su koyunca fırının içerisindeki nemi arttırıp,ekmeğin daha iyi kabarması,dışının çıtır,içinin yumuşak dokulu olması yani ekmeğin kurumaması sağlanıyor.

      Sil
  4. Ev yapımı gibisi var mı? Ellerine sağlık canım:)
    İlk fırından çıkınca kıyılarına tereyağ sürüp yeme zevki yok mu?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım kenarından çıtırdatarak koparmak ve sıcak sıcak tereyağ, miisss. Ben tatlıcı olduğum için bir damlacık da bal olsun.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...